And Also the Trees - (Listen for) the Rag and Bone Man (2007)

Label: AATT

1. Domed (6:12)
  2. The Beautiful Silence (3:53)
  3. Rive Droite (5:09)
  4. Mary of the Woods (3:11)
  5. The Way the Land Lies (4:40)
  6. The Legend of Mucklow (4:06)
  7. Untitled (1:58)
  8. Candace (3:58)
  9. Stay Away from the Accordion Girl (3:52)
  10. The Saracen's Head (2:12)
  11. On This Day (1:34)
  12. A Man with a Drum (4:11)
  13. Under the Stars (4:41)
fantastisch nieuw album!! heb het reeds kunnen kopen bij hun concert in Londen afgelopen zaterdag. hun vertrouwde geluid gecombineerd met een meer jazzy feel..

avatar van reptile71
cool Ze worden nog populair straks op mume...

avatar van freddze
Het hoeft geen betoog dat deze Britse post-punk geïnspireerde -(maar laat u daar zeker niet door afschrikken, potentiële luisteraars!)- rockband al decennia zwaar ondergewaardeerd wordt.

Vooral dan in de jaren '80 (met twee kleppers van platen!! VIRUS MEADOW - haal die ptvrdkke toch in huis zou ik zeggen!! en natuurlijk ook The Millpond Years), maar ook in de jaren '90 compleet genegeerd - en dat gaat maar door tot in de jaren '00..

Nog altijd heel weinig waardering (aan de stemmen te zien), terwijl eenieder die ze gehoord heeft ze zo ongeveer op handen gaat dragen, ook de liefhebbers van andere genres - en terecht ook.

Ze zijn uiteindelijk naar Londen geëmigreerd, maar zijn altijd wel blijven vasthouden aan hun plattelandsroots, hun gewroet in de akkers, hun vertellingen over de dorpen en de kerkjes met hun begraafplaatsen, de bomen, de zonsondergangen over de velden, de ochtendnevelds, de geur van het gras van de weiden,...

Rustige muziek en lyrics die over mij (stadsmens pur-sang) een gevoel van rust doet neerdwarrelen. Ze worden ook steeds volwassener en worden op een bepaalde manier beter in wat ze al jaren deden. In ieder geval muziek die me nooit verveelt en af en toe ontdek ik ook wel nog een parel van het niveau 'Slow Pulse Boy'.

Nog even alles een paar beluisteringen gunnen, maar ook deze plaat mag zeker al een bovengemiddelde score van mij verwachten..

Sheplays
Op dit album komt de eigen sound van AATT met de mandoline achtige gitaar en de verhalende zang in veel nummers weer duidelijk naar voren. Aan de andere kant hebben de songs toch zoveel eigen karakter dat dit geen replica van Virus Meadow of een ander album is geworden.

Zoals freddze al schrijft, als je er eenmaal door wordt gepakt ga je ze op handen dragen. Waarvan akte.

Ook voor mij een bovengemiddelde 4,5*!

avatar van freddze
'Domed' is zo'n prachtig nummer!! Mocht ik een top-5 van de beste AATT nummers indienen, dat zou er zeker in staan. Maar ook 'The Legend of Mucklow' en 'zeeeeeker A Man with a Drum', dat is me toch ook wel een prachtig nummer zeg! Ik hou 'm voorlopig nog op 4* om het verschil met Virus Meadow duidelijk te maken, maar eigenlijk staat hier geen middelmatig nummer op. Als ik er dan toch een moet kiezen, Untitled misschien. Oh wat word ik hier toch rustig van!

Sheplays
Domed is zeker een prachtig nummer en ook de twee andere zijn niet mis maar The Beautiful Silence, Rive Droite, Mary of the Woods, Under the Stars en..............allemaal mooi, ik kan niet kiezen

avatar van the viking
Wat is Domed een ongelofelijk mooi nummer:dreigend en toch betoverend tegelijk.De rest mag er ook zijn,al had er van mij in z'n totaliteit wel wat meer passie en afwisseling in de nummers mogen zitten.Het is nu allemaal wel erg relaxt.De tegenwoordige muziek van And Also the Trees doe mij wel wat aan onze scandinavische vrienden uit Noorwegen Madrugada denken. Zeker één van de allerbeste releases van de laatste jaren. Echt een top aanrader,duizendmaal bedankt Janine dat je mij op dit album hebt geattendeerd!

avatar van reptile71
En zo heeft And Also The Trees ook behoorlijk wat bands beïnvloed denk ik. Want ook al zijn ze niet bekend bij een groot publiek, er is geen band die ze niet kent, ben ik van overtuigd. Ik verwacht eigenlijk ooit op een dag, waarschijnlijk als ze niet meer bestaan, een tribute album opgedragen aan And Also The Trees.

