Propaganda - Propaganda (2024)

Duitsland
Electronic / Pop
Label: Bureau B

1. They Call Me Nocebo (5:01)
  2. Purveyor of Pleasure (4:15)
  3. Vicious Circle (3:42)
  4. Tipping Point (3:39)
  5. Distant (4:45)
  6. Love:craft (5:52)
  7. Dystopian Waltz (7:26)
  8. Wenn Ich Mir Was Wünschen Dürfte (5:17)
  9. Not Good for You * (3:38)
  10. Solace in Sin * (4:31)
  11. World Out of Joint * (1:57)
  12. I Feel Mysterious * (6:16)
  13. The Calling * (5:09)
avatar van Chameleon Day
Dat deze eraan zat te komen, wist ik niet. Ben benieuwd. Het vorige album was best redelijk. Zou het artwork van dit album wat over de sfeer van het gebodene zeggen?

avatar van Yield
Die eerste uit 1985 komt bij mij vaak voorbij. Klassieker toch.

avatar van nlkink

Dat is in mijn omgeving geen compliment

avatar van spoiler
De X voor Propaganda is deze keer weg gelaten.

Ben wel benieuwd.

nlkink schreef:

Dat is in mijn omgeving geen compliment

Zou zeggen: creëer andere voorwaarden of probeer mensen op te voeden. Overigens ben ik wel benieuwd hoe dit klinkt.

Deze is met een andere zangeres. Xpropaganda is met de originele zangeressen. Deze plaat is met twee mannen van de officiële bezetting. Een beetje het UB40 verhaal, daar had je op een bepaald moment ook twee verschillende bands.

deric raven schreef:

Weet jij zo wie? Derek Forbes en Brian McGee? (die waren volgens de info op deze site ooit lid van de band, hoewel ik dat betwijfel - meen dat ze alleen met de band getourd hebben).

avatar van Omsk
Vorige kon er inderdaad mee door, goeie hifi test plaat.

De vorige is.. die uit 1990?

avatar van Edwynn
Chameleon Day schreef:

Iemand die zichzelf Thunder Bae noemt.

avatar van Chameleon Day
Dix en ik hebben inderdaad ff gemist dat het “vorige album” van xPropaganda was. Met deze wetenschap ben ik mss wel nog meer benieuwd naar wat de oude “mannen” van weleer gefabriceerd hebben. Waren zij destijds (in de jaren 80) niet hoofdzakelijk degenen die verantwoordelijk waren voor de muziek en sound e.d.?

Edwynn schreef:
Iemand die zichzelf Thunder Bae noemt.

Ha, dat is de nickname van Derek! Heeft die bedacht toen hij (wat te lang) in de kroeg zat…

Chameleon Day schreef:

Nee hoor. Dat is de hifi test plaat waar ik het over had.

Chameleon Day schreef:

Michael Mertens en Ralf Dörper zijn de twee overgebleven leden van het oude Propaganda. Derek Forbes en Brian McGee waren wel degelijk lid van de band eind jaren '80 - begin jaren '90; Claudia Brücken was toen al verdwenen en Susanne Freytag volgde haar spoedig (nog wel een gastrol op het tweede album van Propaganda uit 1990).

xPropaganda is de huidige band van Brücken en Freytag; dat album xPropaganda - The Heart Is Strange (2022) - MusicMeter.nl staat nu hier op en klinkt redelijk up-tempo, aardig voor in de auto.

Aanvullend: je kunt ook denken aan de situatie Human League <> Heaven 17. Helaas staat dit album niet op Tidal.

