Golden Earring - Essential Earring (2026)

geen stemmen

10. Quiet Eyes
  • vanaf vrijdag 23 januari te koop
avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
All tracks have been exclusively remastered from the first generation original master tapes by Golden Earring band archivist and reissue producer Wouter Bessels, who also oversaw the cutting process at the Artone Studio in September 2025.

avatar van gaucho
Tja, je moet wát verzinnen om de Earring-fans het laatste geld uit de zakken te kloppen. Vergeef me dat ik van dit soort releases ontzettend cynisch word. Laat me raden: leverbaar in verschillende kleurtjes...?

Essential? Ja, hooguit als je met een pistool tegen je slapen de tien beste Earring-nummers zou moeten kiezen. En zelfs dan zou je in enkele gevallen nog andere keuzes kunnen maken. Maar de zoveelste Earring-verzamelaar met maar 10 nummers? Ik kan me haast niet voorstellen dat hier een markt voor is...

avatar van Bartjeking
Niet dat het geen geweldige nummers zijn, maar met een oeuvre zoals de Earring dat heeft opgebouwd kom je met de term Essential niet weg met 10 nummertjes. Op vinyl heb ik qua verzamelaar alleen die uit 1988 van Arcade; voeg daar een lp aan toe met nummers van 1988-2012 en we zijn er. Maar ja, labels, rechten, centjes.

avatar van dynamo d
In mijn ervaring is de geluidskwaliteit van Music on Vinyl en Music on CD erg goed. En als het geremastered is dan kan het best de moeite waard zijn. Ik vermoed dat het de single versies zijn, dat zou dan wel jammer zijn. Indien de album versies dan heb je een dubbel-LP nodig.

avatar van vielip
Ik ben fan van Music on Vinyl want ze hebben al heel veel moois op vinyl (her)uitgebracht waar ik enorm mee in m'n nopjes ben. Maar ze slaan de laatste tijd een beetje door in het her, her, heruitgeven van een hoop titels. En in die dubieuze lijst past deze release ook wat mij betreft. Niet dat dit specifieke album al eerder is uitgebracht maar war erop staat is al tig keer op de markt geslingerd. Nee, dit kopje thee is aan mij niet besteed. Breng dan, om bij de Earring te blijven, het inmiddels alweer moeilijk te verkrijgen Bloody buccaneers album nog weer een keer uit. Daar is namelijk wél vraag naar.

avatar van gaucho
vielip schreef:
(...)

Dat laatste bijvoorbeeld, ja. Vooropgesteld: ik vind dat Music on Vinyl en Music on CD doorgaans goed werk leveren. Ook ik ben blij met tal van reissues (vooral op CD overigens) die anders het daglicht niet meer gezien zouden hebben. Negen van de 10 keer is zo'n reissue dik in orde, waarbij de vinylpersing - de voormalige CBS-perserijen in Haarlem, tegenwoordig Artone/Record Industry - van uitstekende kwaliteit is, die gunstig afsteekt bij wat er vaak in het buitenland wordt geproduceerd. Ik vind alleen de hoezen vaak niet zo best, dat zijn fletse kopieën van de originele hoezen, en soms zelfs opgeblazen, en dus nogal korrelige, versies van het CD-boekje.

LP's remasteren ze volgens mij soms zelf, zoals ook in dit geval, maar CD's zijn vaak rechstreekse heruitgaven van eerdere releases. Maar vaak vind ik dat niet verkeerd, zeker niet in gevallen waarbij het om oudere masters gaat. Die zijn vaak beter dan recentere remasters.

So far, so good dus. Maar in dit geval zeg ik: inderdaad, het schiet een beetje door. Ze hadden hun energie beter aan andere reissues kunnen besteden. Ik heb er nog wel een paar op mijn wensenlijstje.

avatar van nlkink
Het zou aardig zijn als Wouter Bessels zelf wat aanvullende informatie zou geven over een release als deze. Hij is in Assen nog niet eens zo lang geleden te gast geweest in de plaatselijke platen- en CD-zaak en hij kwam over als een waarachtig en gedreven muziekliefhebber. En hij heeft hier een account en logt regelmatig in.

avatar van musician
Juist. Dat neemt niet weg, dat dit een klein beetje een onzinnige cd is.
Zet er dan nummers op die niet op een regulier album zijn verschenen (Holy Holy life, Instant poetry e.a.) en/of nummers uit een zelfde tijdsbestek (zou zelf groot fan zijn van de mooiste nummers tussen 1970-1972)
Tegelijkertijd zijn er al belachelijk veel verzamelaars verschenen.

Dat maakt wel de vraag "wat zullen we nog eens uitbrengen van de Golden Earring?" interessant.
Want op zich is er dus nogal wat uitgebracht, studio, verzamel en live.
In dat kader vroeg ik mij af, waarom er eigenlijk niets "live" van de Golden Earring ligt van hun concerten in de VS in de jaren '70. Vooral in de periode rond 1974, toen Radar love een grote hit werd in dat land.
Dat zou toch nog interessant kunnen zijn?

Desnoods ook concerten in Nederland van vóór 1977, het jaar van hun eerste live-album.

avatar van Edwynn
Het ziet er niet bepaald uit als een geauthoriseerde release.

Ik zou ze de moeder suen als ik Cesar was.

avatar van crosskip
musician schreef:

Want op zich is er dus nogal wat uitgebracht, studio, verzamel en live.
Dat zou toch nog interessant kunnen zijn?

Ik zet nog regelmatig wat op van hun show in Winterland uit 1975, volgens mij is dat concert integraal wel terug te vinden in best aardige kwaliteit. Als ze dat een beetje op zouden kunnen poetsen, heb je echt een wereldplaat.

avatar van bikkel2
Ik sluit mij volledig aan bij de kritiek. Hoeveel verzamelaars wil je hebben! En er zijn er nogal wat van de Earring inmiddels.
En het dan nog essentieel noemen ook nog.
Check het verzameld werk van de band hier en dan kom je echt wel wat essentiële albums tegen hoor. Dit lijkt mij in ieder geval geen aanvulling voor de fans.
Verder niets ten nadele van de nummers, want die zijn dik in orde. Golden Earring was een band die over het algemeen uitstekende singles uitbracht.

Verder helemaal eens aangaande livemateriaal. De periode met Robert Jan Stips (Winterland inderdaad) is interessant en essentieel voor de echte fans.

avatar van Von Helsing
bikkel2 schreef:
En het dan nog essentieel noemen ook nog.

Winterland is inderdaad schitterend.

10 nummers slechts, hadden er wel driemaal zoveel kunnen / moeten zijn