Wheel - Charismatic Leaders (2024)

Finland
Metal / Rock
Label: Inside Out

1. Empire (4:20)
  2. Porcelain (7:12)
  3. Submission (10:46)
  4. Saboteur (9:01)
  5. Disciple (4:12)
  6. Caught in the Afterglow (1:12)
  7. The Freeze (10:35)
avatar van legian
Empire klinkt best lekker, voor mijn gevoel wel vrij rechtoe-rechtaan, maar het beukt wel heerlijk.

ProGNerD, ABDrums al op de radar?

legian schreef:

ProGNerD, ABDrums al op de radar?

Zeker; single is dit weekend voorbij gekomen. Typische Wheel sound, werd nog niet omvergeblazen, maar ben erg benieuwd naar het album.

2e single vrijgegeven: Wheel | Porcelain

avatar van legian
Die klinkt ook weer fijn.

avatar van legian
Derde single Wheel - Disciple klinkt ook weer erg fijn. Ben erg benieuwd naar het geheel.

avatar van mulver64
Het album gisteren ontvangen. The Freeze is voorlopig mijn favoriet. Wat een heerlijk drumwerk in dat nummer!!

avatar van ProGNerD
1e luisterbeurt bevalt goed en inderdaad The Freeze maakt indruk en blijft lang hangen; mooi gekozen afsluiting van het album (om 'm vervolgens nog vele malen vaker te beluisteren en er verder in te duiken... )

avatar van Keassels
Weer een prachtig album. Vooral de 2 nummers die tien minuten klokken. Vind het drumwerk over het hele album erg fijn.

avatar van ABDrums
Ik ga vanavond m'n eerste luisterbeurt aanvangen. Ben erg benieuwd en hoopvol na het lezen van deze berichten!

Ik hoor dat het goed is maar nog wat luisterbeurten nodig heeft. Dat is meestal een goed teken!

avatar van ProGNerD
Ik lees dat de oorspronkelijke bassist is vertrokken; gelukkig lijkt dat weinig invloed te hebben op de typische Wheel sound die (net als bij Tool) toch in belangrijke mate door de bas en ritmesectie bepaald wordt. (al moet ik bekennen hun voorgaande werk niet back-to-back met deze nieuwe release te hebben vergeleken ). Anyway: goed album !

avatar van legian
The Freeze is een heerlijk nummer wat wel direct goed weet te boeien. De rest gaat nog iets meer tijd nodig hebben denk ik. Het geheel klinkt erg lekker, maar weet nog niet eenzelfde indruk achter te laten als de voorganger. Nu is dat ook wel een dijk van een plaat natuurlijk dus ik betwijfel of ik deze beter ga vinden. Ik ga me hier de komende tijd in ieder geval wel goed mee vermaken.

avatar van Ayreonfreak
Ik vind deze matig. Waarom? Het lukt deze band maar niet een eigen stijl te ontwikkelen. Het ligt er allemaal te dik op, die saus van Tool, Meshuggah, Soen en Karnivool. En nog wat andere bands. Nu ben ik echt niet vies van bands die dat in het begin van hun carrière als breekijzer gebruiken om door te breken, maar de toekomst die ik voorspelde ten tijde van hun debuut komt nog niet uit. Als ik moeite moet doen om drie keer te luisteren dan zegt dat genoeg.
Ik denk dat dit nog wel flink gaat zakken in de algemene score.

Jammer, want de band oogt sympathiek.

avatar van ProGNerD
Nou Ayreonfreak, daar zullen jullie op de Progwereld burelen dan nog wel wat discussie over hebben gezien de recensie die ik daar lees van 1 van je collega's...

avatar van The_CrY
Deze nieuwe Wheel maakte een hele goede eerste indruk bij me met een heerlijke rust in deze zware progmetal die inderdaad bekende grote namen als Tool en Karnivool aanroept. Hele fijne productie ook. Na meerdere luisterbeurten neemt mijn enthousiasme wel een klein beetje terug; had gehoopt dat deze zou groeien en geheimen prijs zou geven die een 4,5 zouden rechtvaardigen. Hopelijk komt dat nog.

avatar van james_cameron
Lichte tegenvaller na de vorige twee prima albums van deze finse band. Het klinkt allemaal zeer verzorgd en mede door de knallende productie zet Wheel hier een imposant geluid neer, maar het songmateriaal doet me dit keer helaas een stuk minder. Qua opbouw en variatie binnen de tracks valt er ook wel wat op aan te merken. Jammer, want de band heeft nog steeds heel veel potentie.

