Sticks & Delic - Fakkelteit (2007)

Label: Top Notch

met Jawat!

13. Ga (3:37)

met Typhoon en Rico

14. Brak (2:40)
  15. Gisteren / Vandaag (3:24)
  16. Goeiedag Verder (4:33)

avatar van Niek
Vind dit toch stevig tegenvallen. Natúurlijk staan er weer een paar hele vette tracks op. Het Welkomstwoord is ook veelbelovend. Maar verder is het vooral niets nieuws onder de zon. Sticks kan niet echt erg boeien en waar sommigen Rico zo verschrikkelijk verwelkomen, vind ik ook hem nergens echt goed komen. Snelle Jongens vind ik gewoon een beetje kutnummer. Een van de eerste uit het Zwollekamp. Rond nummer 9 a 10 raak ik mijn aandacht echt kwijt en dan heb ik ook even geen zin meer in Opgezwolle uberhaubt. Dit staat toch in schril contrast met Eigen Wereld. Als die plaat is afgelopen wordt regelmatig Vloeistof uit zijn jasje getrokken.
Ook Delic stelt beetje teleur. Op zich goede producties, maar voor het eerst doet hij niet echt een stap vooruit. Waar hij zich steeds duidelijk ontwikkelde van album op album lijkt hij hier voor het eerst te stagneren. Productiejuweeltjes als Balans, of echte bangers als Hoedenplank vind je hierop niet.
Om een lang verhaal kort te maken, komt het er simpel op neer dat het zowel rappend als qua productie minder is.

Edit: Heb hem nu twee keer geluisterd. Pak me niet te hard aan mocht ik nog van mening veranderen

avatar van luc011190
Is Tot Zo niet een beetje een 'banger'?

avatar van ViciouzZz
Veel mensen vinden t begin goed en t daar na steeds minder worden...snap ik niet helemaal, want ik vind t welkomstwoord best aardig, maar:

Weg Kwijt - Is t net niet qua beat en rhymes, niet vloeiend
Utopia - Op zich aardig, maar dat loopje vind ik er totaal niet in passen, mss een paar keer, maar niet bijna door t hele nummer heen
Sporen2 - Cker vet
Tot zo - Is t ook niet »»» "We zijn dr zo" Klinkt voor geen meter, De beat aan t eind van Tot Zo is wel super Hadden ze beter die beat kunnen gebruiken
Spaanse Vlieg - Zeer relaxed, vloeiend en goeie tekst
Slangeleer - Die beat vind ik behoorlijk irri
Snelle Jongens - Vette beat, zeer melige tekst
Laatste Dagen - Wel vet maar nie speciaal verder
Vrij - Chill
Broodje Aap - Idem
Water / Vuur - Jawat kan beter, maar kan ermee door
Ga - Vet nummer, als er een nummer een "banger" is op dit album, dan is t deze, ook al live gezien
Brak - beat op zich aardig, maar refrein is nie best
Gisteren, Vandaag - Beat en refrein te simpel
Goeiedag verder - Lekkere beat en aardige afsluiter

Dus ik vind die nummers als weg kwijt en utopia echt nie speciaal en cker nie vloeiend, mss ben ik iets meer van de wat rustigere nummers als Spaanse vlieg, maar t begin kan me juist nie veel boeien en vind Sporen2 t eerste lekkere nummer, "Spaanse Vlieg" is verreweg me favoriet, "Snelle Jongens" vind ik super-melig, "Ga" is mijn inziens de "banger"op dit album, maar heb m nou behoorlijk vaak geluisterd de laatste week, maar dit album nooit gaan tippen aan z'n voorgangers Eigen Wereld en Vloeistof / Brandstof

Erg jmmr, want heb hier lang op gew8, maar toch behoorlijk teleurgesteld nu ik m een paar keer gehoord heb blijft eerst op 3,5 sterren hier...

