Underworld - Everything, Everything (2000)

Dance / Electronic
Label: Junior Boy's Own

1. Juanita / Kiteless (12:35)
  2. Cups (3:26)
  3. Push Upstairs (7:28)
  4. Pearl's Girl (8:17)
  5. Jumbo (8:33)
  6. Shudder / King of Snake (12:17)
  7. Born Slippy .NUXX (10:56)
  8. Rez / Cowgirl (11:47)
gerwinf
Heerlijk album gewoon, de dvd versie is trouwens ook een aanrader.

Fantastisch album! Terwijl ik helemaal geen techno liefhebber ben, is Underworld een van mijn favoriete bands. Rez/Cowgirl is mijn favoriet. Overigens vind ik 8 Ball, van The beach Soundtrack, geloof toch hun beste track.

avatar van Onderhond
Underworld ... zo'n groep waarvan je je afvraagt waarom er zo'n lul doorheen ligt te "zingen".Dikwijls leuke ritmes, al kan ook hier wel eens wat fout gaan, maar elke keer weer die vent die erdoor ligt te neuzelen. Begrijp het echt niet.

Neem nu een "Juanita". Grappig melodietje, simpel maar degelijk ritme erover en je hebt een aangenaam trackje. Tot die kerel dus begint te zingen ."Cups" en "Push Upstairs" falen op alle vlakken wat mij betreft. Vervelende melodieën en echt walgelijke zanglijnen. Wanneer er duidelijk gesamples wordt, zoals in het begin van "Pearls Girls", is het allemaal al een heel stuk draaglijker. Leuk nummertje met enkele mooie strings op het einde. "Jumbo" gaat op dezelfde weg voor, en komt met wondermooie melodieën afdraven, al worden die weer vakkundig verpest. "Shudder" is een wat mindere track. Nogal saai geheel, met weinig boeiende ritmes en melodieën.

Het sterktepunt van dit album ligt ongetwijfeld achteraan. "Born Slippy" is natuurlijk de Underworld klassieker, tevens ook het nummer waar dat stfu-gevoel (shut the fuck up voor de niet ingewijden) het hardst de kop opsteekt. Blijft zelfs ondanks dat gekweel een prachtige track. Ben het ook nooit echt eens geweest met die plotse drop, maar ach. Mijn favoriet blijft echter "Rez/Cowgirl". Karl Hyde houdt eindelijk z'n mond en de melodie komt eindelijk perfect tot z'n recht. Middenstuk gewoon negeren of doorspoelen tot twee minuten voor het einde, waar het weer lekker geniaal wordt.

Ongelooflijk hoe een groep het zo kan verklooien voor zichzelf. 1.5*, waarvan 0.5* gaat naar de goeie stukken uit "Rez/Cowgirl", 0.5* naar Born Slippy en 0.5* naar enkele mooie melodieën elders op dit album. En voor mensen met "live" argumenten afkomen, ik heb ze live gezien.

avatar van Goodfella
Onderhond schreef:

Dé reden waarom ik Underworld voor geen meter trek. Bovendien zijn ze muzikaal gezien ook vrij saai en voegen ze weinig toe aan wat er al is.

edit: vraag me af wat die 3* hier doet eigenlijk, beetje vluchtig gestemd met die paar aardige hitjes in m'n achterhoofd waarschijnlijk.

avatar van brooklyn
Noem mij één band die te vergelijken is met Underworld? Dat er veel imitators zijn, kunnen zij niet helpen. Toen ze begonnen (en zeker de eerste paar albums) was het geluid uniek, omdat het in techno/progressive een beetje not done is om zulke overmatige vocalen erin te gooien. De opmerking dat ze weinig toevoegen snap ik dan ook niet echt omdat ze zeker met dubnobasswithmyheadman en Second Thoughest van grote invloed waren, op de scene. En muzikaal saai? ja, vind TTM en zo weer saai...

avatar van Goodfella
Geen idee wat hiermee te vergelijken is omdat ik van muziek hou die óf rauwer óf melancholischer/dromeriger is, dus voor mij voegt het allemaal weinig toe. Vrij braaf allemaal, doet me weinig. En dat ze uniek zijn dankzij die vocalen zal best, maar ik trek het niet. Dan nog liever Jamie Lidell, al slaat ook hij de plank nogal 's mis.

avatar van Jordy
Die vocalen zijn voor mij juist weer de perfecte aanvulling op het muzikale... vind de instrumentale tracks (zoals Rez) vaak juist weer wat minder. De klassificatie "braaf" kan ik me in vergelijking met harde(re) electronische muziek wel voorstellen. 't Is maar wat je in de muziek zoekt waarschijnlijk. Voor mij is dit (vooral het eerste album) vaak meer pop dan "dance" of "techno".

Overigens vind ik een album als dit zo ongeveer het slechtste beeld mogelijk dat je van Underworld kunt krijgen, wat zijn Greatest Hits en live-albums (waar alles uit z'n verband voorbij komt) soms toch vervelend.

Ah well

avatar van starbright boy
Van zowat elk nummer hoor ik liever de studiouitvoering.

avatar van Jordy
Zo'n nummer als "Born Slippy". Niet m'n favoriete nummer, maar ik kijk daar persoonlijk (als niet-liefhebber van Thunderdome-achtige dance) naar als

"wat grappig dat ze sommige kenmerken van zo'n gabber-track hebben gepakt, en dat helemaal om hebben weten te buigen (met zang, ongewone opbouw, etc) naar een geweldige dance track.

