Sticks & Delic - Fakkelteit (2007)

Label: Top Notch

met Jawat!

13. Ga (3:37)

met Typhoon en Rico

14. Brak (2:40)
  15. Gisteren / Vandaag (3:24)
  16. Goeiedag Verder (4:33)

met Rico

Matig, saai en vervelend album. Jammer dat ik hem gekocht heb.

GarnalenPeller schreef:
Water / Vuur met een vette gastverse van Jawat! en mooi geproduceerd.

Echt he

avatar van Urbanoetang
Door het wachten en het wachten en het wachten had ik veel te veel verwacht van Fakkelteit. Na 3 onwijs goede platen is dit weer een wat mindere, dacht ik. Maar dit is geen Opgezwolle, dit is Sticks solo, en in die zin is dit een verbetering. Veel beter dan Microphone Colossus. Ik heb hem vanmiddag dan ook weer 2x gedraaid en ik moet zeggen dat die 3 sterren gewoon door de teleurstelling kwam. Daarom verhoog ik met een punt, omdat het toch een hele goede plaat blijft

Wat mij opviel trouwens is de hoes. Delic is nu op wereldreis, en op de cover zie je Delic weglopen en Sticks kijken van: hm?
En dan de laatste track, Goeiedag Verder?

Mezelf
Hmm zo had ik het nog nooit bekeken, is wel raar ja, nu je het zegt

avatar van Chrisseh
Mwah, zo kan je in alles wel signalen zien. Op The Sun Rises in the East van Jeru the Damaja staat ook het WTC in de fik... Ik bedoel, laten we niks uitsluiten, maar dat de cover een 'diepere betekenis' heeft lijkt mij sterk.

Goeiedag Verder vind ik trouwens wél een waardige 'afsluiter' van Opgezwolle. Beste van 't album ook.

avatar van Urbanoetang
Dat is toch wel heel anders. Die releasedate is ten 1e 7 jaar eerder, en dit gaat over het weggaan van een lid van een groep. Dat gaat over een wereldramp. Het kan natuurlijk zijn dat het binnen de groep allang bekend was dat Delic er binnenkort mee zou stoppen

En Goeiedag Verder is inderdaad een heerlijke afsluiter van Fakkelteit ja. Maar het klinkt ook heel erg als de afsluiter van het hele Opgezwolle ding. Of ben ik daarin de enige?

avatar van Chrisseh
Opgezwolle is ook afgelopen. Op de fakkelteit website stond ook 'we hebben alledrie besloten te stoppen met opge, los van onze persoonlijke plannen. Dus het is geen rustjaar, het is klaar!'. Geen rustjaartje dus. Daarom zei ik ook een 'waardige afsluiter van Opgezwolle' en niet 'van Fakkelteit'.

avatar van 'State Of Mind'
Op een trackie na vind ik alle nummers perfect op deze plaat en dat is: Snelle Jongens, die track pakt me gewoon niet qua flow en beat..

voor de rest TOP-ALBUM, vette texten,vette beats,vette flows!

avatar van Urbanoetang
@ Chrisseh: Daarom zei ik het juist ook aangezien bij het uitkomen van Fakkelteit nog niks bekend was over dat het klaar was met Opge. Maar omdat dat nummer zo erg lijkt op een afsluiter Opgezwolle, plus het verhaal over de cover, lijkt het erop dat het binnen de groep al bekend was tijdens het maken van Fakkelteit. Dat probeer ik te zeggen

avatar van Urbanoetang
"Ik weet niet of er ooit nog een plaat komt. Rico en ik waren al eerder van zijn vertrek op de hoogte gesteld. Het laatste nummer op Fakkelteit, Goeiedag Verder, is daar naar vernoemd." zegt Sticks.

avatar van Chrisseh
Aha, ok. Najah, dan heb je waarschijnlijk toch gelijk.

Ik vind het een dope en compleet album, het is niet echt vernieuwend maar het luistert lekker weg en d'r zijn eigenlijk maar 2 nummers die ik skip en dat zijn Brak en Sporen2. Delic is in topvorm op dit album; niet al te veelzijdig maar de beats klinken erg lekker. Sticks komt niet altijd even hard maar wanneer hij in topvorm is zoals op Spaanse Vlieg of Broodje Aap dan hoor je duidelijk 'n Nederlandse Top MC rappen.

De gastrappers hebben ook duidelijk inbreng en het is vooral Rico die laat horen hoe goed hij is.

Beste verses op dit album vind ik:

Rico op Weg Kwijt, Typhoon op Utopia, Sticks op Snelle Jongens en op Broodje Aap; 3e verse.

avatar van ViciouzZz
Nirin schreef:
en d'r zijn eigenlijk maar 2 nummers die ik skip en dat zijn Brak en Sporen2.

