Coroner - Dissonance Theory (2025)

Zwitserland
Label: Century Media

1. Oxymoron (0:58)
  2. Consequence (6:15)
  3. Sacrificial Lamb (6:02)
  4. Crisium Bound (5:29)
  5. Symmetry (3:58)
  6. The Law (5:00)
  7. Transparent Eye (5:16)
  8. Trinity (5:41)
  9. Renewal (5:21)
  10. Prolonging (3:13)
avatar van james_cameron
Overtuigende comeback van deze zwitserse progressieve thrashmetal-band, die 32(!) jaar na het laatste wapenfeit op de proppen komt met een verrassend sterk album. Het songmateriaal staat als een huis en de plaat klinkt als de spreekwoordelijke klok. De uptempo tracks zijn favoriet (met name Renewal heerst), maar feitelijk is ieder nummer de moeite waard. Welkom terug aan het front.

avatar van namsaap
Lijstjestijd komt eraan. Ik loop alle releases uit 2025 die ik aan mijn collectie heb toegevoegd nog eens langs om mijn oordeel op te frissen en te kijken of ze mogelijk in mijn top 20 een plaats krijgen.

Coroner was een van mijn favoriete thrashbands in de jaren ’80 en ’90. Met elk album verkende de band nieuwe territoria en vermeed het in herhaling te vallen zonder hun karakteristieke geluid te verliezen, zelfs op Grin. Het nieuws dat de band na al die jaren weer een nieuw album zou uitbrengen bracht gemengde gevoelens op: enerzijds was ik hoopvol op een sterke comeback, maar ook wel terughouden en bedacht op een teleurstelling. Recente albums van bands als Dark Angel, Atrophy, Toxik en Sadus waren nu niet bepaald voorbeelden van een succesvolle comeback.

Al snel na het intro Oxymoron weet Coroner mijn angst voor teleurstelling weg te nemen. Coroner heerscht nog altijd! Scherpe riffs, de verbeten zang van Ron Brorder en het weergaloze melodieuze soleerwerk…. Het is allemaal nog aanwezig! Qua geluid heeft de band Mental Vortex als vertrekpunt gekozen, maar heeft dat verder uitgebouwd en opgefrist met behulp van producer en mede-componist Dennis Russ. Hij gaf Dissonance Theory ook een uitstekende productie mee!

Tempo Of The Damned het beste comeback-album in thrash metal? Nope....

Score: 92/100

Namsaaps Top 20 van 2025 - MusicMeter.nl