Jan Akkerman - My Focus - Live Under the Rainbow (2025)

Label: Artone

1. Spiritual Privacy (9:11)
  2. Answers Questions - Questions Answers (5:03)
  3. Focus 2 (4:34)
  4. Focus 1 (7:23)
  5. Palace of the King (5:08)
  6. Anonymous (4:40)
  7. Big Sur (9:45)
  8. Tommy's Anniversary (9:08)
  9. Piétons (6:45)
  10. Hocus Pocus (2:55)
  11. Sylvia (4:46)
avatar van Wandelaar
Natuurlijk, Focus was óók (of: júist, afhankelijk van in welk kamp je verzeild bent geraakt) van Jan Akkerman. Met een knipoog naar 'At the Rainbow', het legendarische live-album van Focus uit 1973, speelde de uiterst getalenteerde Akkerman voor live publiek in London, Sunderland, Liverpool, Glasgow, Bury, Wavendon en Bury St. Edmonds zijn meest geliefde nummers, niet geheel toevallig van het Focus-repertoire.
In bestelling.

avatar van Wandelaar
Een live-album, zoals ook Focus' At the Rainbow in 1973. Akkerman had toen een beetje problemen met zijn gitaar en miste een paar noten. Na 52 jaar deze 'revenge'. Ook de cover-art bevat verwijzingen naar dat legendarische live-album van toen. Of Jan de laatste decennia nog met Thijs van Leer heeft gesproken, weet ik niet. In 1985 namen ze samen nog wel een album op onder de naam Focus, als eenmalig project rondom een peperdure synthesizer, opgenomen in studio Spitsbergen, om vervolgens ieder zijns weegs te gaan. Van Leer blies Focus nieuw leven in vanaf de millenniumwisseling en Akkerman was intussen niet minder productief met, als ik goed geteld heb, 34 albums, studio en live, en talloze samenwerkingen.

Op 'Under the Rainbow' treffen we veel bekend Focus-materiaal aan, maar dan voor een groot deel omgewerkt tot een eigen Akkerman-geluid. De fluit - aan de fluitist van Focus had Akkerman niet zoveel goede herinneringen - komen we uiteraard niet tegen op dit album. Het is vooral de gitaar die hier het werk doet. Jan Akkerman, 79 nu en ooit uitgeroepen tot beste gitarist ter wereld, zal ook wel eens een wat strammere dag hebben, en dat is normaal op deze leeftijd, maar niets merken we daarvan in zijn spelkwaliteit op dit album.

Akkerman speelt levendig en inventief, met de nodige improvisaties, losjes gebaseerd op de oude Focus-nummers. Het gaat geregeld een andere kant op om vervolgens het spoor weer in een bekend riedeltje terug te vinden, zoals in Palace of the King. Akkerman heeft zich breder ontwikkeld dan zijn oude bandmaten, vooral in de sfeer van funk en latin, waar de nieuwe 'van Leer'- Focus iets meer jazz in zich heeft. Toch raken de oude maten elkaar muzikaal na zoveel jaar nog wel degelijk in het hart. Een uniek geluid, een vrije geest, een emotionele opvatting van muziek, toch nog steeds heel herkenbaar. Meest natuurgetrouw nagespeeld is Focus 2, waar Akkerman kennelijk nog steeds helemaal achter staat. Ook geweldig zijn de stevige bewerkingen van Hocus Pocus en Sylvia. Zonder fluit en hammond, maar met dat energieke gitaarspel van Akkerman als bewijs dat Focus niet in de laatste plaats uit zijn koker kwam.

Hoogtepunt: Tommy's Anniversary. Prachtig.

avatar van Wandelaar
Album raakt steeds meer mijn oude gevoelige snaar en dus stem ik een stapje hoger. Niet omdat het perfect moet zijn, maar een wezenlijke ervaring oplevert.

avatar van musician
Boeiend!
Ik heb Focus na de eeuwwisseling waar je aan refereerde wel een paar keer live gezien en dat beviel erg goed.
Ik ben Focus ook meer blijven volgen dan Akkerman.
Er valt over de kwaliteit van de latere Focus albums niets nadeligs op te merken.
Misschien had ik dat niet moeten doen, maar ik haakte bij Akkerman af bij tracks als Oil in the Family e.a. Wellicht is dat een mindere periode geweest, ik hoop dat hij die ook weer achter zich heeft gelaten. Aan de tracks op dit album te zien grijpt hij toch ook weer terug naar de oude Focus, toen hij daar nog lid van was. Doet Focus zelf ook, en dat mag uiteraard met zo'n catalogus. Jammer dat door één deur gaan met Van Leer zo'n opgave moet zijn geweest (ik laat in het midden wie daar schuldig aan was).

avatar van bikkel2
Tja, Akkerman de Amsterdamse volksjongen/topgitarist en van Leer de ietwat bekakte theatrale virtuoos. Het contrast kon bijna niet groter. Maar inderdaad jammer dat het zo moest gaan. Volgens mij hadden ze muzikaal een goede klik, maar boterde het persoonlijk gewoon niet.
Akkerman solo deed live zo nu en dan Focus nummers, wat dat aangaat is het zeker niet zo dat hij die periode het liefst wil vergeten.
Akkerman vind ik denk ik toch het sterkst in samenwerkingsverband met Kaz Lux, Brainbox en uiteraard Focus.
Ben ook wel benieuwd hoe dit klinkt.

avatar van Wandelaar
Uitgebracht op het aloude Artone-label. Gevestigd in Haarlem en Capelle aan den IJssel.
Artone