Ice Cube - Man Down (2024)

Label: Lench Mob

1. Rollin' at Twilight (2:57)
  2. It's My Ego (3:46)
  3. So Sensitive (2:48)
  4. She’s Sanctified (4:17)

met Snoop Dogg, E-40, Too $hort en October London

8. 3 Lil' Piggies (1:53)
  9. Ghetto Story (3:08)
  10. Facts (2:40)

met J-Dee Lench Mob

11. Fighting for My Life in Paradise (2:58)

met Kurupt

12. Let’s Get Money Together (3:00)

met B-Real

13. I’mma Burn Rubber (3:23)
  14. Especially You (3:31)
  15. Break the Mirror (3:06)

met Xzibit

16. Talkin’ Bout These Rappers (4:03)
  17. Scary Movie (2:50)
  18. Take Me to Your Leader (3:09)
  19. Ego Maniacs (3:38)

met Busta Rhymes en Killer Mike

avatar van Yestsida
Verrassend sterk op eerste gehoor, zeker voor een rapper van 55 jaar oud. Cube is goed in vorm. Leuke tracks ook met MOUNT WESTMORE, Kurupt, B-Real, Xzibit, Busta Rhymes en Killer Mike. Fijne West Coast-plaat.

Jammer wel van Especially You, die track is vreselijk. Het enige nummer ook dat door hemzelf geproduceerd is.

avatar van Willemsb
Lekker! Dit is leuk. Het (foute) hoogtepunt is voor mij Talkin’ bout these rappers.

avatar van thomzi50
Mwa. Helaas. Dit is het toch niet echt voor mij. Zoals Cube voor mij eigenlijk al dik twee decennia niks echt boeiends meer heeft uitgebracht - los van een paar losse tracks, vaak de singles. Ook hier vind ik het al uitgebrachte 'It's my ego', en de remix 'Ego maniacs', tot het beste werk behoren.
Verder: Cube rapt ergens dat hij op zijn zeventigste nog steeds wil rappen, en dat zie ik hem zo doen, want hij klinkt tamelijk gefocust, meer gedreven dan zijn meeste leeftijdgenoten, wel stoer ook. Knap, kortom. Maar voor mij is 'Man Down' tegelijkertijd wat stuurloos en futloos. Na dat toch wel erg mislukte Mount Westmore is dit natuurlijk een grote stap vooruit, maar het kabbelt voor mij best wel, en wordt nergens echt interessant: een vleugje echte oldschool, veel westcoast-flarden, wat bekende gastartiesten, een emotioneel nummer hier, vleugje maatschappijkritiek tussendoor, ferme borstklopperij daar. Het is allemaal best oké, maar voor mij wordt het nergens fonkelend. Of gewaagd. Of echt tegemoetkomend. Muziek hoeft niet altijd te vernieuwen, maar dit zijn toch wel veel ingrediënten waarvan ik denk: die kennen we al, en dan in betere gedaante. Best okee hoor allemaal, maar bovenal is weet ik nu al: deze plaat ga ik straks amper nog terluisteren.

avatar van Silky & Smooth
Ice Cube's gretigheid, Too Short en E-40 zijn eigenlijk de enige genietbare dingen op deze plaat. De rest is niet perse slecht, maar het is het ook allemaal net niet. Stuurloos en futloos, zoals thomzi50 al zegt. Ondanks dat ik hem momenteel (bij vlagen van inspiratieloosheid) gemakkelijk opzet verwacht ik dat op den duur de replay value verdwijnt. Verder vind ik het continu herhalen dat de woke / cancel culture je niks doet – hij wijdt er zelfs een heel nummer aan – nogal tegenstrijdig. Meer rappers hebben hier last van overigens...

avatar van -marco-
Ik ga hier wel goed op. Merk dat ik stiekem mijn hoofdje blijf knikken en er af een toe een crib walk uitgooi.

Ice cube, op zijn 55e gooit er gewoon een heel dope album in!!

Half puntje erbij.

avatar van Yestsida
Ik ga hier wel lekker op!

Er zijn weinige rappers die zo'n succesvolle carrière hebben als Ice Cube, een man dat zowel in muziek, film als met zijn eigen basketbaltoernooi (BIG3) grote successen bereikt heeft. Als rapper kijken de meeste mensen vooral met veel plezier terug naar zijn albums uit de jaren '90, ik persoonlijk heb de grootste gevoelens voor projecten als Laugh Now, Cry Later en Raw Footage. We hebben het dan alleen nog maar over zijn carrière als soloartiest, wat hij als lid van zowel N.W.A. als Westside Connection gedaan heeft is ook indrukwekkend.

