menu

Bryan Ferry - Boys and Girls (1985)

mijn stem
3,83 (178)
178 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop
Label: EG

  1. Sensation (5:07)
  2. Slave to Love (4:23)
  3. Don't Stop the Dance (4:22)
  4. A Waste Land (1:10)
  5. Windswept (4:23)
  6. The Chosen One (4:51)
  7. Valentine (3:48)
  8. Stone Woman (5:12)
  9. Boys and Girls (5:09)
totale tijdsduur: 38:25
zoeken in:
avatar van deric raven
4,0
Bij Flesh & Blood, en nog meer bij Avalon werd het al duidelijk welke kant Bryan Ferry op wilde gaan. Dit had nog maar bar weinig met de oude Roxy Music sound te maken, maar was meer een wat gladde romantische aanpak. Veel liefhebbers haakten dan ook al eerder af, maar voor mij begon in 1985 de beste periode uit Bryan Ferry’s carrière.
Hij ging zich totaal op zijn solo werk richten, en de eerst volgende 4 albums heb ik dan ook met veel plezier aan geschaft.
Het eerste album Boys And Girls was wel gelijk zijn beste, al komen de andere 3 aardig in de buurt.

Sensation is een goede opener; mooi gitaarwerk, broeierig. De warme stem van Ferry wordt ondersteund door achtergrondzangeressen. Het gaat door waar Avalon eindigt.
Avalon was nog de fles wijn met het kaarslicht. Sensation is de sexpartij die er op volgt.
Niks romantiek; het echte werk.
Ik heb dit ooit live gehoord; en het pakt je aardig in.

De tekst van Slave To Love zegt het al. Bryan Ferry is gewoon verslaafd aan sex, die zijn stem gebruikt om een vrouw zo snel mogelijk het bed in te praten. En dat hij een mooie stem heeft bewijst hij hier wel. Ik weet het niet zeker, maar ik heb het idee dat David Gilmour van Pink Floyd hier de gitaar speelt.
Feit is in ieder geval dat hij zijn medewerking aan dit album verleende.
Een van de mooiste nummers van dit album.

Maar dus niet het beste.
Dat is dus Don’t Stop The Dance. Dit is mysterieuzer, en net een stukje meer dansbaarder.
De Zuid Amerikaanse sfeer bevalt me goed.
Jammer dat ze tijdens mijn Latin American danslessen nooit dit soort muziek speelden, maar dat we het moesten doen met Some People van Cliff Richard.
Blijkbaar waren ze op de dansschool te bang dat men zich na de dansles met de partner zich in een ander soort lessen ging verdiepen.

A Waste Land is een vreemd tussendoortje; voor mij juist eerder een verspilde song. Ik weet ook niet goed wat ik hier mee aan moet.

Windswept had namelijk perfect achter Don’t Stop The Dance gepast. Het zelfde sfeertje. De geur van bezwete lichamen die in een hete zomernacht met elkaar de liefde bedrijven.
Weer komen de gedachten niet verder dan het woord sex. Grappig dat hij het dan toch juist zo goed bij de vrouwtjes doet.
Samen met Prince is Bryan Ferry een van de weinige artiesten die er zo duidelijk over zingt.

De eerste tonen van The Chosen One hebben veel weg van Radio Ga Ga van Queen.
Zeker niet een van de sterkere nummers; ik heb toevallig ook erg weinig met Queen.
Het sfeertje is nog wel aanwezig, maar een stuk minder dan in de vorige songs.

Bij Valentine krijgen we een uitstapje richting Reggae.
Hoor ik hier Mark Knopfler op gitaar?
Samen met The Chosen One de mindere composities hier.
Weg lustgevoelens.
Echt een Viagra song.

Stone Woman rockt een stuk meer, maar hier komt het wel weer helemaal goed.
We zijn weer terug, waar we bij Windswept gebleven waren. Skip de vorige 2 nummers, en ga een leuke nacht tegen moet.

Het titelnummer, en tevens afsluiter Boys & Girls heeft een mooie opbouw, en behoort tot de 4 beste songs (samen met de eerste 3), luister naar de geweldige percussie en sax (nee, nu eens geen sex).
En dit is dan weer een mooie aanloop naar Limbo van zijn volgende album Bête Noire, dat je moeiteloos hierna kunt op zetten.

avatar van musician
4,0
Rechtstreeks vervolg van Ferry op het Roxy music album Avalon.

Vraag mij niet waarom Roxy music dit album niet kon maken en waarom het een solo-plaat moest worden van Ferry (de eerste sinds de reünie van Roxy music in 1979); misschien wilde Bryan Ferry aantonen dat hij eigenlijk Roxy music wás.

Wellicht hadden Phil Manzanera en Andy MacKay even genoeg van het minimalistische, enigszins swingende rock stilleven dat al vanaf 1979 uit de pen van Bryan Ferry kwam en wilden ze weer eens een echte absurdistische, vernieuwende rockplaat maken.

Misschien wel met een terugkeer van Brian Eno.

Het woord dat altijd past bij Bryan Ferry is stijl. Dat was al zo in 1972 en dat is nu nog steeds zo. Stijl, goede smaak. Het past er heel goed bij, dat hij anno 2010 ook reclame maakt voor wat stijve, maar sportieve kleding voor een van de betere warenhuizen in Engeland.

Zo'n man is hij, zo moeten ook zijn cd's klinken. In z'n soort voldoet Boys and girls aan al deze eisen. Ferry is in 1985 in zekere zin ook nog vernieuwend bezig, iets dat ook bij hem past. Hij was eerder niet voor niets één van de lichtende voorbeelden voor een groep als Japan.

De strakke productie (Rhett Davies), de goede composities, het toch enigszins dansbare karakter én toch ook de uit het verleden meegetorste blijvende aanwezigheid van weemoed en verlangen maken van Boys and girls een redelijk aantrekkelijke cd.

We moeten niet vergeten, dat Ferry voor dit soort projecten kosten nog moeite spaarde, met de aanwezigheid van gitarist David Gilmour maar ook Mark Knopfler, Neil Hubbard en Nile Rodgers.

Maar het heeft voor mij persoonlijk niet dezelfde kracht als de eerste vijf Roxy music cd's, moet ik eerlijk zeggen; aan de andere kant moet je je afzetten van de claim dat Bryan Ferry constant een stroom van typische rockalbums als Country life zou moeten blijven maken.

Bryan Ferry ging mee met z'n tijd en wilde laten horen dat hij méér kon dan dat. Ik zal ook eerlijk zeggen dat hij mij hier meer bevalt dan ten tijde van zijn voorlaatste solo-cd (The Bride stripped bare) of de twee Roxy music cd's vóór Avalon (Manifesto, Flesh and blood). Dus in die zin vind ik dat er zelfs nog sprake is van een soort opleving.

Bête noir sluit het drieluik met Avalon en Boys and girls overigens waardig af, voor wie nog een vergelijkbaar album zoekt. Het wordt érg minimalistisch ten tijde van Mamouna en Taxi, hoewel het toch ook in zekere zin vernieuwend blijft.

Sensation 4,0
Slave to love 3,5
Don't stop the dance 4,0
A waste land 4,0
Windswept 3,5
The chosen one 4,5
Valentine 4,0
Stone woman 4,5
Boys and girls 4,0

Gast
geplaatst: vandaag om 00:35 uur

geplaatst: vandaag om 00:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.