Control (2007)

Label: Warner Bros.

1. New Order - Exit (1:14)
  2. The Velvet Underground - What Goes On (5:07)
  3. The Killers - Shadowplay (4:11)
  4. The Buzzcocks - Boredom [Live at the Roxy] (3:07)
  5. Joy Division - Dead Souls (4:51)
  6. Supersister - She Was Naked (3:53)
  7. Iggy Pop - Sister Midnight (4:18)
  8. Joy Division - Love Will Tear Us Apart (3:26)
  9. Sex Pistols - Problems [Live] (4:18)
  10. New Order - Hypnosis (1:35)
  11. David Bowie - Drive in Saturday (4:31)
  12. John Cooper Clark - Evidently Chickentown [Live] (0:31)
  13. Roxy Music - 2HB (4:29)
  14. Transmission [Cast Version] (3:02)
  15. Kraftwerk - Autobahn (11:23)
  16. Joy Division - Atmosphere (4:33)
  17. David Bowie - Warszawa (6:21)
  18. New Order - Get Out (2:44)
avatar van Flipman
OK, op de aftiteling irriteerde ik me aan Shadowplay van The Killers, maar op dit album past ie wel redelijk. Corbijn wilde dus tijdens de aftiteling een wat frisser geluid laten horen, iets opzwepends, opdat mensen niet totaal bedrukt de zaal zouden verlaten. Nou, dat zou ik absoluut niet erg vinden! Dat zou alleen bewijzen dat de film heeft gewerkt! Bovendein, als er al een minder depressieve song op had gemoeten, dan hadden ze ook voor Digital of Interzone kunnen kiezen, want Shadowplay heeft anders ook geen vrolijke tekst.

Wat TerryA al opmerkte, She's Lost Contrp; mist. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Want mensen denken eigenlijk meteen aan dat nummer als de titel van de film genoemd wordt, terwijl die er voor mij persoonlijk weinig mee te maken heeft. De controle die het meisje in de song verloor had te maken met epilepsie; de controle waar de titel van de film naar refereert gaat over veel meer. Disorder is veel meer de titelsong van de film dan She'sLost Control, vind ik.

Verder gave songs van David Bowie, Sex Pistols, The Velvet Underground, Iggy Pop, Roxy Music, John Cooper Clarke (die overigens helemaal niet Amerikaans is, Harald! Hoe kom je erbij?!), en ook Autobahn van Kraftwerk! Wat een gave song is dat! Ik kenalleen de radioversie die veel en veel korter is. Die song van Supersister is ook wel lollig en The Buzzcocks, daar was ik al een tijdje benieuwd naar. Leuk om te horen hoeveel beter Joy Division was, terwijl zij hun supportband waren! Nou ja, misschien moet ik 's meer van ze horen.

Verder vind ik de nummers die New Order voor de film maakte, heel bijzonder! Ik hoor er totaal geen New Order of Joy Division in terug, eigenlijk. Daarom ook zo bijzonder.

En Joy Division zelf mag ook niet ontbreken. Wat ik ook zo mooi vind zijn de geluidsfragmenten uit de film. Meestal betekent dat dat er maar heel weinig tijd voor de muziek zelf overblijft (luister maar naar de sountracks van Reservoir Dogs en Pulp Fiction, en die zíjn al zo kort!), maar hier neemt men echt de tijd voor de muziek. Gelukkig!

Voorlopig 'n vierenhalfje.