Einstürzende Neubauten - Alles Wieder Offen (2007)

Duitsland
Avant-Garde
Label: Indigo

1. Die Wellen (3:49)
  2. Nagorny Karabach (4:26)
  3. Weil Weil Weil (4:58)
  4. Ich Hatte ein Wort (4:21)
  5. Von Wegen (5:38)
  6. Let's Do It a Dada (5:54)
  7. Alles Wieder Offen (4:15)
  8. Unvollstaendigkeit (9:04)
  9. Susej (4:50)
  10. Ich Warte (6:10)
  11. Wenn Dann * (3:11)
  12. Venuskolonie * (8:35)
  13. Blue Ice * (1:52)
  14. Birth Lunch Death * (3:23)
voltazy schreef:

mag ik trouwens uit je uitgebreide beschrijving van alles wieder offen opmaken dat de bonustracks niet bepaald de sterkste nummers zijn?

Ik zou er niet om treuren als ze er niet op zouden staan, behalve Venuskolonie, die is toch wel vrij goed, maar het is leuk ze te hebben.
Het zijn niet de sterkste nummers inderdaad, maar ook zeker niet zwak, en ieder zijn eigen smaak natuurlijk.

Laat ik het zo zeggen: de koper van de gewone cd hoeft niet het idee te hebben dat hij een mindere versie van het album heeft, de extra nummers zijn precies wat het zijn: *bonus*tracks.

(vergelijk het met b-kantjes van singles: als je een album al hebt zul je niet snel een single van een track kopen, maar soms staat er op zo'n single een mooie b-kant. Dat is dan jammer. Alleen de allergrootste fans willen *alles* hebben, maar in dit geval zullen de allergrootste fans wel ingetekend hebben en de versie met bonustracks hebben. (Er zijn veeeeeel grotere fans dan ik, ik heb ook niet alles))

avatar van Sater
Spijtoptant bedankt voor je replies, ik laat pas weer van me horen in dit topic als ik em aangeschaft heb! Kan niet wachten!

Sater schreef:

Maar vaak is de eerste persing tegenwoordig de limited versie en komt de versie zonder bonustracks later pas, maar goed dan weet ik dat, dan kan ik em dus niet blind ergens bestellen.

Overigens: De beide versies lijken me parallel aan elkaar geperst.
Er werd althans uitgebreid geexcuseerd door de band dat de limited supportersversie door problemen bij de platenperser pas verstuurd kon worden nadat de officiele versie al in de winkel lag. Dat was eigenlijk niet de bedoeling. Als goedmakertje konden de fans dan de uitgebreide versie (dus met 14 nummers) als mp3 downloaden. (Waar ik me lang tegen heb verzet, maar een week geleden toch gedaan heb. Afgelopen maandag kreeg ik het album in mijn brievenbus)

avatar van Sater
Heb Alles Wieder Offen zaterdag voor mijn verjaardag gehad, en dit is misschien wel mijn plaat van het jaar. Wat een openbaring, nu voel ik me verplicht de hele Neubauten catalogus door te werken.

Kid A(cid)
Gaat deze plaat nog jaarlijstjes bevolken?

bij mij wel iig

Spijtoptant
Op verzoek van Blixa's vrouw een saaie video van het schitterende Nagorny Karabach toegevoegd.

voltazy schreef:
bij mij wel iig

Bij mij is 'ie zelfs op 1 geëindigd

Gisteren tegen midprice de remasters van de eerste vijf albums (Kollaps t/m Haus der Lüge) gekocht om de bij mij aanwezige teleurstelling over dit album te verwerken. En dat is gelukt. De definitieve versies klinken als nooit tevoren!
Niet dat dit album slecht is maar ik had iets meer verwacht. Dit album klinkt alsof het met de nodige routine is samengesteld. Niet echt verrassend ten opzichte van de laatste studio albums.

avatar van Sater
Niet verassend, maar wel supergave nummers, met allen een eigen smoel en stuk voor stuk naar een climax toewerkend die in Unvollstandigkeit pas echt losbarst.

Spijtoptant
Tijdje laten rusten, nu weer sinds een paar dagen enkele malen gedraaid.

Verhoogd naar het volle pond. Geweldig album.

Kid A(cid)
Grappige verkoper daar bij de Free Record Shop. Mijn moeder gaat dit album voor mij halen en heeft een briefje gekregen waar op de artiest en titel op staan.
Zegt die aap: "We verkopen geen Duitstalige muziek."
Moeder: "Mijn zoon heeft zelf gezien dat die er was."
En heeft ze hem toch meegekregen, die verkoper hoort eens wat opvoeding te krijgen zeg...

