Control (2007)

Label: Warner Bros.

1. New Order - Exit (1:14)
  2. The Velvet Underground - What Goes On (5:07)
  3. The Killers - Shadowplay (4:11)
  4. The Buzzcocks - Boredom [Live at the Roxy] (3:07)
  5. Joy Division - Dead Souls (4:51)
  6. Supersister - She Was Naked (3:53)
  7. Iggy Pop - Sister Midnight (4:18)
  8. Joy Division - Love Will Tear Us Apart (3:26)
  9. Sex Pistols - Problems [Live] (4:18)
  10. New Order - Hypnosis (1:35)
  11. David Bowie - Drive in Saturday (4:31)
  12. John Cooper Clark - Evidently Chickentown [Live] (0:31)
  13. Roxy Music - 2HB (4:29)
  14. Transmission [Cast Version] (3:02)
  15. Kraftwerk - Autobahn (11:23)
  16. Joy Division - Atmosphere (4:33)
  17. David Bowie - Warszawa (6:21)
  18. New Order - Get Out (2:44)
Harald
Ik denk dat ik deze soundtrack gisteren zo tien keer achter elkaar gedraaid heb. Helaas heb ik de film van Anton Corbijn nog niet kunnen zien, dat gebeurt a.s. week, maar toch heb ik het gevoel deze film al lang gezien te hebben. Deze soundtrack is de missing link tussen de muziek van Ian Curtis die hij met Joy Division maakte en het boek van Deborah Curtis.

Control: The Ian Curtis Film is de naam van de film die Anton Corbijn maakte over het leven van Joy Division zanger Ian Curtis. Het is gebaseerd op zijn weduwe Deborah Curtis boek "Touching From a Distance" uit 1996. Het boek gaat hoofdzakelijk over de opkomst en het succes van Joy Division, het turbulente huwelijksleven van Ian en Deborah en de persoonlijke problemen en de dood van Ian. De legendarische zanger van Joy Division pleegde op 23-jarige leeftijd zelfmoord, aan de vooravond van hun eerste concert-tour in de VS. De film belicht zijn grote liefde voor zijn vrouw Deborah en hun kindje, ondanks een ontluikende romance met een Belgische rockjournaliste, en zijn epilepsieaanvallen en alle energieconsumerende optredens met zijn band. Anton Corbijn is een Joy Division fan van het eerste uur. In 1979 emigreerde Anton Corbijn naar Engeland om hier foto's van deze band te kunnen maken en hun optredens te kunnen zien. Ian Curtis was een depressief man en heeft uiteindelijk op 18 mei 1980 zichzelf verhangen. Duidelijk moet echter zijn dat deze film niet over Joy Division gaat maar over Ian Curtis waarin zijn donkere wereld duidelijk beschreven werd. De film gaat echt om de zanger zelf!
In het inlay van deze plaat heeft Anton Corbijn in het engels zijn verhaal geschreven, ik heb het even in het nederlands vertaald:

"Unknown pleasures" was de soundtrack voor mijn verhuizing van Holland naar Engeland in 1979, een verhuizing die toevalligerwijze uitdraaide in een trip op die titel. Daarna is het het allergrootste plezier geweest om een film te maken over Ian Curtis en de muziek die de aanleiding was geweest voor de verhuizing. Een deel van dat plezier was het samenstellen van de soundtrack van en voor de film: om zowel de muziek van Joy Division zelf, als de muziek die hen inspireerde, samen te brengen.

Te kiezen uit alle fantastische Joy Division songs was op zichzelf al een trip en voelde aan als het binnengaan van het heiligste van alle heiligdommen. Om getuige te mogen zijn van de creatie van de briljante score voor de film door New Order en het voor de allereerste keer te kunnen luisteren van de versie van "The Killers" van "Shadowplay", dat speciaal voor de film werd opgenomen, waren geweldig mooie momenten. Mijn eigen, nogal "geheime", track door "Supersister" bleek uiteindelijk helemaal niet zo geheim. Stephen Morris vertelde me trots dat hij niet alleen de enige jongen in Macclesfield was die van Supersister had gehoord, hij was ook de enige die al hun opnames had! Dat feit op zich was een mooie ontdekking en ik wil graag deze compilatie ook een mooie ontdekking laten zijn.
Geniet van de soundtrack van de kids van onze tijd!

