Je kunt bijna alle muziek online streamen of kopen, maar niets is zo leuk als platenbakken doorspeuren op zoek naar albums van je lijstje. Zo kwam ik vorige week in Rotterdam dan eindelijk dit Flex tegen.
Een natte, grijze herfst 1979 herinner ik me, een week in een bungalow van Sporthuis Centrum. In die dagen betrad mijn favoriete nummer van de excentrieke dame de hitlijsten kwam, ik vond
Bird Song nog beter dan haar vorige hit
Lucky Number. In de jaren '90 kocht ik het singletje tweedehands. Hierop is ze in
grotesk zwart gekleed, op de hoes van de elpee echter in een witte (trouw?)jurk met sluier.
BIrd Song was in Nederland in november '79 #30 in de Top 40, in de Nationale Hitparade dezelfde plek halend. Album
Flex miste echter de albumlijst, vandaar dat ik 'm tot dusver niet tegenkwam. Met haar kopstem (schit-te-rend) en het kozakkenkoor nog altijd een aparte vogel in de muziekbijt.
Bovendien blijkt dit een gevarieerd en sterk album, passend bij stemmig herfstweer. Op het moment dat ik dit typ is het echter zonnig en aangenaam, toch landt de vogel enorm goed.
Hoogtepunten te over:
What Will I Do Without You? met weer zo'n koor (in het VK #58 in april 1980),
Angels flopte
als single, ook in haar eigen land maar hoe heerlijk,
The Night klinkt met zijn digitale xylofoon als het intro van jaren '90 drum 'n' bass, wederom veel sfeer en in
You Can't Kill Me klinkt reggae met sferische toetsen, waarmee ik me een festival met daarbij ook The Police en Fischer-Z voorstel. Kant 1 telt dus alleen maar pareltjes.
Wordt het kant 2 minder? Absoluut niet, al mist een kraker als
Bird Song. Ook op het iets luchtiger
Egghead weer die gekke kopstem,
Wonderful One is een sterk popliedje, Op
Monkey Talk klinkt een pompend ritme geheel in newwavesfeer, reggae in
Joan en een sferisch koor in het afsluitende
Freeze.
Op streaming bovendien enkele bonussen, te beginnen met de bescheiden Britse hit
New Toy, #53 in januari 1981, waarna enkele synthpopnummers volgen. Ze komen van de cd-versie (1993), wederom uitgebracht door het roemruchte Stiff-label. Alleen al leuk om op vinyl te hebben met dat label in het midden!
En het mag dan augustus zijn, zojuist ontdekte ik dat ze in 1976 debuteerde met kerstsingle
I Saw Mommy Kissing Santa Claus en die moest ik natuurlijk horen; op JijBuis
te vinden. Een geluid dat ver staat van de latere gekte van deze Britse, die de eerste 12 jaar van haar leven in Detroit woonde als kind van Servische ouders. Ah, vandaar al die kozakkenkoortjes in haar muziek!