Witherfall - Sounds of the Forgotten (2024)

Label: DeathWave

1. They Will Let You Down (5:58)
  2. Where Do I Begin? (6:30)
  3. A Lonely Path (1:32)
  4. Insidious (6:46)
  5. Ceremony of Fire (7:32)
  6. Sounds of the Forgotten (5:23)
  7. Aftermath (1:30)
  8. When It All Falls Away (6:38)
  9. Opulent (2:45)
  10. What Have You Done? (10:19)
  11. Echoes * (4:19)
  12. Kings and Queens * (6:17)
Helemaal eens met vielip, eerste uitgebrachte nummers zijn van grootse schoonheid!

avatar van namsaap
Lijstjestijd komt eraan. Ik loop alle releases uit 2024 die ik aan mijn collectie heb toegevoegd nog eens langs om mijn oordeel op te frissen en te kijken of ze mogelijk in mijn top 20 een plaats krijgen.

Zojuist teruggekomen van hun uitstekende concert in Willemeen is het een mooi moment om dit vierde album van Witherfall weer op te zetten. Dit album heeft me nooit zo gegrepen als de eerdere albums van deze band. Het album begint erg sterk met They Will Let You Down waar het genieten is van het meesterlijke drumwerk van Minneman en het melodieuze gitaarspel dat invloeden van Andy LaRoque en Marty Friedman verraadt. De powerballad Where Do I Begin is is soms een beetje over-the-top maar tegelijk wel erg gaaf en Insidious demonstreert hoe King Diamond thrash metal zou spelen.

Na de drieklapper op kant A vond ik aanvankelijk het niveau van de rest van de plaat een stuk minder, maar ik moet mijn mening toch enigszins bijstellen. Ceremony Of Fire is een sterk nummer en het titelnummer, dat ik eerder als matig bestempelde, bevalt me bij herbeluistering ook een stuk beter. Niet alles wordt beter, want het potsierlijke When It All Falls Away blijft ook nu een draak van een nummer. Weliswaar herpakt de band zich in het tweede gedeelte van het nummer, maar dan is er al teveel schade aangericht. Op het ruim 10 minuten durende What Have You Done herstelt de band zich gelukkig.

score: 81/100

Namsaap's Top 20 van 2024 - MusicMeter.nl