Soms moet je de spammers in je pm-box laten zien dat je hun tips opvolgt dus laat ik dat bij deze doen (hoi Janine ).

Qua naam deed deze band wel wat bellen rinkelen maar verder eigenlijk ook niet.
Vol frisse moed maakte ik vandaag dan ook een duik in het diepe.
Als op Domed al wat zware klanken (door de contrabas) worden tevoorschijn getoverd omlijst met luchtig dwarrelende bellen is dat voor mij reden om rechtop te gaan zitten en aandachtiger te luisteren. Daar doorheen prima rustgevend gitaarwerk doet ook al veel goed. Voeg daarbij de sprookjeachtige opbouw van het nummer en dan kan ik zeggen dat de toon gezet is. Het fundament ligt er in elk geval al. Prachtige song!
Dat sprookjesachtige gaat door op The Beautiful Silence, want beautiful is het zeker. De laatste sneeuwvlokjes dwarrelen nog rond terwijl de eerste knoppen aan de bomen al zichtbaar zijn. Heerlijk helder nummer dat me weet mee te voeren op een manier zoals ook Kate Bush dat wel eens doet, niet dat deze muziek daar ook maar enigszins op lijkt maar de ervaring is hetzelfde. Prachtige song nummer 2!
Twee ijzersterke nummers aan het begin schept natuurlijk nog meer verwachtigen en Rive Droite doet niet lastig en gaat gewoon door met mooi zijn. Wat een subtiele ritme-sectie met daaroverheen schitterend gitaarwerk. Sprookjes bestaan niet zegt men. Ik geloof dat nu niet meer.
Mary of the Woods lijkt aanvankelijk wat depressiever, maar halverwege slaat dat gevoel toch weer om. Ik denk dat de donkere stem daar wel een beetje debet aan is, maar met donkere stemmen heb ik gelukkig nooit enige moeite.
The Way the Land Lies klinkt als een zijdezachte zeebries die je het gevoel geeft dat de kleine dingen in het leven soms heel erg de moeite waard zijn. Het nummer klinkt klein en tegelijkertijd heel majestueus. Een groot contrast ja, maar dat vind ik voor de hele sfeer van dit album opgaan.
The Legend of Mucklow kent een mooi basgeluid. Ook hier krijg ik weer allerlei natuur-associaties waar ik niemand verder mee zal lastig vallen, maar deze muziek staat voor mij toch echt gelijk aan aarde en lucht.
Untitled lijkt een soort tussendoortje maar vormt een mooi verbindingsstuk naar Candace waar de cello prachtig werk aflevert. Hier wordt een mens rustig van en nergens kan ik zeggen dat het saai of vervelend begint te worden.
Als je de titel leest van Stay Away from the Accordion Girl verwacht je dat instrument ook te horen te krijgen. Niet dus. Wel horen we een fijn vervolg op al de voorgaande nummers. Dwarrelende klanken met een donkere ondertoon zorgen ook op dit nummer voor dat bijzondere contrast.
The Saracen's Head heeft iets spannends, alsof je midden in een film zit waarbij de rest van de wereld even is buitengesloten. De mandoline-achtige gitaar (ik neem aan dat dit geen echte mandoline is) geeft het nummer een bijzonder extraatje.
On This Day is wederom een verbindingsachtig nummer en vormt de aanloop naar A Man with a Drum wat door de bas en drums iets jazzy's heeft. Al snel komt het nummer in een rustig voortgaande cadans terecht wat wederom voor een rustgevend sfeertje zorgt zonder dat we in lounge-sferen belanden.
Als ik dan toch zo over die natuurassociaties praat is Under the Stars qua titel natuurlijk perfect voor dit album. Onder de sterrenhemel afsluiten op deze manier kan alleen maar goed zijn.
Na afloop staar ik nog even dromerig voor me uit en kost het even om uit trance te raken.
Het was een fijne trip die ik snel over wil doen.

Sheplays
Dank je wel, aERodynamIC, dat je deze miskende band hebt gelauwerd met een werkelijk prachtige review!

De kroon op een heel mooi album!

Wat heerlijk dat zowel the Viking en aERo dit kunnen waarderen! Ik hoop dat anderen het nu ook gaan ontdekken. Zelf heb ik een klein zetje gekregen van Freddze en ben nu echt helemaal in de bomen!

