Ryan Bingham - Mescalito (2007)

Roots / Rock
Label: Lost Highway

1. Southside of Heaven (6:21)
  2. The Other Side (2:13)
  3. Bread and Water (4:10)
  4. Don't Wait for Me (4:58)
  5. Boracho Station (2:05)
  6. Sunshine (4:22)
  7. Ghost of Travelin' Jones (4:11)
  8. Hard Times (4:40)
  9. Dollar a Day (2:13)
  10. Take It Easy Mama (3:05)
  11. Long Way from Georgia (3:56)
  12. Ever Wonder Why (5:01)
  13. Sunrise (4:47)
  14. For What It's Worth (14:00)
Stijn_Slayer
Nou, Lucinda heeft ook wel een aardige kras op haar stem zitten, en Neil zwabbert alle kanten op. Emmylou Harris heeft wel een loepzuivere stem.

Sven Bersee
Oké, ik ken Lucinda niet zo heel goed, had haar niet in het geheugen als een krassende kraai. En Neil zwabbert wel alle kanten op inderdaad, maar het is geen schuurpapier.

avatar van Dexter
Ik begrijp op zich wel wat bertito bedoelt. Lucinda en Neil hebben wel een rauw randje aan hun stem, maar Bingham duwt met zijn stem de muziek óver de rand. Persoonlijk vind ik dat erg fijn, omdat een genre als country toch ook al snel gezapig kan klinken.
En nu we er toch zijn, ik kan Sven Bersee van harte Lucinda's album Car Wheels on a Gravel Road aanraden. Het titelnummer en 'Jackson' zijn imo van wereldniveau.
Met haar nieuwe, Blessed, is trouwens ook niets mis.

bertito
Sven Bersee schreef:
Bingham bijt de hals van een fles Famous Grouse kapot en zuipt hem dan in één hijs leeg. Maar die stijl is gewoon niet zo jouw smaak denk ik. Neil Young, Emmylou Harris en Lucinda Williams, dat is iets heel anders. Die hebben een 'schone' stem, zonder de glasscherven van een fles whiskey in de stembanden.

Ik kan niet tegen mensen die zichzelf geweld aandoen, en al helemaal niet wanneer ze zichzelf voor de kunsten kapotmaken. De melancholie van de country voel ik wel goed aan, ik snap waar het over gaat. Maar men hoeft het wat mij betreft als artiest lichamelijk niet te bewijzen. Zelfs in pure esthetiek kan hetzelfde gevoel gelegd worden.

avatar van De Daniël
Ik vind juist dat mensen zich voor kunst meer moeten opofferen en kapotmaken. Iedereen denkt tegenwoordig met een beetje stem een wereldartiest te kunnen worden, maar zo werkt het niet.

bertito
De Daniël schreef:

Talent en opoffering zijn 2 verschillende dingen.

Als jij nu eens begint met jezelf opofferen en kapotmaken, dan zijn we al een aardig eind op weg.

avatar van De Daniël
Nou nou nou, zo grof hoeft nu ook weer niet hoor. Alleen omdat ik zei dat je van Justin Bieber stemmetjes hield? Enfin, ik houd in ieder geval erg van rauwe, schurende stemmen als die van Bingham. U niet, even goede vrienden.

Berichten verplaatst naar Ryan Bingham

avatar van henk01
Na één draaibeurt 4,5*

avatar van harm1985
Na enige tijd toch maar weer eens opgezet. De vorige keer viel het me nogal tegen, maar het kwartje lijkt te vallen. De rauwe, met whiskey doordrenkte stem weet me nu wel te pakken, mede dankzij een paar stampers als Southside of Heaven, Bread and Water en Dollar a Day.

