Copperplate - Copperplate (2025)

1 stem

Uitgebracht in eigen beheer

1. Illuminate (4:09)
  2. Springtime (3:56)
  3. Farsighted (3:47)
  4. Paper Lanterns (3:36)
  5. Forget-Me-Nots (3:34)
  6. Grasp (3:34)
  7. Uncover / Unbear (3:49)
  8. In These Hours (3:22)
  9. Draft Me Love Notes (4:44)
  10. We Are the Pilots (3:56)
  11. Homing Instinct (3:30)
avatar van Alicia
Ja, leuk!

We knutselen vanaf nu gewoon onze eigen favoriete bandjes in elkaar met geluiden die op gitaren of een piano enzo lijken. Dit geluid moet echter zeker niet al te innoverend klinken. Dat schrikt namelijk af. En we laten - heel eenvoudig - Adobe Firefly ingenieuze, stijlvolle, hyperrealistische videoclips maken. En vervolgens zetten we simpelweg afschuwelijk knappe, holografische projecten neer op het grote podium. Scheelt toch weer personeel van vlees en bloed.

Ik zit (weer) in een tienerkamer waarin een door moeders opgemaakt bed staat. En een tafel en een stoel. Van nylon en van plastic. Het boek (nog van papier) 'Sentinel' met de fraaie illustraties van Syd Mead ligt opengeslagen voor mijn neus. Een zucht uit het verleden. Uit 1979 om precies te zijn.

Een duur, groot, plat beeldscherm prijkt aan de muur. Er hangen felgekleurde posters van popsterren rond dat ene bed. Dat zijn als vanzelfsprekend geen echte foto's, maar door gewetenloze copywriters, schreeuwerige opiniemakers en halfgare complotdenkers met behulp van het duistere “the world's most powerful engine for imagination and exploration Midjourney” in elkaar geknutselde, onwijs griezelig echte neppers. Die stoere pophelden, als ze al zouden bestaan, kunnen natuurlijk ook geen piano, gitaar of drums bespelen met die misvormde handjes. Maar, je hebt er wel een enorme kniesoor voor nodig die dáárop let.

En de gitaargeluiden komen natuurlijk allemaal uit enorme rijen apparaten vol knipperende lampjes die niet alleen de voorstelling te boven gaan, maar die ook een oceaan aan ‘schoon drinkwater' kosten. Maar ‘wat niet weet, wat niet deert’. Zelfs Syd Mead zou het betreuren dat we zo zijn afgegleden.

Natuurlijk heeft ‘kunstmatige intelligentie' zo zijn voordelen: niemand hoeft meer naar de (kunst)academie, naar het conservatorium of zelfs maar naar de lagere school. Of het kinderkoor, voor mijn part. Geen dure pretstudies meer en ook andere risicovolle hobby's zijn uit den boze. Geen oefenruimte nodig ook. Al die nutteloze gebouwen kunnen dan tot een- of tweepersoons studio’s zonder balkon worden omgebouwd.

Verkoop dus als de wiedeweerga je basgitaar, je microfoon, je schildersezel en/of je mooie systeemcamera. Want die dingen zijn dadelijk geen stuiver meer waard.

PS: Denk vooral zelf niet meer na en download vandaag nog de gratis ChatGPT-app en krijg overal en altijd antwoord op.

Ja, enig!