Værsogod, viking!

perfume
Bedankt aEro. Wat een mooie omschrijving weer! Door jouw recensie ben ik wel erg nieuwsgierig geworden naar dit album!

Nee, dank je wel Sheplays. Ik draai het album nu op dit moment en het is de perfecte soundtrack voor nu: net thuis van een concert, even bijkomen, donker en heftige regen............ heerlijk!

Met dank aan Sheplays

Ja dit is gewoon KUNST! Wat een mooi album van AATT. Dit bewijst maar weer eens dat we hier te maken hebben met muzikanten die hun vak tot in het kleinste detail berheersen. Ik vind het erg ingetogen en integer.Met als eeuwige muze: de mysterieuze vrouw en het eenzame verstoten meisje! Prachtige typische AATT muziek en lyrics.

avatar van reptile71
Als jullie deze goed vinden, vergeet dan ook zeker Further from the Truth (2003) niet eens te luisteren!

Sheplays
Hoera, ook Perfume kan dit album waarderen!

Nu nog allemaal naar het eerstvolgende optreden van AATT in Nederland!

Dank voor de tip, Reptile!

avatar van Alicia
Subliem!

perfume
Dit is toch echt een heel heel mooi album. Prachtig wat een heerlijk relaxed geluid. Verhoogd naar een 4,5! Niet alleen de muziek is wonderschoon ook de lyrics zijn ijzersterk!

avatar van Chameleon Day
Mmm,....hier moet ik mij ook eens in gaan verdiepen. Ik ben behoorlijk overdonderd door de openingstrack. De rest ken ik nog niet.

avatar van Chameleon Day
Ik zit nu bij track 8.....wat een genot tot nu toe zeg! Dit gaat bij mij (heel) hoog scoren, schat ik zo in.

Dit album ademt een prachtige, authentieke sfeer uit. Doet me wel denken aan 'Wovenhand' en in de verte ook aan het album 'Train leaves at eight' van 'The Walkabouts'. Ook met een snufje Nick Cave.

avatar van reptile71
Als je dan toch bezig bent met AATT ontdekken vergeet dan vooral ook deze niet!

avatar van Chameleon Day
Prachtig album dit. Voor mij echt een ontdekking op MuMe. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat het album wel een tikkeltje eentonig is, ihb de zang. Mij stoort dat overigens niet.

avatar van Rainmachine
Ik volg AATT al vanaf de vroege jaren 80 en ik moet zeggen dat deze plaat me (helaas) enorm tegenvalt. Ik heb m nu al heel wat keren beluisterd maar het kan me gewoon niet boeien. De vorige plaat was een stuk spannender ook al was die ook al vrij rustig. Millpond Years en Virus Meadow blijven toch hun 2 topplaten voor mij. Voor mij is dit het slechtste album wat ze tot nu toe gemaakt hebben.

avatar van azra
En zo ga ook ik dit album ontdekken
De komende 50 minuten zal mijn aandacht enkel op deze muziek gevestigd zijn

avatar van azra
Wauw! Ik vind het een zeer goed album zo voor de eerste keer. Het klinkt heel krachtig, vol en zeker een van de betere platen in deze tijd. Mijn favoriet is The Legend of Mucklow, (tot nu toe).

Ik begin met 4* maar 't gaat nog omhoog verwacht ik

avatar van nelis
Wat een goed album is dit zeg!!

Had nog nooit van deze band gehoord, vandaag voor het eerst geluisterd, prachtig!!

avatar van reptile71
Met jouw nummer 1 zou je deze ook eens kunnen proberen. Is een heel ander album dan dit, maar ook erg mooi.

avatar van STaRS
Na een eerste beluistering vind ik het moeilijk om te beoordelen. De eerste 5 à 6 nummers en de laatste 2 zijn prachtig. Zou de CD enkel uit deze bestaan, dan denk ik dat ik ergens tussen de 4,5 en de 5 zou uitkomen. Maar het middengedeelte heeft me nog totaal niet overtuigd. Hopelijk lukt dit de volgende beluisteringen wel.
Domed is wel een briljant nummer en verdient nog een aparte vermelding. Voorlopig 4

avatar van Alicia
Gele, rode en kalende bomen. November luchten en mooie muziek... ik hou van "And Also The Trees". Ik ga op zoek naar meer... er ligt nog genoeg te wachten!

avatar van Juul1998B
Moeilijke plaat hoor, ik hoor wat ze proberen te bereiken maar mij raakt het nog niet zo. Zeer traag een sloom wat ik normaal juist wel kan verdragen maar bij dit album werkt dit niet voor mij. Slecht is het zeker niet en daarom nog wel een kleine voldoende.