Oh, toch iets xgemist

Oh, toch iets xgemist

Dat noemen ze ook wel selective exposure

avatar van spoiler
deric raven schreef:

Dank je. Helder en een beetje sneu altijd.

avatar van Premonition
Derek Forbes heeft wss de inspiratie gevormd voor xPropaganda, hij startte in 2009 XSM, dat er twee jaar later alweer mee ophield.

dix
Dat 1234 ook al met een andere zangeres was, is mij ontschoten. Mag het na 30 jaar. Maar is dit dan wel weer dezelfde zangeres of verwelkomen we inmiddels de derde versie van Propaganda?

avatar van verm1973
dix schreef:

Zangeres is deze keer Thunder Bae. Een jonge Duitse zangeres waar ik je verder weinig over kan vertellen, behalve dat haar stem wat doet denken aan een jonge Kim Wilde.

verm1973 schreef:
behalve dat haar stem wat doet denken aan een jonge Kim Wilde.

* Surft terstond naar jpc.de *

Heb 3 nummers beluisterd van dit nieuwe album. Jammer dat de originele zangeressen er niet meer bij zijn. Dat gaf toch dat wat bijzondere Propaganda geluid. Toch mooi dat er een nieuw album is.

avatar van Roxy6
Ja, zeker jammer en maar afwachten hoed dit valt bij de oude followers van Propaganda.

Duel, Dr. Mabusse en eigenlijk het hele ASecret Wish album halen hun kracht vooral uit de stemmen van Susan Freytag en Claudia Brücken, die vormen een belangrijk kenmerk.

Het voelt zoiets als ABBA zonder Agnetha en Frida, dat is dan beslist geen ABBA meer.

Roxy6 schreef:

Het voelt zoiets als ABBA zonder Agnetha en Frida, ….

Ben ik ook een beetje bang voor. Maar ik hoop op dezelfde eigenzinnigheid wat betreft muziek, arrangementen en productie als toen. Als het maar geen belegen retro-synthpop is met gezapige coupletjes en refreintjes en overdreven “zie ons nog hip zijn” elementen (autotune e.d.).

Roxy6 schreef:

Het voelt zoiets als ABBA zonder Agnetha en Frida, ….

Chameleon Day schreef:

Rare vergelijking: heb tweemaal Chess live gezien en dat vind ik nog steeds een zeer geslaagde productie van Benny & Björn, met o.m. Murray Head als vocalist. Ken twee solo-albums van Frida (een met medewerking van Phil Collins) en die zijn gewoon matig; ken er meerdere van Agnetha die zijn aardig en dan besef je dat Agnetha wel een songwriter in het own right was.

De twee heren van Propaganda waren grotendeels verantwoordelijk voor de sound en de synthesizer-tapijten (en op het debuut waren die heel fijn, bijv. Duel en Dr. Mabuse; de songs waarbij de synths minder prominent zijn, vind ik wat minder).

The Heart Is Strange van xPropaganda is aardig, maar geen pottenbreker. Dit album moet ik nog horen.

Achter de split-up moet trouwens wel een verhaal zitten: Simon Reynolds gaf in zijn boek al aan dat ZTT hun artiesten zowat op een houtje liet bijten, met Frankie als het grote schrikvoorbeeld. En Claudia Brücken was ooit gehuwd met een van de oprichters daarvan, Paul Morley. Opvallend genoeg moest de rest van de band na het eerste album niets meer van dat label hebben

avatar van Premonition
Mjuman schreef:
En Claudia Brücken was ooit gehuwd met een van de oprichters daarvan, Paul Morley. Opvallend genoeg moest de rest van de band na het eerste album niet meer van dat label hebben

Opvallend in deze context dat Paul Morley een bijdrage heeft geleverd aan het debuut van xPropaganda van zijn ex.

Mjuman schreef:

Dit vind ik nou weer merkwaardig, we schrijven hier over de twee zangeressen, die gezichts-én geluidsbepalend zijn in hun desbetreffende groepen. Propaganda en ABBA Ik maak de vergelijking met ABBA, de twee zangeressen van die groep, die bekend zijn over de hele globe bepalen het gezicht en de sound van die groep. Inderdaad met de compositorische en productionele kwaliteiten van Ulvaes & Anderson.