Spijtoptant
Zeker weten dat ze daar ook Rammstein verkopen. Wat een rare man.
Blij dat je dit album zo goed waardeert, Kid A.

Edit: in je top10 zelfs !

Kid A(cid)
Jazeker, snel eens wat meer van de Neubauten gaan luisteren.

voltazy
is nog genoeg moois te ontdekken

Dat geloof ik best.

avatar van Wickerman
Wat een plaat! Wat een plaat! Kan iemand mij een slecht nummer aanwijzen? Onmogelijk. Ik kan niet wachten om de andere albums van ze te leren kennen, die Blixa toch.

Mordor
Met Weil Weil Weil heb ik de buren nog eens aan de deur gehad. Ze trilden uit hun stoel. Goede muziek verloochend zich niet. Titelnummer Alles Wieder Offen heeft ook een lekker ritme.

avatar van Wickerman
Ik heb dit album op cd gekocht via eBay. In de winkel zag ik de digipack release liggen voor erg veel geld, dus ik dacht ik koop hem maar via eBay waar deze stukken goedkoper was. Dit is echter een jewelcase, kan dat kloppen of heb ik een illegale versie?

voltazy
hoe nep ziet de hoes eruit?

spijtoptant weet er vast meer van, maar tot zover mijn kennis reikt heb je een illegale versie.

avatar van Wickerman
De hoes ziet er goed uit. Ik bedoel, het boekje heeft alle teksten en dergelijke. Het enige verschil met de normale voorkant is dat het Neubauten teken op een andere plek zit, namelijk linksonder in plaats van rechtsboven. De rechterkant van het boekje is een kleiner, die koker zit niet helemaal in het midden. Ook heeft de cd zelf nabij het gat 'einsturzende neubaeten' staan, dat vond ik wel enigzins apart.

De cd was wel sealed en had een sticker: import. Dus, misschien is het een Amerikaanse versie ofzo. Ik heb hem gekocht bij iemand uit Engeland.

EDIT: Ik heb even rondgekeken op het net en ik zag bij Ryko distribution dit album staan. Op mijn versie staat: distributed by Ryko. Volgens de band site is dit bedrijf de distributeur van het album in de VS. Wellicht is het een Amerikaanse import.

voltazy
ok, dan klopt het volgens mij wel

ik had geen idee dat er een jewelcase versie was.

Eigen recensie:

Alles Wieder Offen, naar mijn bescheiden mening de beste plaat van 2007. Zo, dat moest er even uit en dan kan ik ook echt beginnen. Tja, waar begin ik eigenlijk? Zal ik voor de lol eens beginnen aan het begin? Als eerste moet men weten dat deze Einstürzende Neubauten niet meer hun instrumentarium van de schroothoop haalt en asociale geluidserupties op de luisteraars afvuurt. Nee, deze Neubauten gaan voor mooie, maar weerbarstige liedjes op het kruispunt van pop, poëzie, avant-garde en de industriële erfenis.

De plaat opent met wat vage geluiden waarna er steeds zwaarder aangeslagen pianoakkoorden bij komen. Die Wellen explodeert op het einde ook echt en gaat dan over naar het wat rustigere Nagorny Karabach. In dit nummer komt de prachtige stem van Blixa Bargeld (ook wel bekend als voormalig Bad Seed) echt tot zijn recht. De instrumentatie in dit nummer is prachtig subtiel en is behoorlijk ingetogen. Het behoorlijk industriële WeilWeilWeil is dat echter niet. Aangedreven door een etnisch ritme en een zware geluidsmuur laat Blixa ons ook horen hoe dwingend hij kan articuleren. Dit is toch wel een van de hoogtepunten op het album.

Zo’n extraverte en industriële explosie wordt bij de nieuwe Neubauten gevolgd door Ich hatte ein Wort, waarin ze vrij conventioneel klinken. Ware het niet dat het gitaarwerk vrij apart klinkt is. En natuurlijk, de Stem, met een hoofdletter S. Dit is een perfect voorbeeld van gewoon een mooi liedje. Von Wegen is dan alweer een hoogtepunt. Een prachtig nummer dat begint met een almachtige en trage bas en ondersteund wordt door elektronische percussie. Even later explodeert het nummer en komen er echt ronduit prachtige strijkersarrangementen bij waar Blixa zo prachtig over heen zingt. Woorden vol verlangen, maar ook wanhoop. Dit nummer is zo mooi opgebouwd en subtiel “ingekleurd”. Let’s do it a Dada is dan weer een hyperactieve, percussieve geluidsexplosie waarin er inventief wordt gejongleerd met geluiden en woorden. Het is overdonderend, maar fascinerend.

