The Front - The Front (1984)

Rock / Pop
Label: Refuge

1. It's Hard to Take (4:47)
  2. Holy Light (4:34)
  3. All Under Him (4:24)
  4. King of Glory (4:52)
  5. The Promise (4:23)
  6. Silent Night (4:46)
  7. Tonight (4:29)
  8. How Long (4:11)
avatar van RonaldjK
Disclaimer: dit is een totaal andere groep dan The Front met eveneens een titelloos album, verschenen in 1989.

Opener It's Hard to Take werd in 1984 frequent gedraaid bij de NCRV. Op zaterdagochtenden hoorde ik het nummer met ijzersterk refrein en de rauwe stem van Tommy Funderburk, waarna ik de elpee aanschafte toen dat ergens afgeprijsd stond. Een beetje in de stijl (vond ik toen) van The Babys en de stevige kant van Toto. Beter is wellicht de vergelijking met Balance, het album In for the Count.

Qua genre zou je de labeltjes adult oriented rock / L.A. rock of de gekke (Amerikaanse?) benaming pomp rock kunnen geven. Vol geproduceerd met elektronische drumpads die heerlijk rollen, toetsentapijtjes en beschaafd scheurende gitaren van Dan Huff (tevens bekend als gitarist bij White Heart, eind jaren '80 bij het door kenners bejubelde Giant en sessieman bij 1001 namen). En altijd, áltijd veel melodie. Alle nummers werden medegeschreven door drummer Bob Wilson, bij de uitvoerenden kom ik op achtergrondzang bekende namen uit de black gospel tegen als Andreá Crouch en Tata Vega.
In retrospect hoor je ook de invloed van new wave op het geluid, dankzij de versmelting van klassieke rock met de digitale (productie)mogelijkheden van 1984. Die combi klinkt het sterkst in The Promise, dat kant 2 opent.

Indertijd vond ik het album te mak, te braaf. Dat heb ik nog steeds, al is duidelijk dat dit in het genre van klasse is. Hetzelfde overkwam me afgelopen najaar bij het beluisteren van de soloplaat van Funderburk uit 2005. Het is niet zo mijn kopje thee en al helemaal niet bij de ballade Tonight. De teksten hebben een christelijke inslag en mogelijk dat het mede daarom soms overveilig klinkt, geschikt voor de Amerikaanse CCM-radiostations van die periode.

Ik heb de elpee dus weinig gedraaid, maar hij staat nog altijd in de kast en wegdoen is geen optie. Eens in de zoveel jaren speel ik 'm toch weer af en nimmer was ik zo positief als vandaag. Waar ik indertijd alleen de opener de moeite waard vond, is er nu eindelijk meer wat ik wel waardeer. Naast de genoemde nummers zijn dat Holy Light, King of Glory (hier moet ik aan Michael McDonald en de Doobie Brothers denken), Silent Night en afsluiter How Long. Via Discogs te koop op vinyl voor een prijs van rond de tien euro.

avatar van Arjan Hut
Had er nog nooit van gehoord, maar de naam Funderburk ken ik van vele albums waar hij als achtergrondzanger actief is en ergens had ik het vermoeden dat dit een AOR-plaat of pareltje zou kunnen zijn en heb hem (2,50 euro) maar meegenomen.

Inderdaad, thuis las ik de naam van gitarist Dan Huff (White Heart, Giant) en op de achterkant van het tekstvel staat bovendien dat de lp is opgedragen aan de 4000 ongeboren kinderen die 'every day' in de USA worden geaborteerd. Het ging er toen hard aan toe dus, Amerika had anders vandaag tussen de 40 en de 80 miljoen inwoners meer kunnen hebben. Ik had al gezien aan de titels dat het hier een Christelijke rockplaat moest betreffen, die kom ik niet vaak tegen.

De gospel ligt er dik bovenop in de teksten, onderdanig en vol bewondering worden de hielen van de Here gelikt. Muzikaal klinkt The Front als een lichtere versie van Toto of White Heart, Funderburk is een uitstekende zanger. Huff laat zijn gitaar niet veel ronken, hier en daar een fijne solo en met Holy light en How long schiet de band even uit de rockslof. AOR in het straatje van Balance, erg goed.

Als The Front klinkt als een typische 1984-productie, dan komt dat vooral omdat de lp toen is opgenomen en uitgebracht. Ik houd ervan, ervaar het als een pluspunt.

Ben blij dat ik deze lp heb gevonden en meegenomen. Maak zo weinig mogelijk gebruik van Discogs en Bol en Amazon en heb een voorkeur voor platenzaken, beurzen en kringloopwinkels. Bij een lokale platenzaak vond ik al eens een lp van de Sweet Comfort Band, te weten Perfect Timing uit 1984, een Christelijke rockplaat met een Kansas-inslag.