Bij Propaganda bepaalden Brücken en Freytag een groot deel van het visuele aspect en leverden de stemmen aan de markante composities. De heren van Propaganda, wiens oeuvre en bekendheid natuurlijk onvergelijkbaar zijn in grootte en draagwijdte met ABBA, creëerden de sound, waar Claudia Brücken overigens een niet te onderschatten aandeel in heeft gehad, ook compositorisch.

Om daar Chess bij te betrekken (een musical side-project gemaakt door Ulvaes& Anderson met Tim Rice) heeft niets met de vergelijking te tussen de groepen en de zangeressen en hun band image (sound en vision).

En hoewel ik beide ABBA zangeressen, heel sympathiek vind en hun een gelijke waardering voor hun werk toeken, is het wel zo dat Frida meer avontuur en creativiteit aan de dag legde, De paar soloalbums die zij uitbracht getuigenden allemaal van lef en goed gevoel voor kwaliteit. Zij wist ook altijd topmensen uit de muziekindustrie te vinden om met haar te werken (Phil Collins, Steve Lillywhite, Bryan Ferry, Steephen Bishop, Giorgio Morroder e.a.). Haar eerste solosingle na ABBA, I Know There Is Something Going On, maakte een smashing entree in Europa. Voor Shine haar opvolgend album schreef Frida ook zelf songs.Het derde album na ABBA (maar haar vijfde soloalbum) Djupa andetag, dat volledig in het Zweeds is opgenomen met producer Anders Glenmark is een staalkaart van haar creatieve top kwaliteit.

Agnetha heeft een beduidend groter oeuvre aangezien ze voor ABBA al een bekend zangeres was in Zweden, zij schrijft inderdaad ook zelf songs, maar die zijn nauwelijks te vinden in de ABBA catalogus waar U&A de songs schreven, daarbij koos zij meer voor de mainstream weg.

Met name Claudia Brücken heeft na haar eerste Propaganda avontuur ook blijk gegeven van grote creatieve inspiraties. Haar solo albums zijn top, met name Love And A Million Other Things en haar werk met Act en het goede album Laughter, Tears and Rage. In al haar solowerk hoor ik elementen van Propaganda. Zij is altijd door blijven werken, vaak in bijzondere combinaties, een zangeres met een grote statuur, zeker vergelijkbaar met Frida en Agnetha.

avatar van Mjuman
Het is maar net wat je belangrijker vindt: compositie of vocaal/visueel. Destijds voegde Michael Mertens zich bij de groep als composer - men kon blijkbaar nog wel zo iemand gebruiken.

Uiteraard kan een goede vocalist(e) een song (cover) maken (of breken); legio voorbeelden beschikbaar zoals Patti Smith - Because The Night of David Bowie - Wild Is the Wind. De compositie zelf staat echter voorop.

Beide ABBA-dames oogsten hier weinig waardering voor hun albums. Bij Frida is het des te opvallender gezien het aantal gastmedewerkers, van Phil Collins (Something's Going On) tot Steve Lillywhite (Shine) dat er zoiets matigs en gedateerd uit voortkwam. Die van Agneta zijn imo iets meer draaibaar.

Moet dit album eens zien te beluisteren; de laatste van xPropaganda is - ik zei het al - geen pottenbreker (3,25 - 3,5*).

avatar van Roxy6
Het is beiden belangrijk, de composities, de uitvoering en 'het beeld'. het 'gezicht'.

Maar daar ging het in aanvang helemaal niet over. Propaganda gaat nu met nieuwe zangers/zangeressen werken en daarop vroegen Chameleon Day ons af hoe dat zo zijn.
Of het niet een groot gemis en stijlbreuk op zal leveren, daardoor werd -als vergelijking- de ABBA- zangeressen genoemd, maar het had net zo goed als voorbeeld De Rolling Stones zonder Mick Jagger kunnen zijn, alleen we bleven nu even in de dames categorie

avatar van Chameleon Day
En ik hoop dat de “nieuwe” zangeres ook beschikt over dat aller charmantste Duitse accent … (so wie die Helga)