Cindytalk - Camouflage Heart (1984)

Label: Midnight

1. It's Luxury (3:43)
  2. Instinct (Backtosense) (4:04)
  3. Under Glass (1:59)
  4. Memories of Skin and Snow (5:38)
  5. The Spirit Behind the Circus Dream (4:37)
  6. The Ghost Never Smiles (6:45)
  7. A Second Breath (1:54)
  8. Everybody Is Christ (4:23)
  9. Disintegrate... (4:37)
avatar van Chameleon Day
Zo ik ben het album nu voor een tweede keer aan het beluisteren. Het is wat vroeg om al te oordelen, maar het bevalt me redelijk goed. Mss wel ietwat te veel van hetzelfde, maar zeker intrigerend.

Zeer donkere soundscapes met onheilspellende zang van Gordon Sharp. Zeer theatraal, hetgeen mij meestal niet aanspreekt, maar op een of andere manier stoort het me hier niet zo erg. Ik kan eigenlijk niet aangeven waarom niet. Zit hem denk ik in de muzikale omlijsting van de zang die me tot nu toe wel kan boeien.

Door sommigen wordt van 'Pornography' van The Cure beweerd dat die plaat de ultieme soundtrack is voor een donkere trip naar de krochten van de (geestelijke) hel. Nou dit album maakt meer aanspraak op die titel. Porn is maar een zonnig plaatje vergeleken bij dit.

....als je dit hoort na je overlijden, dan weet je dat je op de verkeerde plek van het hiernamaals bent beland...

avatar van orbit
Na de 4e maal luisteren doe ik een voorzichtige 3,5*. Enkele prachtige sfeernummers, zoals Memories of Skin and Snow en The Ghost Never Smiles, Disintegrate.. daarnaast wat meer tribal-georienteerde korte nummers (duidelijk beinvloed door Siouxsie e.a.). Het beste nummer hier is met afstand Everybody Is Christ, wat me erg doet denken aan Clock DVA of Psychic TV en dat soort acts.. een mooie minimal industrial sound wat heerlijk wordt voortgestuwd. Qua duisterheid vind ik het erg meevallen eigenlijk, ze trachten het wel op te roepen, maar blijven vaak in gekunstelde pogingen steken. Qua minimale sfeer lijkt dit af en toe erg op The Idiot van Iggy Pop, een veel duisterder album. Andere referentie is overduidelijk ook Bauhaus, zou een nevenproject kunnen zijn met andere zanger.

Moet zeker een connectie zijn, met dit soort van muzikale erupties weet je dat vaak al na 1 of 2 nummers, zeker. Bij mij, destijds ergens begin 90, was dat er dus wel. Maar heel eerlijk, niet voor tere oortjes, neen.

Diamanda Galás, ook creepy en duister maar toch in essentie quite different ja. Maar ook ik weet, een mening is slechts een mening, nietwaar!