Alles Wieder Offen is een muziekstuk dat je langzaam grijpt en zich in je geheugen nestelt. De eerste paar keer gaat het eigenlijk langs je voorbij, maar na een tijdje hoor je ook hoe mooi dit opgebouwd is. Neem bijvoorbeeld alleen al de break waarin er wordt gespeeld op flessen. Unvollständigkeit is een ruim negen minuten durend nummer, waarin er van kalme elektronische klanken opgebouwd wordt door een soort zwembad van noise en eindigt als een kalm stukje ambient. Dit is imposant om te horen, maar het is toch iets te lang gerekt om van een topnummer te spreken. Susej is dan weer een toegankelijk nummer met een uiterst verslavende tekst (althans, zo ervaar ik dat) met wederom subtiele elektronische percussie. Ich Warte tot slot, is wederom origineel opgebouwd rond een hypnotische melodielijn op vihaelez, heeft een mooie tekst en eindigt toch weer met wat subtiele herrie. In dit nummer is de cirkel rond, een mooi luisterliedje mét industriële geluiden.

Tja, dan kan ik alleen nog concluderen dat dit album zo mooi is, er wordt goed met de contrasten tussen subtiele luisterliedjes en herrie gespeeld en de teksten zijn ook prachtig (voor zover ik de Duitse taal beheers). Liefhebbers van Tom Waits en Nick Cave, hier is een prachtplaat voor jullie.

+1!

Dit was ook mijn kennismaking met de band en inmiddels ben ik druk bezig met de rest van het oeuvre te verzamelen. En ik verhoog hem naar 5 sterren.

Ik wacht nog even met m'n oordeel. De eerste keren dat ik 'm draaien vond ik de plaat niet zo boeiend. Veel speelbeurten en een live concert later beginnen een aantal nummers (o.a. Susej, Ich warte) toch heel erg mooi te worden. Hetzelfde gebeurde ook bij Silence is sexy en Perpetueen mobile, platen die ik uiteindelijk heel erg mooi ben gaan vinden.

Spijtoptant schreef:
Wat het beste is kan ik niet zeggen, ieder heeft zo zijn voorkeuren, maar ik vermoed dat onder de diehard-neubautenfans 'Zeichnungen des Patienten' wel als hun allerbeste wordt gezien.

Ik blijf Zeichnungen, 1/2 Mench en Richterskala de beste platen vinden. Voor nieuwkomers kunnen 1/2 Mench en Richterskala best toegankelijk zijn, vooral nummers als Yu Gung en ZNS.

De jaren '90 platen laten me echt helemaal koud. Ik had Tabular Rasa, die heb ik aan m'n vriendin gegeven, Ende Neu vond ik al helemaal niets. Maar sinds het nieuwe millenium geven ze toch weer prachtplaten uit .

Wie weet wat er nog gaat komen : koop dus vooral hun platen zodat ze een nieuwe studio kunnen kopen, en hun platenlabel gaat werken .

Mordor
Deze maar weer eens draaien. Zeer sterke neubauten release. Top 5 album van het vorige jaar. Het titelnummer Alles Wieder Offen is mijn absolute favoriet.

avatar van dix
dix
hmm...

Één keer gedraaid, maar ik ben niet van m'n stoel gevallen.
Dit pakt me niet direct, zoals grundstück dat wél deed. Het klinkt allemaal wat matjes.

Spijtoptant
Kan ik wel van je begrijpen, dix, ik denk dat jij meer feeling met de 80-jaren sound van de Neubauten hebt,

Na een driekwartjaar deze CD regelmatig beluisterd te hebben, vooral de laatste twee maanden zeer intensief vanwege de tour, is mijn mening iets bijgesteld.
Waar ik eerst Nagorny Karabach en Venuskolonie heel goed vond, zijn die nu toch tot de mindere nummers gaan behoren. Niet alleen op dit album maar in het algehele repertoire.
Daarentegen zijn 'Let's Do It A Dada', 'Birth Lunch Death', 'Alles Wieder Offen' en 'Ich Warte' tot grote hoogten gestegen. Dat is absoluut topmateriaal van deze mannen. En dan steekt 'Susej' daar zelfs nog bovenuit.

Toch vanwege eerdergenoemde twee teleurstellingen geef ik dit album geen 5 maar slechts 4,5.
Dat is natuurlijk ook een mooi cijfer.

Spijtoptant
'Susej' is dan ook wel heer erg goed. Kippevelnummer.

En dan het einde van het album, maar voornamelijk het einde van "ich Warte".:

Ich warte bis es nichts mehr zu warten gibt
das Leben ist kein Irrtum, kein Irrtum und Musik
Ich warte
Ich warte immer noch

Tranen in mijn ogen, elke keer als ik dit hoor, maar ga me aub niet vragen waarom. Blixa zingt dit gewoon geweldig.