Als je naar deze muziek gaat kijken als wél-liefhebber van Thunderdome-achtige dance denk je natuurlijk "waarom lopen die gasten door dat goede nummer heen te zingen" Wat ik bijvoorbeeld heb met "Push Up" van de Freestylers. "Waarom loopt die gast zo irritant door dat geweldige instrumentale oldschool hiphop nummer heen te zingen??"

Om te zeggen "dat ze het zich voor zichzelf verpesten" vind ik dan wat kortzichtig Dit is gewoon muziek die helemaal niet tot doel heeft te zijn wat je wilt dat het is.

avatar van Onderhond
Born Slippy "Thunderdome-achtige dance" ...

Over kortzichtigheid gesproken, een uitspraak die kan tellen.

PS: Goodfella, je mag die 3* verlagen als je wil

Onderhond schreef:

Born Slippy "Thunderdome-achtige dance"

Waar zeg ik dat?!??! Ik zeg dat ze elementen van gabber hebben gebruikt voor de track (iets dat ze zelf ook zeiden, btw).

avatar van Onderhond

Dit bedoelde ik dus ... en ik blijf bij m'n en , wat een ongelooflijke onzin.

Dit bedoelde ik dus ...

Tja, zeg dat dan ook.

Jordy schreef:

Tja, zeg dat dan ook. Born Slippy is gelukkig bij lange na geen Thunderdome-achtige dance.

Nee, dus begrijp ik ook helemaal niet wat dat ter zake doet. Alsof ik alle dance/electronic spiegel aan een soort van hardcore/gabber ideaal ...

avatar van Jordy
Dat was slechts een voorbeeld. Ik probeer begrip op te brengen voor jouw (voor mij verder onbegrijpelijke) kijk op muziek, door het te vertalen naar een situatie die ik wél begrijp. Namelijk wanneer iets geïnspireerd is door iets waar ik heel veel erg van hou, maar waar er een hele andere draai aan is gegeven. En dan kun je zeggen dat je er geen gabberinvloeden in vindt zitten, maar de heren zeiden in een interview (zal eens Googlen vanavond) destijds anders, dus een vreemd idee was het niet van mijn kant, dat die invloeden hier in te ontdekken zijn.

Als jij dan gelijk zo aangevallen gaat reageren moeten we het hier maar bij laten verder, was niet m'n bedoeling. Maar ik dacht, kom laten we eens over muziek discussieren ipv allemaal maar alleen onze mening over een plaat te geven.

avatar van Onderhond
Njah, daarvoor was dat "Push Up" voorbeeldje meer dan genoeg, nu veronderstel je dingen die niet juist zijn, en dan wil ik me wel al eens aangevallen voelen.

Veel zal dat interview trouwens niet veranderen. Enige conclusie die ik kan trekken is dat die kerels niks van gabber afweten, maar gezien de hele hardcore scene in Engeland (zeker midden jaren '90), verbaast me dat eigenlijk ook niet.

Njah, daarvoor was dat "Push Up" voorbeeldje meer dan genoeg

Waarvoor?

avatar van Onderhond
"Ik probeer begrip op te brengen voor jouw (voor mij verder onbegrijpelijke) kijk op muziek, door het te vertalen naar een situatie die ik wél begrijp."

De veronderstelling dat ik naar Born Slippy met een soort van Thunderdomeverwachting zou luisteren is gewoon redelijk misplaatst.

avatar van tovenaar
Jordy, waar haal je het trouwens vandaag dat Onderhond alleen naar 'gabber' muziek luistert? Als je zijn stemmen eens doorneemt, zie je dat het meerendeel juist totaal niet in de buurt komt. Beetje vreemd.

avatar van Jordy
Waar haal jij vandaan dat ik dat denk?

Onderhond schreef:

Gut gut, een schande is het!

avatar van Onderhond
Geen schande ... maar redelijk misplaatst.

avatar van tovenaar
Jordy schreef:

Waar haal jij vandaan dat ik dat denk?

Ik zei niet dat jij ergens iets vandaan haalde, ik zei dat je iets ergens vandaag haalde .

avatar van Rayaccos
Ik vind de zang juist weer wel van toegevoegde waarde...maar ik blijf erbij underworld kun je het beste zelf gewoon live gaan bekijken...:) Deze plaat is voor mij dan ook meer een herinnering van hoe het live ook al weer was, de studio-albums luister ik over het algemeen toch liever.

avatar van Hans Brouwer
kanona schreef:

Na een dag van hard ploeteren en gezeur op het werk is het zo fijn om deze cd op volle sterkte af te spelen in de auto. Kom je weer helemaal tot je zelf en na een uurtje rijden ben je je agressie weer helemaal kwijt zodat je weer vrolijk bij vrouw en dochters thuis komt. Geweldige live cd. Aanrader! 4,5*

Goed live album, aanstekelijke muziek vooral live. Net zoals Faithless.

of het nou gabber is of niet

avatar van Bert Wasbeer
De vraag is natuurlijk: hoe live is live. Maar het is wél de beste underworldplaat. De opnames zijn onder meer van Pinkpop 99. Dat optreden was voor mij een complete openbaring. Ik kende alleen Push upstairs en Born slippy en wist eigenlijk niet echt dat ik techno leuk kon vinden. Maar wát een concert: geen barriers, crowdsurfers, vuurwerk en één grote springende en dansende massa. Briljant!

Bert Wasbeer schreef:

dat concert is een van mijn mooiste pinkpop herinneringen ooit.

maar deze cd is bij elkaar geraapt is het niet? Niet dat het mij wat uitmaakt

Joy
lekkere plaat

ik zet um altijd af bij born slippy, wat een kutnummer

ik zet um altijd af bij born slippy, wat een kutnummer

Een vrouw naar mijn hart.

Ik ben dat nummer ook al tijden compleet zat.