A$AP Rocky - Don't Be Dumb (2026)

Label: RCA

1. Order of Protection (2:51)
  2. Helicopter (2:40)
  3. Interrogation [Skit] (0:49)
  4. Stole Ya Flow (3:19)
  5. Stay Here 4 Life (5:46)

met Brent Faiyaz

6. Playa (3:47)
  7. No Trespassing (3:15)
  8. Stop Snitching (3:20)

met BossMan Dlow en Sauce Walka

9. STFU (2:58)

met Slay Squad

10. Punk Rocky (3:54)
  11. Air Force (Black Demarco) (3:44)
  12. Whiskey (Release Me) (4:05)

met Gorillaz en Westside Gunn

13. Robbery (3:55)

met Doechii

14. Don’t Be Dumb / Trip Baby (4:45)
  15. The End (3:34)

met will.i.am en Jessica Pratt

16. SWAT Team * (3:12)
  17. Fish N Steak (What It Is) * (3:49)

met Tyler, the Creator en Jozzy

18. Flackito Jodye * (2:20)

met Tokischa

19. I Smoked Away My Brain [I'm God x Demons Mashup] * (3:10)

met Imogen Heap en Clams Casino

avatar van Yestsida
Prima.

Het heeft maar liefst 8 jaren geduurd voor Testing een opvolger kreeg, na al die tijd vond A$AP Rocky het dan eindelijk tijd om zijn vierde studioalbum in de vorm van Don't Be Dumb op de wereld los te laten. A$AP Rocky heeft enkele gastartiesten uitgenodigd, al zijn de meeste meer cameo's te noemen dan volwaardige bijdrages. Daarnaast is hij zelf, met de hulp van een legioen aan producers, verantwoordelijk voor het instrumentale gedeelte van deze LP.

De gastheer laat wederom zien een erg creatief rapper te zijn dat niet perse pure Hip Hop wil maken. Harde Trap-bangers zoals Helicopter worden afgewisseld met STFU, een soort fusie tussen Rock en Hip Hop. Daarnaast heb je ook een puur Rock-nummertje zoals de leadsingle Punk Rocky en een prachtige Jazz-compositie met Robbery. Het valt echter op dat de beste man in het verleden gedurfder was met zijn experimenten, Don't Be Dumb blijft over het algemeen redelijk oppervlakkig en straight forward.

De hoogtepunten voor mij zijn Helicopter, Stole Ya Flow, Stop Snitching, Punk Rocky, Whiskey (Release Me) en Robbery. STFU en Air Force (Black Demarco) had ik eigenlijk wel kunnen missen.
Al de overige nummers luisteren best lekker weg, echt vastgrijpen doen ze me echter ook nergens.

Don't Be Dumb is een (soort van) dubbelalbum geworden. Het eigenlijke album, disc 1, heeft hij naar eigen zeggen voor zichzelf gemaakt. Disc 2 is puur voor de fans.
Toen het album op 16 januari 2026 het daglicht zag stonden er maar twee nummers op de tweede schijf: SWAT Team en Fish N Steak (What It Is). De eerstgenoemde is voor mij persoonlijk ook één van de climaxen van dit project, het tweede is leuk met een fijne bijdrage van Tyler, the Creator.
Op 21 januari 2026 heeft hij twee nummers toegevoegd, aangezien deze écht bonustracks zijn neem ik die niet mee in mijn beoordeling. Zou hij trouwens sporadisch nummers blijven toevoegen zodat disc 2 uiteindelijk een volwaardige tweede schijf is?

A$AP Rocky heeft een fijn album afgeleverd, eentje dat ik ook al vrij veel in zijn volledigheid afgespeeld heb. Toch is het geen topper geworden, ik vrees zelfs dat het geen blijvende indruk zal maken.