Anton Corbijn
Augusts 2007

Naast orginele nummers van Joy Division staan hier ook coverversies op, waaronder een coverversie van Joy Division-song Shadowplay door "The Killers" Ook staan er nummers van andere bands op de soundtrack. Vaak betreft dit nummers van artiesten die veel voor de groep of de zanger hebben betekend (David Bowie, Iggy Pop, Buzzcocks, Kraftwerk, Velvet Underground). Ook staan er drie nieuwe tracks van New Order op de soundtrack. Personelijk verheug ik me dat ook een nummer van de amerikaanse punkpoet "John Cooper Clarke" op deze soundtrack staat, helaas alleen een gedicht maar toch. Blijkbaar heeft Ian Curtis onder de indruk van deze zwaar onderschatte en bijna niet bekende John Cooper Clarke gestaan. Ik heb over John Cooper al erder een bericht bij "Snap, Crackle & Bop" geplaatst.

De soundtrack heeft Anton Corbijn samen met Alex Silva en Paul Brown samengesteld en hun keuze is perfect en kan niet beter zijn. Het is een sterke en gevoelsvolle compilatie als ook een apparte en vaak duistere of eenzame zwart-wit film voor een perfekte soundtrack.

avatar van Toon1
Wat doen de Killers op deze plaat? Ze lijken er gewoon opgezet zodat het 'jonge volkje' deze plaat zou kopen. En die nieuwe nummers van New Order? Lijken er opgezet zodat de fans van die band deze plaat kopen... De soundtrack van de film zijn natuurlijk de nummers van Joy Division zélf. In de film horen we maar een vijftal nummers van andere artiesten, en meestal nooit langer dan vijftien seconden of een halve minuut. Schaamteloos geld verdienen vind ik dit. Alleen misschien leuk dat John Cooper Clarke er op staat (die ik overigens niet kende).

Sheplays
Zoals in het bericht van Harald staat zijn de nummers van New Order geschreven voor de film. Lijkt me een logische keuze dat deze band, als voortzetting van JD, zijn plek op de soundtrack krijgt. Ik heb respect voor het feit dat ze niet onder dezelfde naam zijn voortgegaan.

The Killers én de cast hebben beiden een nummer voor de film voor hun rekening genomen. In het geval van The Killers is het misschien een lokkertje om de jeugd naar de film te lokken.

Is het erg dat de fans van Interpol en de Editors ook eens kijken naar wat er zoal gebeurde ten tijde van het ontstaan van de wave?

Toon1 schreef:

De bijdrage van The Killers is een verwijzing naar het feit hoe belangrijk Joy Division voor de hedendaagse muziek zijn geweest. Volgens mij is Joy Division voor de muziek van vandaag net zo belangrijk dan de Beatles. En aan Anton Corbijns inschatting heb ik geen enkele twijfel.

Toon...weet je dat New Order = Joy Division -/- Ian Curtis is?....

avatar van Toon1
Lol, tuurlijk weet ik dat New Yorder de ex-leden van Joy Division zijn, ik ben niet van gisteren hé . Ik vind persoonlijk dus dat er geen nieuwe bands (The Killers) op deze compilatie moesten.

avatar van luc011190
Inderdaad, en als er een nieuwe band op moet doe dan aub niet The Killers. Maarja, The Killers hebben een connectie met onze Anton.

Toon1 schreef:

Dit is een soundtrack van een film, wat is er dan mis dat een 'nieuwe' band die aan deze film een bijdrage heeft geleverd door een nummer te coveren dat Ian Curtis heeft geschreven, op het album komt?

avatar van Toon1
Ik vind The Killers maar niets en ze hadden in de eerste plaats al geen bijdrage moeten leveren aan de film door een slechte cover op te nemen. Er moesten sowieso geen nieuwe nummers in de film zijn vind ik.

Sheplays schreef:

Ik begrijp het ook als een eerbetoon van de Killers aan Ian Curtis. Vergelijkbaar met een eerbetoon van de Rolling Stones b.v. aan Muddy Water of Chuck Berry....wat is er mis mee?

avatar van Toon1
Het verpest de sfeer alleen maar. Ik wil geen muziek van na 1980 in een film die zich afspeelt in de tijd. En vergelijk The Rolling Stones en Muddy Waters alsjeblieft niet als The Killers en Joy Division

Harald
Heb je de film al gezien? Heb je de soundtrack al geluisterd? Ken je de sfeer? Mischien ben ik niet met jij in deze vraag eens....maar wel met Anton Corbijn. En een eerlijke eerbeton is altijd postief, maakt niet uit van wie deze vandaan komt.

Toon1 schreef:

Waarom niet? Allemaal leerlingen en hun meesters toch?

De film speelt zich af in de jaren '70. Heb je geen moeite met de tracks die dateren van ver voor '80? Zoals van VU en Bowie?
Wat vind je dan van Supersister? Zou het aannemelijk zijn dat deze muziek de oren van Ian Curtis ooit heeft mogen bereiken?

Sietse
Ik denk dat ik Toon zijn punt heel erg goed snap.