Gaat op het verlanglijstje!

avatar van NewYorkCityLight
Vind deze toch beter dan ik eerst dacht. Nog een halfje omhoog dan maar. Mijn nieuwsgierigheid voor de hierop volgende albums is ook gewekt.
Bread & Water, Sunrise en Boracho Station zijn mijns inziens de beste nummers die deze plaat te bieden heeft.

avatar van De Daniël
Man, man, wat is dit toch een prachtig album. Ben er inmiddels wel achter dat deze soort muziek veruit mijn favoriet is.

avatar van Masimo
Heeft me lang ontlopen, dit, of ik het dit lang ontlopen, ik weet het niet, maar in ieder geval: zonde van al die tijd! Maandje geleden voor het eerst opgezet, en heb er nu al een erg vertrouwd gevoel bij gekregen..

Prachtige muziek, puur en rauw. Dit is weer een voorbeeld van 't gegeven dat er wel dégelijk nog goede songwriters op deze wereld rondhupsen.. En da's goed om te weten.

Hendrik68
Dat zijn inderdaad een paar prachtige nummers, vooral Tears vind ik geweldig. Hadden niet misstaan op dit album, integendeel.

avatar van Paalhaas
De Daniël schreef:

Zoals jij suggereert werkt het toch ook niet. Kom op zeg. Destructief ingestelde personen zijn nogal eens talentvolle kunstenaars, maar dat wil niet zeggen dat het een vereiste of iets wenselijks is.

avatar van De Daniël
Tuurlijk charcheerde ik, maar desondanks zit er naar mijn mening wel een kern van waarheid in.

avatar van Paalhaas
Mooi plaatje dit trouwens.

avatar van De Daniël
Dit is een fenomenale plaat. Hij komt denk ik binnenkort met een nieuw album, dat valt in ieder geval af te lezen aan zijn Facebookberichten. Laat maar komen!

avatar van jeroenheinz
Volgens mij komt dit najaar inderdaad een nieuwe plaat als ik het goed heb begrepen!

Ryan Bingham Goes Indie for 4th Album | Billboard.com

Ik heb zelden zo erg uitgekeken naar een album!

Ozric Spacefolk
Ik heb via youtube de songs Bread and Water en Southside of Heaven geluisterd, en ik lust dit wil.

Lekkere stem heeft die vent. Er zit ook lekker slidewerk in de songs.

Ozric Spacefolk
Deze hele plaat luistert als een film. De plaat lijkt wel een soundtrack voor een broeierige dag met bbq, bier, mooie vrouwen en lange roadtrips.

Ik houd enorm van dit soort muziek. Beetje outlaw-country, als ik het goed heb.

Ik ga gelijk aan mn maat vragen of we niet ook iets kunnen coveren van deze plaat.

Deze plaat heb ik onterecht een beetje genegeerd, hoewel hij me toch meermaals is aangeraden. In het 'Maak kennis met folk, Americana, roots topic werd echter gerefereerd aan deze man, nadat ik daar een video plaatste van Javi Garcia. Die vergelijking hoor ik ook wel duidelijk, ware het niet dat Garcia vaak rauwer en harder te werk gaat. Hetzelfde Texas geluid zit er echter wel in.

Wat Bingham vooral beter doet is de evenwichtigheid. De balans van deze plaat is heel goed. Dan weer een meer emotionele ballad, dan weer een hardere rocker. fijne en subtiele afwisseling. Zo blijft de plaat ook boeiend.Het gitaarwerk is ook fijn, met wat slides, akoestisch getokkel en harder werk. Dat in combinatie met Bingham's stem, zorgt voor dat lekkere southern geluidje. Tof.

De beoordeling wacht ik nog even mee, maar dat zal niet laag worden.

avatar van Ducoz
Je moet Tomorrowland eens checken, TEC.
Daar gaat Bingham veel harder en minder traditioneel te werk, meer zoals Garcia!

avatar van henk01
Vreemd nummer dat For What it's Worth. 14 minuten , ik bedoel dan de stilte die er in zit en ineens veel anders verder gaat.

Of ligt dat aan mij?

avatar van De Daniël
Klopt, aan het einde zit er een kleine "toegift" in. Prachtig liedje is dat trouwens met het geluid van krekels en een stoomtrein ("there always got to be a fucking train") op de achtergrond. Je ziet de hele scene voor je, althans dat doe ik