Neil Young - Chrome Dreams (2023)

Canada
Folk / Rock
Label: Other Shoe

1. Pocahontas (3:24)
  2. Will to Love (7:11)
  3. Star of Bethlehem (2:42)
  4. Like a Hurricane (8:14)
  5. Too Far Gone (2:41)
  6. Hold Back the Tears (5:16)
  7. Homegrown (2:20)
  8. Captain Kennedy (2:55)
  9. Stringman (3:32)
  10. Sedan Delivery (5:22)
  11. Powderfinger (3:23)
  12. Look Out for My Love (4:06)
avatar van Savant
Iemand hier enig idee waarom dit 59 euro moet kosten? Zie steeds vaker dit soort bizarre prijzen voor vinyl. De lol is er voor mij dan wel rap vanaf aan het gaan.

avatar van crosskip
Savant schreef:

51 minuten ook maar, dat had ie in de jaren 70 gewoon op 1 plaat gepropt hoor.

avatar van ArjenT
Prachtalbum natuurlijk! Maar wat ik niet zo goed begrijp is waarom dit dan weer voor enkele nummers overlapt met Hitchhiker en Homegrown. Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen?

avatar van nlkink
Er is wel iets van een verklaring te destilleren uit de oudere bijdragen, ArjenT.

avatar van Bongo Fury

avatar van Savant
[/quote]inderdaad dat zijn geen prijzen meer. maar als je een beetje verder kijkt vind je hem goedkoper. Ik heb hem zelf kunnen scoren voor € 35,-- in Frankrijk (en dat vond ik al aan de hoge kant.....) [/quote]

Mee eens, ook al duur. Maar te doen. Ga ik uitchecken, thx!

avatar van davevr
Ik hoor de beste man wel eens graag, On The Beach is een prachtplaat vind ik. Maar als je er een stuk of 3 in je platenkast hebt zoals mij, dan ken je het ook wel. Dat is een beetje zoals Dylan. Ik weet t, onpopulaire meningen spuiten is mijn specialiteit.

Deze plaat is best ok, de helft kent elke muziekliefhebber al, en de andere helft ken je eigenlijk ook al, want het klinkt als alles van Neil Young.

avatar van pmac
ArjenT schreef:

En dat zijn ook nog recentere uitgaven. Ik begrijp het ook niet. Van de 12 nummers heb ik in wezen 8 of 9 al op andere platen of cd's.
En alleen Sedan delivery is echt afwijkend dan de eerdere uitvoering. Die is dan wel weer dermate goed dat het de aanschaf waard is. Maar je hebt gelijk. Het is ook een beetje irritant.

avatar van Twinpeaks
Leuk om hem nu origineel te hebben. Is het essentieel ? Mwoah . Het is vooral leuk om te zien hoe het proces in Young's hoofd werkt. De vraag is of een release destijds potten had gebroken. Ook omdat je er met de oren van nu naar luistert. En omdat de songs al een eigen plekje in je hart en hoofd hebben veroverd over de jaren. Geinig voor erbij zeggen we dan en we waarderen met 4 sterren

avatar van Cor
Cor
Misschien wel de plaat die het meest het predicaat 'Heilige Graal' verdient in het totale oeuvre van Neil Young. Niet omdat de songs niet bekend zijn, want die hadden allang en nagenoeg allemaal hun weg gevonden op mooie tot uitmuntende platen van de Canadees, later in de tijd. Maar hier staan ze in al hun glorie te schitteren naast elkaar, zoals het ooit in 1977 bedoeld was. Onbegrijpelijk dat dit album op de plank terecht is gekomen, maar soms zijn de wegen van de grootmeester ondoorgrondelijk. Hoor hoe 'Like A Hurricane' (in deze versie terecht gekomen op de LP 'American Stars 'N Bars' in 1978) staat te flonkeren naast de akoestische parel 'Pocahontas', waar de wereld pas in 1979 kennis van kon nemen in de vorm van een alternatieve versie op het geweldige 'Rust Never Sleeps'. Nummers als 'Powderfinger', 'Sedan Delivery', 'Stringman' en 'Too Far Gone' (de laatste zag pas het licht op 'Freedom' uit 1989): Neil Young in de jaren '70 was simpelweg ongeëvenaard. Zo goed dat hij het zich kennelijk kon permitteren om dit 'Chrome Dreams' terzijde te leggen. Groot genot om dit in 2023 alsnog in zijn oorspronkelijk geschapen vorm te mogen beluisteren. Met terugwerkende kracht één van zijn meesterwerken uit de jaren '70.

avatar van harm1985
Voor de liefhebbers van heruitgaves: Dume, die in Archives Vol. II zat, komt binnenkort als dubbel LP uit. 8 nummers van Zuma, 8 niet eerder uitgebracht (behalve in NYA Vol. II).

avatar van Bakshi
Savant schreef:

Dat komt omdat Neil Young niets meer dan een ordinaire graaier is.

Bakshi schreef:

Dat komt omdat Neil Young niets meer dan een ordinaire graaier is.

Nee, omdat zijn platenmaatschappij een grote graaier is. Young bepaalt de prijzen niet (zegt hij).

avatar van T.A.
Savant schreef:

Voor dat bedrag kan je een half jaar CD-kwaliteit streamen bij Tidal. Alle muziek van de wereld. Geen idee waarom mensen nog Vinyl kopen. Voor die 1 procent vermeende betere geluidskwaliteit?

avatar van Kronos
59 euro is teveel. Maar alle muziek van de wereld ook.

avatar van harm1985
Dume is dan weer rond de 44 euro (35 dollar in de US store van Warner). En dat terwijl Dume meer muziek (4 kanten) én meer niet eerder op LP verschenen muziek bevat dan dit album.

avatar van timhardt
Onwaarschijnlijk dat dit om of een of andere reden is blijven liggen in de jaren '70.
Als je er over nadenkt: dit niet uitbrengen, het is toch waanzin??

Er zijn weinig muzikale dingen die boven Neil Young uit de jaren '70 komen.

Essentieel!

avatar van timhardt
Twinpeaks schreef:

Natuurlijk had dit potten gebroken!

Stel je voor: na 'tonight's the night' 'chrome dreams' en dan 'american stars 'n bars'. Daar past het tussen volgens mij. Dat is toch een 'missing link' in de geschiedenis van Young.

avatar van Twinpeaks
Laat ik het anders zeggen dan. Is het vandaag de dag nog essentieel, nu de nummers hun weg hebben gevonden naar andere albums? Mijn opmerking sloeg eigenlijk op het feit dat ik een prima bootleg met het gebodene al jaren op de plank had. Was het destijds uitgebracht , was het natuurlijk een essentieel onderdeel geweest van de discografie van Young. Nu voelt het al mosterd naar de maaltijd ,maar die uitspraken zijn natuurlijk gebaseerd op het bezit van mijn bootleg. Neemt overigens niet weg dat dit materiaal natuurlijk meer dan prima is.