Hierboven lees ik over vermeende kwaliteitsverschillen tussen de kant 1 en 2 van deze EP
African Queen. Ik kan me herinneren dat destijds
Allez Allez op de (in mijn geval) Nederlandse radio klonk en misschien is dat de reden dat die kant 2 populairder is dan de deep cuts die
Turn Up the Meter,
Marathon Dance en
She's Stirring Up kennelijk zijn?
Hoe dan ook, de groep viel destijds nogal op met dit geluid, afwijkend van wat ik van andere namen kende. Dit was weliswaar voor de dansvloer, maar het was geen platte disco, in 1981 dominant op de radio. Tegelijkertijd veel kleuriger dan de sombere, introverte sfeer die menige alternatieve groep uitstraalde.
De vraag die ik me toen stelde: is dit überhaupt new wave? Tegenwoordig schaar ik het met gemak onder dit brede containerbegrip, waarbij de Brusselaren een volstrekt eigen geluid hadden. De muziek werd geschreven door gitaristen Christian Debusscher en Nico Fransolet, waarbij zangeres Sarah Osbornede teksten leverde.
Uiterst dansbaar en vrolijk én blijkens vooral
She's Stirring Up tegelijkertijd zéér zelfbewust: de mentaliteit van "kom maar op" druipt er vanaf met rappende delen en Afrikaanse invloeden in het gitaarspel. De Engelse Osborne is hier in haar element. Op kant 1 valt de gejaagdheid van
Marathon Dance ook op.
Alternatieve funk (de gekke breaks in
Allez Allez bijvoorbeeld) waarin opnieuw monotonie en gejaagdheid klinken. Het werkt zó goed... Met
African Queen (Pour la Grace) wordt kalmer afgesloten.
Ik ben op reis door de new wave van 1981, waarbij ik de albums achter mijn afspeellijsten met losse nummers beluister. Op dit moment bij enkele albums waarvan ik geen releasedatum of zelfs -maand kon vinden, vaak afkomstig van buiten de Angelsaksische wereld.
Afkomstig van het Duitse punk-/wavegezelschap
Hans-a-Plast is het vervolg in Düsseldorf bij de elektronische muziek van
Der Plan en
Normalette Surprise.