Epica - Aspiral (2025)

Label: Nuclear Blast

1. Cross the Divide (4:18)
  2. Arcana (5:02)
  3. Darkness Dies in Light - A New Age Dawns Part VII (7:59)
  4. Obsidian Heart (5:04)
  5. Fight to Survive - The Overview Effect (6:10)
  6. Metanoia - A New Age Dawns Part VIII (7:17)
  7. T.I.M.E. (3:58)
  8. Apparition (4:12)
  9. Eye of the Storm (4:43)
  10. The Grand Saga of Existence - A New Age Dawns Part IX (6:50)
  11. Aspiral (5:39)
avatar van Darkzone
Grote afwezige is het nummer The Ghost In Me (Dance Macabre) wat de band op heeft genomen voor de nieuwe Efteling-attractie Dance Macabre en zou aanvankelijk op dit nieuwe album komen.

avatar van Darkzone
Afgelopen vrijdag 11 april kwam dit nieuwe album van Epica uit. Na een aftastende eerste luisterbeurt, ben ik inmiddels om. Een zeer gebalanceerd album, waarbij de bombast overal te horen is, maar verpletterd het album totaal niet. De bombast is in dienst van het album en niet andersom.

Eind 2024 kwam het nummer The Ghost In Me (Danse Macabre) uit, ter promotie voor de nieuwste (en zeer populaire) Efteling-attractie. Er deden geruchten dat het nummer op dit nieuwe album terecht zou komen, maar dat is dus niet gebeurd. En eigenlijk past het nummer ook niet op Aspiral. Gelukkig kunnen we de muziek tegenwoordig zelf een plekje geven op een digitale manier. Tussen hoogtepunt The Grand Saga Of Existence en Aspiral?

En anders is het nummer in overtreffende trap in een magnifieke live-uitvoering ook te horen en te zien op de live-cd's en blu-ray van The Symphonic Synergy die bij de 5-disc earbook zit.

Als het om symfo-metal gaat blijf ik het liefst naar Nightwish luisteren (of naar Rhapsody, Rhapsody of Fire, Luca Turilli's Rhapsody ).

Maar Epica vind ik ook zo verkeerd niet. Natuurlijk is het van dik hout zaagt men planken, maar ik ga er wel goed op, zo ook op dit nieuwe album.

Heerlijk af en toe die vette bombast. En in de sportschool werkt deze muziek altijd als een tierelier.

avatar van musicborst
Bij verschillende release varianten van dit album zit een blu-ray en/of bonuscd's bij met het complete fantastische Symphonic Synergy concert in de AFAS waarbij ik graag mijn blauwe sterretjes uitdeel. Laten we hopen dat die songs hier toegevoegd worden. Man, man, man wat een concert was dat! Voor mij is Epica voornamelijk een live beleving waar liedjes echt tot wasdom komen. De afsluiter Aspiral greep me toen al bij de strot en als ik het nu terug hoor en zie houd ik het gewoon niet droog...

avatar van james_cameron
Ik blijf hetzelfde gevoel houden als bij het vorige album; de bombast en de symfonische elementen beginnen een beetje kitscherig en overdreven te klinken. Dat wil niet zeggen dat de band geen kwaliteit laat horen; vooral in de uptempo passages heerst men nog steeds als vanouds. De balans slaat de laatste jaren gewoonweg een beetje door naar de sprookjes-achtige elementen in het geluid, terwijl ik juist meer de nadruk wil horen liggen op stevig gitaarwerk en grunts. Die elementen zijn gelukkig wel nog volop aanwezig in de meer avontuurlijke, lange tracks waar dit album over beschikt.

avatar van Darkzone
Een maand oud en pas 5 berichten bij dit geweldige album. Wat blijf ik dit album vaak draaien, incl The Ghost In Me die ik aan mijn digitale versie op mijn mobiel heb toegevoegd, zodat ik hem ook in de auto kan streamen.

Het lijkt door de weinig berichten hier, dat er nog maar weinig Epicans op MuMe zitten, en dat is jammer.

avatar van musicborst
Waarom jammer? Ik waardeer en beleef muziek zoals ik het wil. Wel of niet populair op MuMe is het laatste waar ik me druk over maak.
Ze doen nu een tour door Mexico (welke andere Nederlandse band doet 9 concerten in Mexico?) en als ik de clips voorbij zie komen op mijn facebook feed zie ik zalen van 10/15k capaciteit. Geen zorgen over hun populariteit. Vind ze eigenlijk te populair, ze doen nu in Nederland ook de Ziggo Dome en dat is de laatste concertzaal in Nederland waar ik naar toe wil. Afas is voor mij de max maar liever gewoon 013 of Vredenburg ofzo...

avatar van All Day Watcher
Wat een heerlijk album. Ik geef niet snel 4,5 ster en zeker niet als openingsbod. Maar na het album een paar weken opzij te hebben gelegd, werd ik er vandaag nog net zo enthousiast van als bij de eerste beluistering. Het vertrouwde geluid, maar met voldoende nieuwe elementen om het interessant te houden. Het (gitaar)geluid doet me regelmatig denken aan The Holographic Principle en laat dat nu net mijn favoriete album zijn. Op termijn zou Aspiral deze positie wel eens over kunnen nemen.

