The Flower Kings - The Sum of No Evil (2007)

Zweden
Label: Inside Out

1. One More Time (13:10)
  2. Love Is the Only Answer (25:50)
  3. Trading My Soul (7:25)
  4. The Sum of No Reason (13:25)
  5. Flight 999 (Brimstone Air) (5:00)
  6. Life in Motion (13:30)
  7. The River * (5:40)
  8. Turn the Stone * (5:05)
  9. Regal Divers [Demo] * (6:02)
avatar van BoyOnHeavenHill
Als ik mag generaliseren op basis van de (helaas slechts) twee Flower Kings-albums die ik tot nog toe heb leren kennen, dan geldt voor Roine Stolt dat teveel nooit genoeg is, dus er komt altijd nog een extra gitaarsolo of een laatste herhaling van een pakkend refreintje achteraan, maar ik heb daar persoonlijk geen enkele moeite mee. De brommende bas van Yes, een orgeltje van Genesis, Stolts lyrische gitaarsolo's, een kleine verwijzing naar een albumtitel van Camel in het ontroerende Trading my soul (inclusief een subtiele mellotron), de heldere en warme sound, en bovenal Stolts ongegeneerd gedreven en gloedvolle stem die de muziek een algehele positieve en onweerstaanbaar vreugdevolle vibe geven – ik lust er wel pàp van. beaster1256 heeft helemaal gelijk als hij het heeft over "het voetspoor van Yes" (5-10-2007), maar de Flower Kings zijn voor mijn gevoel absoluut geen epigonen, daar heeft deze muziek veel te veel energie en inventiviteit en spelplezier voor. Je moet er wel even voor gaan zitten, want dat dit geen muziek is om na één of twee keer al een oordeel over klaar te hebben is duidelijk; zo blijft na een keer of vijf luisteren de tweede helft enigszins achter bij de eerste helft, maar dat laatste trio komt in de toekomst wellicht ook nog wel "bij". Op basis van de eerste drie kwartier zet ik in ieder geval alvast hoog in (****½, en dan moet ik me tijdens de coda van Life in motion met alle macht bedwingen om niet nú al dat lullige laatste halve sterretje toe te kennen).

avatar van namsaap
Echt slechte albums hebben The Flower Kings naar mijn mening niet uitgebracht, maar The Sum Of No Evil behoort naar mijn mening wel tot het beste dat deze band heeft uitgebracht. Met name tijdens de eerste drie nummers stijgt de band naar grote hoogte, met het emotionele Trading My Soul als hoogtepunt van het album.

De mix van Yes/Genesis-invloeden, gekruid met een flinke dosis Zappiaanse invloeden verveelt zelden, ondanks de lange speelduur van deze CD. Alleen Flight 999 had voor mij niet zo gehoeven en Life In Motion klinkt wat minder spannend. Deze nummers drukken voor mij de score iets.

Score:

86/100