Sporen2 2e verse toch wel ook wel een geweldig stuk, sla Sporen2 echt nie over

avatar van GarnalenPeller
Typhoon is op Utopia niet meer dan een raaskallende downpatient. Alleen dat stukje over vallende sterren is wel leuk.

avatar van MurryMusic
Vind ik wel te ver gaan..Die comeback als hij zn lines verkloot vind ik ook wel hard..
Als een volleerd jongleur vang ik bal op en spit op een lege maag tot ik gal kots

Mezelf
Ik snap niet dat niemand die verse waardeert, je hoort er overal kritiek op maar het is grappig en goed bedacht tegelijk...ik vind hem in ieder geval beter dan Sticks op dat nummer..

avatar van MJ_DA_MAN
Voor sterke lyrics moet je sowieso niet bij dit album zijn.

Garben_B
Dan hanteer jij wel 'n hele hoge standaardnorm.
Geef eens een voorbeeld van (naar jouw mening) sterke lyrics.

avatar van MJ_DA_MAN
Laat ik eerst jou iets vragen: vind jij de lyrics op dit album sterk?

Mezelf
Ja. Je kunt achter alle lyrics iets anders (betekenis e.d.) zoeken, maarja dat kun je ook niet doen. De keuze is helemaal aan jou, maar ga nou niet tegen anderen zeggen dat dit zwakke lyrics zijn want dat is gewoon onzin.

avatar van MJ_DA_MAN
Zwak is niet het juiste woord. Ik noem het eerder leeg.

avatar van Timo710
Lyrics zijn niet altijd alles, bij Sticks gaat het vooral om de delivery , de flow en de woordspellen. Échte diepe MC's zijn er niet al te veel, Typhoon gaat de abstracte kant op, en brain power wist bij mij de gevoelige snaar enkel op z'n eerste album te bieden. Nederhop heeft andere charmes, en over het algemeen heb je over iedere Nederlandse act iets negatiefs te melden. En dat is jammer.

Mezelf
MJ, waarom is het leeg dan? Ik hoor er duidelijk wel inhoud in hoor, maarja dat zal wel aan mij liggen.

Mezelf schreef:

Om mijn beoordeling van de plaat terug te halen:
MJ_DA_MAN schreef:
Dit album maakt mij niet echt enthousiast ondanks alle positieve comments. Productioneel veel minder dan Eigen Wereld, en Sticks alleen is me wat te eentonig, gelukkig komt Rico vijfmaal voorbij. Maar waar ik me vooral aan irriteer (edit: ik weet het BoordAppel, het is ''ergeren aan'', dus dat verbeter ik het nu maar na al die maanden ) zijn de lyrics. Er zit amper inhoud in (soms rijmt het zelfs niet eens), en veel lines trekken tot niks. Ik kan er gewoon niks mee, en weet ook niet wat ik er van moet denken. Dat gecombineerd met de wat eentonige raps en de iets wat tegenvallende producties (vergelijken met Eigen Wereld), maakt dit voor mij een teleurstelling. Het kan ook niet anders eigenlijk, want het album was best snel gemaakt als ik mijn bronnen moet geloven. Gelukkig luistert het toch redelijk goed weg, en is het nergens slecht. Maar nogmaals: ik ben écht uitgekeken op hun lyrics. 3*, misschien nog iets hoger als ie me wat beter gaan bevallen, maar dat is logisch.

Gekkenhuis
Het is echt geen vereiste dat je constant woorden op elkaar laat rijmen...

avatar van MJ_DA_MAN
Lees dan het hele bericht, en niet alleen het cursieve deel.

Gekkenhuis
Heb ik gedaan, maar een van de dingen waar je kritiek op hebt is dat er soms geen rijm is. Ik ben het daar niet mee eens.

avatar van MJ_DA_MAN
Zeg je nou dat alles rijmt op dit album, of bedoel je dat dat geen punt van kritiek hoeft te zijn (het niet rijmen)?

Garben_B
MJ_DA_MAN schreef:
Laat ik eerst jou iets vragen: vind jij de lyrics op dit album sterk?

Ja.

Wil je nu mijn vraag beantwoorden?

avatar van MJ_DA_MAN
Tja, waarom moet ik in hemelsnaam op gaan noemen wat ik wel sterke lyrics vind?
Ik geef dit album echt niet ''slechts'' een 3 (wat gewoon een voldoende is, maar blijkbaar moet iedereen die onder het gemiddelde stemt het meteen beredeneren), omdat ik de teksten niet goed vind, zoals je kunt lezen een paar berichten terug.