Ook een van de albums die ik al heel jong heb leren kennen. Zoals ik al bij meerdere jaren 80 muziek in me stemlijst heb beschreven, dat ga ik dus niet nog een keer herhalen.
Ook deze heb ik weer uit de oude doos gehaald in 2004 en herondekt, en zo nu en dan luister ik er nog wel eens naar, en het blijft toch een prachtige, emotionele en soms ook deprimerende plaat.
Het eerste nummer al, Hungry for Love, je word gelijk al in de Avant Gardische rock gegooit met de grimmige ritmes en John Cale zingt er met zijn huilstem op los. Het nummer doet me erg veel emotie en herinneringen opwekken, zoals eigenlijk bij alle nummers op deze plaat. Ten eerste natuurlijk de jeugdherinneringen en de periode (2004) dat ik deze herondekte (dat laatste vooral) het is ook net hoe en wat en waneer je muziek beluisterd. Het nummer gaat er lekker op los en de donkere bassen in de refrein zorgen voor het ultieme werk. En het stijgende tussenspel natuurlijk met de piano erbij. Nummer 2 is weer een beetje aan de subtiele kant, maar weet er weer met een regenachtige snerpende klanken iets bijzonders van te maken. Natuurlijk is en blijft de doel van Cale de deprimerende, maar toch ervaarde ik het niet zo met Experiment. Het was voor mij eigenlijk nog best relaxed. Nummer 3 was ook fantastisch. Heerlijke ritmes, gitaarspellen en de hakkerige stem van Cale der doorheen, en Caribean Sunset was ook heerlijk subtiel en mooi. Preatorian Underground was ook een lekker rock-nummertje, prachtige drumspel en mooi gitaalspel. Magazines was er ook zo'n een. Heerlijk spannende nummer. Where theres a will is wel weer erg bijzonder, die orgelklanken lijken allemaal zo depresief maar het manier van zingen van Cale is dan weer geruststellend, erg vreemd, ook al bedoeld ie het denk niet zo. The Hunt is even een speedy nummertje en de afsluiter is prachtig. Heerlijk die klopgeluiden.
Blijft gewoon een heel bijzonder album. Had ik als klein kleutertje ook al gevonden en nog steeds. Gewoon weer zijn type in Avant Garde. Goede herinneringen hieraan.
4,0*