De beste song vind ik The Grand Saga of Existence - A New Age Dawns Part IX, dat klinkt als een soort dwarsdoorsnede van hun carrière tot nu toe (zonder daadwerkelijk in herhaling te vallen). Epica staat ook bekend om hun mooie videoclips en met Cross the Divide hebben ze op dat gebied de lat nog wat hoger gelegd. Een echt kunstwerk van een band in topvorm en dat geldt ook voor dit hele album.

avatar van UU-art
Eerlijk gezegd was ik afgehaakt na 'Design Your Universe', waarvan het geweldige titelnummer wat mij betreft geldt als hoogtepunt in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Zowel muzikaal als tekstueel klopt alles. De albums die Epica daarna heeft uitgebracht konden mij niet echt boeien. En Simone Simons... Laat ik het zo zeggen: Sharon den Adel en Floor Jansen wekken bij mij meer sympathie op.

Niettemin ben ik (enigszins sceptisch) toch maar 'even' gaan kijken bij het optreden van Epica op Alcatraz 2024. En ook nu bleek: de 'feestjes' waarvan je het minste verwacht blijken vaak het leukst. Ik vond Epica geweldig, met uitgerekend Simone Simons als stralend middelpunt!

De afgelopen maanden geniet ik in toenemende mate van de earbook-versie van 'Aspiral'. Wat een plaat! Vooralsnog mijn plaat van 2025. En juist de teksten van Simone Simons spreken mij aan, zoals in het geweldige 'Arcana'. Dus: sorry Simone, I was wrong.

UU-art schreef:

Als fan van het eerste uur was ik ook een beetje afgehaakt bij de vorige albums, maar Omega ging alweer de goede kant op. Maar ook ik verwachtte weinig van dit album en kocht ik de earbook op de gok vanwege het live optreden waar ze The Ghost In Me live speelden en dit nummer ontbreekt op dit nieuwste album. Maar dit album blijf ik draaien (incl. The Ghost In Me), net als Symphonic Synergy. Knappe artiest die dit album, deze earbook, weet te overtreffen dit jaar.

avatar van jasper1991
Fijne Epica. Weinig nieuws onder de zon, maar af en toe heerlijk catchy zoals op de eerste twee nummers en T.I.M.E.

jasper1991 schreef:

Ik wil niet zeggen dat er weinig nieuws is onder de zon. Dit album wijkt qua sound en songs behoorlijk af van voorgaand werk. Minder vol en "groots" en meer direct. Ze zijn teruggegaan naar de basis en zijn de nummers onderling weer meer herkenbaar, zoals bij The Phantom Agony.

Voor mij het allerbeste album van 2025 (en zelfs van de band zelf). En zeker het meest gedraaide van afgelopen jaar.

avatar van jasper1991
Darkzone schreef:

De nadruk mag wat meer op to-the-point nummers liggen (geen nummer ook dat meer dan 10 minuten klokt), maar ik hoor niet echt iets wat ik niet eerder heb gehoord van Epica. Op de vorige albums stonden ook dit soort goed in het gehoor liggende refreinen, hoewel ieder nummer natuurlijk altijd weer anders is, maar het kinderkoor van 'Arcana' was er al in 'The Skeleton Key' bijvoorbeeld. Ik vind dat dat de band altijd een beetje moeten oppassen in een sleur te verzanden - de welbekende wisselwerking tussen 'Belle en het Beest', Mark en Simone, zwierige symfonieën, furieuze metaluitspattingen, koortjes - maar ieder album blijkt vaak toch weer overeind te blijven door het gevoel voor songwriting.

jasper1991 schreef:
dat in een sleur verzanden deden ze m.i. in de paar albums voor Omega, waardoor ze voor mij steeds minder interessant werden. Ik was zelfs huiverig naar dit album, maar op de gok de earbook gekocht met de live blu-ray. Beste beslissing van het jaar.

Top 100 album lijst van 2025 en dit album ontbreekt volledig

avatar van All Day Watcher
Ik deel je teleurstelling, Darkzone. Aspiral stond ook bij mij trots op 1

All Day Watcher schreef:
Ik deel je teleurstelling, Darkzone. Aspiral stond ook bij mij trots op 1
Echt onbegrijpelijk.

Ik draai dit album nogsteeds vaak, inclusief de live show en het verveeld nogsteeds voor geen seconde.