Ik denk dat ik deze soundtrack gisteren zo tien keer achter elkaar gedraaid heb. Helaas heb ik de film van Anton Corbijn nog niet kunnen zien, dat gebeurt a.s. week, maar toch heb ik het gevoel deze film al lang gezien te hebben. Deze soundtrack is de missing link tussen de muziek van Ian Curtis die hij met Joy Division maakte en het boek van Deborah Curtis.
Control: The Ian Curtis Film is de naam van de film die Anton Corbijn maakte over het leven van Joy Division zanger Ian Curtis. Het is gebaseerd op zijn weduwe Deborah Curtis boek "Touching From a Distance" uit 1996. Het boek gaat hoofdzakelijk over de opkomst en het succes van Joy Division, het turbulente huwelijksleven van Ian en Deborah en de persoonlijke problemen en de dood van Ian. De legendarische zanger van Joy Division pleegde op 23-jarige leeftijd zelfmoord, aan de vooravond van hun eerste concert-tour in de VS. De film belicht zijn grote liefde voor zijn vrouw Deborah en hun kindje, ondanks een ontluikende romance met een Belgische rockjournaliste, en zijn epilepsieaanvallen en alle energieconsumerende optredens met zijn band. Anton Corbijn is een Joy Division fan van het eerste uur. In 1979 emigreerde Anton Corbijn naar Engeland om hier foto's van deze band te kunnen maken en hun optredens te kunnen zien. Ian Curtis was een depressief man en heeft uiteindelijk op 18 mei 1980 zichzelf verhangen. Duidelijk moet echter zijn dat deze film niet over Joy Division gaat maar over Ian Curtis waarin zijn donkere wereld duidelijk beschreven werd. De film gaat echt om de zanger zelf!
In het inlay van deze plaat heeft Anton Corbijn in het engels zijn verhaal geschreven, ik heb het even in het nederlands vertaald:
"Unknown pleasures" was de soundtrack voor mijn verhuizing van Holland naar Engeland in 1979, een verhuizing die toevalligerwijze uitdraaide in een trip op die titel. Daarna is het het allergrootste plezier geweest om een film te maken over Ian Curtis en de muziek die de aanleiding was geweest voor de verhuizing. Een deel van dat plezier was het samenstellen van de soundtrack van en voor de film: om zowel de muziek van Joy Division zelf, als de muziek die hen inspireerde, samen te brengen.
Te kiezen uit alle fantastische Joy Division songs was op zichzelf al een trip en voelde aan als het binnengaan van het heiligste van alle heiligdommen. Om getuige te mogen zijn van de creatie van de briljante score voor de film door New Order en het voor de allereerste keer te kunnen luisteren van de versie van "The Killers" van "Shadowplay", dat speciaal voor de film werd opgenomen, waren geweldig mooie momenten. Mijn eigen, nogal "geheime", track door "Supersister" bleek uiteindelijk helemaal niet zo geheim. Stephen Morris vertelde me trots dat hij niet alleen de enige jongen in Macclesfield was die van Supersister had gehoord, hij was ook de enige die al hun opnames had! Dat feit op zich was een mooie ontdekking en ik wil graag deze compilatie ook een mooie ontdekking laten zijn.
Geniet van de soundtrack van de kids van onze tijd!
Anton Corbijn
Augusts 2007
Naast orginele nummers van Joy Division staan hier ook coverversies op, waaronder een coverversie van Joy Division-song Shadowplay door "The Killers" Ook staan er nummers van andere bands op de soundtrack. Vaak betreft dit nummers van artiesten die veel voor de groep of de zanger hebben betekend (David Bowie, Iggy Pop, Buzzcocks, Kraftwerk, Velvet Underground). Ook staan er drie nieuwe tracks van New Order op de soundtrack. Personelijk verheug ik me dat ook een nummer van de amerikaanse punkpoet "John Cooper Clarke" op deze soundtrack staat, helaas alleen een gedicht maar toch. Blijkbaar heeft Ian Curtis onder de indruk van deze zwaar onderschatte en bijna niet bekende John Cooper Clarke gestaan. Ik heb over John Cooper al erder een bericht bij "Snap, Crackle & Bop" geplaatst.
De soundtrack heeft Anton Corbijn samen met Alex Silva en Paul Brown samengesteld en hun keuze is perfect en kan niet beter zijn. Het is een sterke en gevoelsvolle compilatie als ook een apparte en vaak duistere of eenzame zwart-wit film voor een perfekte soundtrack.