Ook al is het een eer aan Ian Curtis en Joy Division, wat heeft die band the Killers te maken met het leven en de dood van Ian Curtis. Helemaal NIETS.
Als ze zo nodig een tribute to Ian Curtis willen doen dan maken ze toch lekker een tribute album met meerdere acts ofzo.
Ik hoef de film echt niet te zien om te weten dat dit totaal niets met Ian Curtis te maken heeft.

Sietse
het nummer zit zeker onder de aftiteling

Een clipje bijgevoegd.

handsome_devil
Godsamme wat naar.

Harald schreef:

Heb je de film al gezien? Heb je de soundtrack al geluisterd? Ken je de sfeer?

3 maal ja, vandaar ook mijn reactie op deze plaat

avatar van Brain Stew
Autobahn een mooi nummer.

Mojo Pin
Ik vindt het niet belangrijk, vooral voor deze band, het moest gewoon snel gemaakt worden.

In het november nummer van Mojo zegt Anton Corbijn het volgende:
"The music's very relevant today, and the timing of the film is quite beautiful because there are a lot of new young bands around who are influenced by Joy Division. That's why I asked The Killers to do a song for the end credits; I didn't want people to come totally catatonic out of the cinema. I wanted something uplifting, and their version of Shadowplay is perfect, positive and strong."

Sheplays schreef:
Een clipje bijgevoegd.

Goede clip.....

avatar van TerryA
een goede compilatie album ... alleen als de film "Control" het, waarom hadden ze niet She`s Lost Control op soundtrack gezet?!?

avatar van dix
dix
grappig dat de killers zo'n sentiment oproepen waar supersister dat niet doet.

want weet er iemand of supersister en joy division ook maar íets met elkaar van doen hadden?

avatar van TerryA
niet echt ... volgens Corbijn had Stephen Morris van hun gehoord toen hij JD ontmoete in Manchester - het kan zijn dat omdat Corbijn nederlands is hij voor die track had gekozen?

Sheplays
Heren, zie Harald's eerste bericht hieronder!

ik wil graag weten wat het nummer is dat ze draaien als Deborah gaat lopen met de kinderwagen en Ian wordt opgehaald door het busje, daarna pikken ze Annik op.

avatar van Cygnus
De versie van Shadowplay door The Killers is schandalig slecht. Ian draait zich om in zijn graf.

Ataronchronon schreef:

Als ik me niet vergis is het "She was Naked" van Supersister maar ik ben me niet 100% zeker.

even checken, bedankt!

avatar van Flipman
OK, op de aftiteling irriteerde ik me aan Shadowplay van The Killers, maar op dit album past ie wel redelijk. Corbijn wilde dus tijdens de aftiteling een wat frisser geluid laten horen, iets opzwepends, opdat mensen niet totaal bedrukt de zaal zouden verlaten. Nou, dat zou ik absoluut niet erg vinden! Dat zou alleen bewijzen dat de film heeft gewerkt! Bovendein, als er al een minder depressieve song op had gemoeten, dan hadden ze ook voor Digital of Interzone kunnen kiezen, want Shadowplay heeft anders ook geen vrolijke tekst.

Wat TerryA al opmerkte, She's Lost Contrp; mist. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Want mensen denken eigenlijk meteen aan dat nummer als de titel van de film genoemd wordt, terwijl die er voor mij persoonlijk weinig mee te maken heeft. De controle die het meisje in de song verloor had te maken met epilepsie; de controle waar de titel van de film naar refereert gaat over veel meer. Disorder is veel meer de titelsong van de film dan She'sLost Control, vind ik.

Verder gave songs van David Bowie, Sex Pistols, The Velvet Underground, Iggy Pop, Roxy Music, John Cooper Clarke (die overigens helemaal niet Amerikaans is, Harald! Hoe kom je erbij?!), en ook Autobahn van Kraftwerk! Wat een gave song is dat! Ik kenalleen de radioversie die veel en veel korter is. Die song van Supersister is ook wel lollig en The Buzzcocks, daar was ik al een tijdje benieuwd naar. Leuk om te horen hoeveel beter Joy Division was, terwijl zij hun supportband waren! Nou ja, misschien moet ik 's meer van ze horen.

Verder vind ik de nummers die New Order voor de film maakte, heel bijzonder! Ik hoor er totaal geen New Order of Joy Division in terug, eigenlijk. Daarom ook zo bijzonder.

En Joy Division zelf mag ook niet ontbreken. Wat ik ook zo mooi vind zijn de geluidsfragmenten uit de film. Meestal betekent dat dat er maar heel weinig tijd voor de muziek zelf overblijft (luister maar naar de sountracks van Reservoir Dogs en Pulp Fiction, en die zíjn al zo kort!), maar hier neemt men echt de tijd voor de muziek. Gelukkig!

Voorlopig 'n vierenhalfje.