Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows - Dead Lovers Sarabande, Face One (1999)

Duitsland
Neoklassiek / Pop
Label: Apocalyptic Vision

1. Across the Bridge (4:47)
  2. On Satur(n)days We Used to Sleep (9:00)
  3. Hades "Pluton" (6:16)
  4. Sieh', Mein Geliebter, Hier Hab' Ich Gift (6:24)
  5. Ich Wollte Hianus in den Garten (8:35)
  6. Gebt (2:01)
  7. Lament / Totenklage (8:19)
  8. The Sleeper (11:59)
  9. Die Knochenblume (1:06)
  10. Inschrift / Epitaph (2:50)
  11. All Good Things Are Eleven (3:28)
avatar van Safri
Lijkt wel wat op Leger des Heils dit.

avatar van Safri
Alleen Wereld/pop zou ik het toch echt niet willen noemen. Deze muziek valt overduidelijk onder het avantgarde genre

monumentaal! heel theatraal maar prachtige nummers... al ben ik waarschijnlijk bevooroordeeld door de emotionele waarde die hier voor mij aanhangt.

Tsja, dat maakt nieuwsgierig Berth

Mordor
Lekker theatraal inderdaad dit album. 'Hades pluton' vind ik een van de betere nummers van dit album. De toegepaste fluit en viool geven dat sinistere middeleeuwse sfeertje. Niet voor iedereen weggelegd denk ik, maar ik hou hier wel van.

avatar van schizodeclown
De nummers zijn veel te lang uitgesponnen, als het voor de helft korter was had het een groter impact op me gemaakt, want sfeertje zit opzich goed.

avatar van Crush
Safri schreef:

Het valt mij op dat er vaak vreemde genres aan albums worden toebedeeld.

Het valt gewoon onder de muziekstroming gothic.

Mooi album, trouwens.

Safri schreef:
Lijkt wel wat op Leger des Heils dit.

Ik hoor er eerder de duistere sferen van de Middeleeuwen in terug. Klaus Kinski's Nosferatu, donker en duister.
In elk geval geen lichte kost maar als het lukt je er aan over te geven krijg je toch een aardig portie wonderschone muziek op je muzikale bordje waar authentieke instrumenten de boventoon voeren en samen een dodendans aangaan onder leiding van de sinistere Sopor Aeternus. Man of vrouw, mens of monster, liefdevol of kwaadaardig. Tegenstrijdigheden volop en misschien dat het daarom juist zo enorm aantrekt.
Ik snap goed dat dit niet voor iedereen weggelegd is. Je moet wel kunnen tegen zo'n enorme dosis zwartgalligheid en naargeestige sfeer. Tegelijkertijd besef ik dat ik moet oppassen met dit soort termen want echt wervend zullen die niet zijn terwijl ik toch wel vind dat mensen hier kennis mee moeten maken. Als je Suede's pathos kan waarderen, om kunt gaan met Antony's vaardigen, waarom dan niet Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows?!
Ik denk dat het voor een aantal mensen best de moeite waard kan zijn om eens kennis te maken met haar werk.

Crush schreef:
Mooi album, trouwens.

Dat kan ik alleen maar beamen.

Sammael
Zojuist deze CD binnen gekregen. En toeval of niet, na weken van zonneschijn breekt er net een onweer los op het moment dat ik dit album voor het eerst afspeel. Toch wel ideaal weer om een dergelijk duister werkje te beluisteren Want duister, dat is Sopor zeker. Maar het is veel meer dan alleen maar dat: het is vooral ook ontzettend mooi. De Middeleeuws-getinte muziek weet een prachtige sfeer te scheppen en de gevarieerde vocalen van Anna-Varney dragen daar ook uitstekend aan bij. Tenslotte is er nog het mysterieuze sfeertje dat rond het artwork (en eigenlijk deze hele band) hangt, om het helemaal af te maken. Helaas is dit weer een intrigerend en bijzonder project dat veel te weinig aandacht krijgt op deze site, nou ja, dat is dan je eigen gemis.

avatar van Brunniepoo
Voor een special edition lijkt het me wel aardig om een gratis scheermesje bij dit album cadeau te doen. Neemt niet weg dat het mooie stemmige muziek is, al ligt de dramatiek er af en toe zo dik bovenop dat het nog wel eens komisch wil worden.