Initieel verwachtte ik eigenlijk niet veel van een album van Ice Cube uit 2024. De beste man is alweer 55 jaar oud, de focus in zijn carrière ligt het laatste decennium meer op film en basketbal en zijn laatste album uit 2018 (Everythangs Corrupt) is me eigenlijk niet bijgebleven. Toen hij in 2020 samen kwam met Snoop Dogg, Too $hort en E-40 om MOUNT WESTMORE te vormen had ik veel zin in een album, dat is jammer genoeg anders uitgedraaid.

Vanaf de opener, Rollin' at Twilight, greep hij mijn aandacht al meteen met zijn duidelijke en iconische stem. Man Down blijft wat mij betreft voor het volledige uur boeien. Het is niet altijd even hoogstaand en met momenten is het eigenlijk best fout maar toch geniet ik er hard van. Voor een 11ste soloalbum is dit toch verrassend lekker.

Van de gastartiesten ben ik ook erg te spreken. She's Sanctified is beter dan eender welk nummer dat op het album van MOUNT WESTMORE staat, waar was deze supergroep wanneer het echt moest? Kurupt en B-Real staan hun collega West Coast-legende prima bij. Xzibit herinnert ons er aan dat hij één van de vetste stemmen in heel Hip Hop heeft op Break the Mirror, laat dat nieuwe album niet meer te lang wachten alstublieft! Zit Connor McGregor maar wat achter zijn veren, X.
Busta Rhymes en Killer Mike doen ook exact wat ze moeten doen op de remix van It's My Ego.

Mijn favoriete nummers zijn Rollin' at Twilight, It's My Ego, So Sensitive, She's Sanctified, 5150, Ghetto Story, I'mma Burn Rubber, Break the Mirror, Talkin' 'Bout These Rappers (zo fout dat het goed is) en Scary Movie.

Het enige nummer waar ik echt niets mee heb ik hetgeen hijzelf geproduceerd heeft: Especially You. Ik snap de bedoeling en dat hij de nostalgische gevoelens voor de jaren '80 wil opwekken maar ik heb er echt niets mee. Zeer slechte productie en teksten die niet kunnen voor een man van 55 jaar.

Nee, voor de rest is dit echt een zeer solide album. Toch wel één van mijn verrassing van 2024!

avatar van Willemsb
Heel wat luisterbeurten verder en ben daar zeer blij mee: dit is verdikkeme een lekker Cubeplaatje.

avatar van djwutru072
benieuwd naar deze, zeg!

avatar van james_cameron
Sterk, zeer gevariëerd album met meneer Jackson in uitstekende vorm. Hij mag dan bijna de pensioensgerechtigde leeftijd hebben bereikt, maar laat hier op overtuigende wijze horen dat hij zeker nog niet afgeschreven hoeft te worden. De overdaad aan gastartiesten was wat mij betreft niet nodig geweest; Ice Cube kan de kar nog steeds makkelijk in zijn eentje trekken. Coolste track is wat mij betreft het heerlijk retro klinkende Especially You, vooral door de te gekke sample van Hashim's Al-Naafiysh (The Soul) uit 1983.

avatar van Kondoro0614
Geinig, ik zie dat dit het eerste album van Cube is waar ik op stem hier. Ik ken natuurlijk best veel werkjes van hem, dus ik moet mijn backlog nog even inhalen voor Cube, alleen denk ik dat ik dit even bewaar tot het weer, weer wat lekkerder is. Vandaag eigenlijk op de valreep snel nog even dit nieuwe album van hem beluisterd, is me deels ontgaan maar, tijdens de release heb ik hem wel helemaal geluisterd en zelfs nog een TikTok livestream van hem gevolgd wat zijn listening party was. Best geinig streampje.

Het is overigens al meer dan een jaar geleden dat ik hem live heb gezien, overigens ook voor het eerst. December 2023 was eindelijk zo ver dat ik één van mijn jeugdhelden zag, moet je nagaan dat, dat nog helemaal niet zo lang geleden is maar ik heb aardig wat Cube muziek geluisterd tijdens het skaten, en vandaag de dag kan ik nog onwijs genieten van zijn muziek, zo ook deze nieuwe plaat.

Cube verveelt nog, en is één van de weinig artiesten die ik gewoon nog steeds steengoed vind ongeacht of hij is verjaard. Ja, hij is ouder en kan misschien niet alles meer halen zoals die dat vroeger deed, zijn flow is nog steeds het zelfde. Overigens ook een paar hele toffe samples in deze plaat, lekker genieten dit.

avatar van Kos
Kos
Begint een beetje sneu te worden op die leeftijd, vooral in tracks als het om jonge grietjes gaat