Greetz

opzich wel aardige plaat. delic is zoals gewoonlijk geniaal. sticks begint me alleen te vervelen en ben blij dat oa. ty en rico even van zich laten horen. jawat kan wat mij betreft weg gelaten worden, heb hem trouwens nooit echt begrepen.

voor mij is het echt wachten op een solo album van delic.

Het lijkt wel of hij toe wil geven dat hij ook maar een mens is, dat wat een rapper eigenlijk juist niet moet doen, gaat ten koste van zijn energie en de Vibe van de plaat.

avatar van thomzi50
waxxx schreef:

voor mij is het echt wachten op een solo album van delic.

avatar van dusso
Het is gewoon een top album. hoort zeker bij de betere NL-hiphop albums. Jawat komt gewoon goed, met goede lyrics.

De enige Gastrapper die weggelaten kan worden is James. Hem vind ik zo een nutteloze lyric afleveren...

thomzi50 schreef:

Hoe zie jed at dan voor je? Gastrappers of instrumentaal?

Sticks zei in een interview met State dat Delic zich een beetje opgesloten voelt binnen de hiphop, dus het solo-album zal dus wel iets behoorlijk anders zijn.

avatar van Dociz
luc011190 schreef:

Straks hoor je Sticks over een paar jaar nog rappen: "ik hang met Delic, ja die met 1 been in de klezmer"

Een soort outkast 2, hoop wel dat het voor Delic beter uitpakt dan die honkietong countryjazz folkhop die de boys uit ATL de laatste tijd produceren.

Ik zou Delic trouwens nu vol overtuiging in mijn top 10 beste hiphopproducers ter wereld plaatsen..

Dociz schreef:

thomzi50 schreef:

Hoe zie jed at dan voor je? Gastrappers of instrumentaal?

beide, maar grotendeels gewoon instrumentals en wat gastoptredens voor de afwisseling.

avatar van thomzi50
Dan denk ik niet dat het snel als één geheel zal klinken.

avatar van VforVictor
vond laatst dit album beter worden maar nog een paar x lusiteren valt ie toch echt tegen, Sticks gaat me gewoon vervelen met z'n Zwolle gedoe, z'n laatste dagen, het over straat lopen met een fles whiskey, hij begint steeds meer op een ouwe zak te lijken die een beetje depri is.....de beats van Delic maken het nog wel goed maar op veel nummers vind ik het dan weer teveel vant goede. Typhoon en Jawat! verzorgen de gastoptredens wel dope en zijn een goeie toevoeging maar Rico mist de plant volledig; "tandestokers als Coctailprikkertjesss" sorry hoor, die rap gaat ECHT nergens over, op eigen wereld kwam ie no wel dope maar rapt ie gewoon onzin aan elkaar......Met fakkelteit had Sticks een nieuwe weg in kunnen slaan, maar ze kozen voor een doodlopende straat..

avatar van Kos
Kos
Dociz schreef:

LoL!

avatar van deagleking
VforVictor schreef:
Ik vind Rico op Weg Kwijt juist erg vet komen..

avatar van AverageGuy

Jouw mening uiteraard
Ik vind dit album echt goed , toch niet zo goed als Eigen wereld maar tog een hele vette plaat hoor!
Rico komt erg goed vind ik en jawat ook op water/vuur.
Shyrock wat minder en typhoon heel dope!

4.5(nogmaals )

avatar van pascal83
VforVictor schreef:
maar Rico mist de plant volledig

Die hangplant zeker?

avatar van VforVictor
pascal83 schreef:

Die hangplant zeker?

Ja..

avatar van Jordy
Ik verlaag dit album een halfje, naar een 3,5. Erger me inmiddels (ook) een beetje aan het feit dat dit een beetje voelt als de "More Fish" van Eigen Wereld. Wat nieuwe tracks, wat dingetjes die op de plank zijn blijven liggen, een erg aardig extraatje. Niet "het" solo album van een van de beste Nederlandse rappers, en niet iets dat ik heel vaak van voor tot achter zal luisteren de komende maanden.