ProGNerD schreef:

Nee hoor, geen discussies. Recensies worden in beginsel objectief geschreven, maar veranderen vaak toch in subjectief

Daarnaast heb ik Ralph hoog zitten, wellicht heb ik er gewoon de ballen verstand van...

avatar van Apollo
Voor wat het waard is: ik kan mij in jouw opvatting vinden, Ayreonfreak. Ik vind dit album nergens opzienbarend of eigenzinnig, en hoor dan enkel de invloeden terug in de muziek. Al het songmateriaal voelt inwisselbaar. In hoeverre kun je hier nog spreken over 'progressive rock/metal' als het berust op het herhalen van zetten van anderen?

avatar van Kondoro0614
Ik snap de hype niet echt. Ook niet helemaal mijn ding dit trouwens, het progressieve kan ik wel waarderen maar, het zijn maar enkele bands die daadwerkelijk mijn hart kunnen stelen met deze muziek genre. En deze band doet dat duidelijk niet. Ik vind het allemaal nogal vlak, geen één nummer kwam voorbij waarmee ik omgeblazen werd en dat zorgt misschien toch er voor dat ik moeite had met het uit zitten van deze plaat.

avatar van B.Utterfly
Bij mijn CD is de ep Rumination (2022) als bonus toegevoegd. Fijn.

avatar van namsaap
Vooruitlopend op mijn later te formuleren bevindingen over dit album voel ik toch al even de behoefte om te reageren op Apollo en Ayreonfreak over eigen stijl.

namsaap schreef:
...Natuurlijk klopt het dat het geluid van Wheel invloeden verraad van bands als Tool (James steekt zelf de bewondering voor deze band niet onder stoelen of banken). Maar wordt dit soort kritiek niet wat selectief geuit? Legio bands die op deze site worden bewierookt halen hun mosterd duidelijk elders.

En daar is helemaal niks mis mee, als ze dat goed doen, zoals bijv. deze recente: Bismarck - Vourukasha

namsaap schreef:

Daar heb je natuurlijk gelijk in. Alleen bij Wheel ligt het er (te) behoorlijk dik op vind ik zelf. Daarbij is deze band onder gebracht bij Inside Out, een label dat veel kwaliteit onder zijn dak heeft. Voor alle duidelijkheid, het is per definitie ook niet slecht, maar ik had er meer van verwacht, zeker voor het feit dat ik deze band hoger had ingeschat.

avatar van uffing
Ayreonfreak schreef:

Thanks, Ruard.

Maar met dat laatste wat je zegt, doe je jezelf echt tekort hoor

Is het super origineel? Misschien niet. Voor mij niet heel relevant aangezien vrijwel alles invloeden heeft van andere artiesten. Ik hou van hun sound en ik hoop dat ze er niet teveel aan sleutelen. Maar toch... Ik hoor direct dat het Wheel is. Maar goed. Ieder zijn mening natuurlijk. Nu even over het album.

Deze klonk voor mij wat rommeliger/lastiger dan de voorgangers. De ritmes zijn lastig (maar boeiend) en de nummers leken wat in elkaar geweven waardoor ik nog wat meer luisterbeurten nodig had. Maar het kwartje is inmiddels wel gevallen. Ik denk dat dit hun beste album is tot nu toe (voor mij dan). De climaxen zijn super en de sound is (zoals altijd) heerlijk. Daarnaast zit deze bij mij nog steeds in de lift.

Heerlijk album weer van Wheel!

avatar van dynamo d
Saboteur knalt er lekker in!

avatar van cageman
prullebnak88 schreef:

Heerlijk album weer van Wheel!

Helemaal mee eens, vind dit ook hun beste tot nu toe, fantastisch album.

avatar van namsaap
Resident Human prijkte in 2021 hoog op mijn jaarlijst. Op dat album liet James Lascelles een enorme sprong naar voren horen als songwriter ten opzichte van het debuut Moving Backwards. Zo'n sprong zit er voor Charismatic Leaders niet in, maar dit album borduurt wel voort op hetgeen de voorganger liet horen, vooral op kant A.

Vooralsnog missen de tracks Saboteur en The Freeze op kant B de variatie om te blijven boeien. Daarom haalt dit album voor mij niet het niveau van Resident Human.

avatar van legian
Na resident Human weet Wheel het hier net niet helemaal waar te maken. Dat komt vooral doordat ze de focus hier meer op de metal kant hebben liggen en wat minder op de sfeervollere passages. Die zijn nog wel te vinden maar krijgen veel minder ruimte om echt tot uiting te komen. Het geheel voelt voor mij daardoor ook en stuk gehaaster en ik krijg het gevoel dat ze minder tijd nemen om de muziek echt uit te bouwen.

Mijn persoonlijke voorkeur ligt dan toch bij de voorganger. The Freeze komt daar nog het meest dichtbij en is voor mij dan ook wel het beste nummer van de plaat. De rest mag hier zeker wel zijn en luistert erg lekker weg.

avatar van namsaap
Lijstjestijd komt eraan. Ik loop alle releases uit 2024 die ik aan mijn collectie heb toegevoegd nog eens langs om mijn oordeel op te frissen en te kijken of ze mogelijk in mijn top 20 een plaats krijgen.

Mijn aanvankelijke enthousiasme ten aanzien van dit album is tanende, merk ik. Niet dat ik de plaat nu opeens slecht vind, maar bij herbeluistering merk ik dat de nummers me minder weten te raken en dat het me moeite kost om geboeid te blijven luisteren. Een halfje eraf…..

Score 74/100

Namsaap's Top 20 van 2024 - MusicMeter.nl