The Count Bishops - Good Gear (1977)

1 stem

Rock / R&B
Label: Dynamite

1. Don't Start Cryin' Now (2:04)
  2. Shake (2:08)
  3. Walkin' the Dog (3:38)
  4. Somebody (2:50)
  5. I Want Candy (2:27)
  6. Wang-Dang-Doodle (5:37)
  7. Dear Dad (1:40)
  8. Confessin' the Blues (3:25)
  9. Little by Little (2:40)
  10. Carol (2:35)
  11. Bye Bye Johnny B. Goode (2:00)
  12. Dust My Blues (2:50)
  13. Shake Your Moneymaker (2:31)
avatar van RonaldjK
Good Gear van The Count Bishops verscheen in 1977, evenals hun titelloze elpee. Ik probeer te achterhalen welke eerder verscheen, maar krijg op internet geen duidelijkheid.

Wat mogelijk is gebeurd, is het volgende: in het Verenigd Koninkrijk zat de Britse pubrockgroep bij het jonge, onafhankelijke label Chiswick. Good Gear verscheen echter bij de Nederlandse platenmaatschappij Dynamite. Wellicht sloot Chiswick een licentieovereenkomst met Dynamite.
Daarbij is opvallend dat de tracklisten van beide albums sterk verschillen: alleen Shake Your Moneymaker is ook op Good Gear is te vinden.
Wat de boel nog ingewikkelder maakt: hier worden de vocalen gedeeld door gitaristen Zenon De Fleur en Johnny Guitar, waar op debuut-EP Mike Skolnick zingt en op The Count Bishops de strot van Dave Tice is te horen. Dat geeft mij het idee dat Good Gear tussen de albums met de twee frontmannen door verscheen. Wie weet is er een MuMens die kan helpen?

Het is alsof we terug zijn in circa 1965, toen r&b-groepen als Rolling Stones en Pretty Things Amerikaanse rhythm and blues vertaalden in Britse rauwheid. Opgenomen met de Exalto Mobile door Jan Pieter Exalto, kun je ook het label 'garage sound' hierop plakken.
Bij de dertien nummers kom je Carol tegen, het origineel de klassieker van Chuck Berry. Eveneens van die pionier is Bye Bye Johnny. Ik leerde het indertijd kennen in de versie van Status Quo, hier in een iets minder hardrockend jasje - maar nog altijd stevig!

Nadere bestudering leert dat dit eigenlijk één groot coveralbum is met stevige versies van blues-en soulklassiekers, bekend gemaakt door bijvoorbeeld Willie Dixon of Sam Cooke.
Zo is daar Candy. Het stamt uit 1965 en werd als I Want Candy geschreven en uitgebracht door de Amerikaanse groep the Strangeloves. De groep zou het heropnemen voor hun album Cross Cuts (1979).

Waar het lijkt alsof dit album live in de studio werd opgenomen, is een concert dé habitat voor een groep als deze. In 1978 brachten The Count Bishops dan ook een liveplaat uit.
Good Gear staat op YouTube. Als coveralbum aardig, tegelijkertijd niet meer dan dat. Al kan ik me voorstellen dat liefhebbers van Britse blues en r&b uit de jaren '60 daar anders over denken...