P-DawG
Ik zag dit album ,de special edition welteverstaan! , voor 12 eu bij Free-Record shop en ik twijfelde niet dus ik liet dat buitenkansje niet aan me voorbij gaan. Ik had hem al een paar keer beluisterd en ik vond het cker wel een goed album maar ik had er toch iets meer van verwacht. Het album begint best goed met het Welkomstwoord, Weg Kwijt vind ik niet egt zo goed maar ook weer niet slecht. Utopia is mooi geproduceerd en de lyrics zijn ook sterk Typhoon komt hier ook heel goed. James vind ik wel wat minder. Sporen 2 vind ik wel een goed nummer maar je moet er wel zin in hebben. Tot zo is ook een heel mooi geproduceerd nummer met heerlijke verses van Rico en Sticks. Spaanse vlieg is een heel lekker nummer met een heerlijke zomerse vibe waar je een warm gevoel van krijgt. Slangeleer is dan weer een wat serieuzer nummer met prachtig gezang op de achtergrond. Snelle jongens vind ik wat minder maar Rico komt daar wel heel lekker. Het laatste gedeelte met Laatste Dagen, Vrij, Broodje Aap, water/Vuur en Ga vind ik het sterkste en beste gedeelte van het album top producties van Delic en hoogstaande lyrics. Brak, Gisteren/vandaag zijn alelbei ook cker goede nummers en samen met Goeiedag verder een perfecte afsluiting van dit album. Jammer dat het eerste gedeelte niet zo goed is als het 2de gedeelte maar al met al een goed album 4* wat cker nog meer kan worden.

Maarten||
Hoewel ik nog steeds fan ben van Opgezwolle, mijn 3,5* blijft gewoon staan .

avatar van Conway Twitty
Verlaag naar 3.0, inspiratieloos is telkens het eerste wat bij me opkomt als ik dit luister, een uitzondering (Spaanse Vlieg, Utopia en Typhoon-verses) daargelaten.

Garben_B
Het duurde even voor ik 'm voelde, maar vind het nu toch redelijk dik album. Gemiddelde lyrics, dikke flow, dikke producties. 4*

avatar van nega
Top3
1. Goeiedag verder
2. Slangeleer
3. Welkomstwoord

rico-bballer
Het is Anus, latex tot soa. Super vette lijn.

avatar van nega
je kenneth als monkou en vermeer

avatar van TropicalDanny
ik vind jawat heel erg tegenvallen. valt me trouwens ook op dat mensen de verwachting van deze plaat hadden dat het 'de nieuwe zwolle' was, een volwaardige opvolger van eigen wereld. ik heb het juist altijd als 'more fish' gezien. sticks gaf al aan dat fakkelteit gewoon een solo project werd met nummers die tussen het opnemen van eigen wereld door zijn ontstaan, en vanuit dat perspectief valt het album me juist ontzettend mee, er staan hele goede tracks op. (favorieten snelle jongens en broodje aap).

jammer van sporen2 en vuur en water vind ik ook beneden de maat

avatar van Vizzle
Ik snap echt niet dat mensen zoveel commentaar op dit album hebben. Persoonlijk vind ik het veel meer 1 geheel als eigen wereld.

Ook vind ik de beats beter dan Eigen Wereld, wat in mijn ogen veelal losse nummers zijn.

Ik vind het een werelds album, wat in de buurt komt bij vloeistof, wat natuurlijk steeds het beste Zwolle album is.

avatar van Statiegeld
Vizzle schreef:

Nee hier ben ik echt niet met je eens. Eigen Wereld klinkt echt als een geheel, dat album ademt gewoon sfeer uit. Dat heb ik met dit album veel beter en een beat als Balans of iets als Eigen Wereld, Hoedenplank, Volle Kracht vind je hier ook niet echt.

avatar van Lukaz
Ik vind dit wel een leuk album. Persoonlijk vind ik dat de nummers met gastartiesten er op het best tot hun recht komen.

Mijn top 3 bestaat uit:
1.Water / vuur