Gekocht bij het concert dat Sixteen Horsepower gaf op een warme zomeravond in Paradiso, Amsterdam. Ik vermoed dat dit 2 juni 2000 is geweest, met hulp van
setlist.fm - toen lag
Hoarse namelijk nog niet in de winkels, maar wél bij hun concerten. Of ben ik in de war met 26 augustus
2002 toen ze opnieuw in Paradiso stonden?
Zeker is dat bij de cd een erratum werd geleverd, een los blaadje met de correcte trackvolgorde. Het album geeft een goed beeld van hetgeen de groep op dat moment voorstond. En dat betekent dat de muziek met als startpunt country en countryblues steeds harder werd, waarin de voorliefde van David Eugene Edwards voor (post-)punk werd beleden.
Maar vooral klinkt zijn liefde voor de Heer: Edwards draaide er niet omheen. Zo coverde hij met zijn vierhoofdige groep
Bad Moon Risin' van Creedence Clearwater Revival, verbouwd tot een trager nummer met in blues gedrenkte slidegitaar. Regel
"The end is comin' soon" is echter gewijzigd in
"I know the end, He will come soon, oh yes He will." Bijzonder toch dat hij met deze boodschap zo populair was in de wereld van alternatieve popmuziek van pakkumbeet Oor en VPRO. Het erratumblad vermeldt overigens dat dit een eigen compositie is, terwijl bij de afsluiters wél de oorspronkelijke vertolkers staan vermeld.
Kleine wijzigingen zijn te horen in de arrangementen, zoals een iets andere banjopartij of drumpatroon. Vooral is het intens, ook vanaf cd. Dat was het in de zaal helemaal. Van het concert herinner ik me dat het volume ten opzichte van het vorige concert dat ik indertijd zag (Tivoli, Utrecht in 1996? - mijn geheugen is een gatenkaas, had ik de concertkaartjes maar bewaard...) een stuk hoger was. Dat is hoorbaar aan het einde van
Hoarse, waar het punkachtige
Fire Spirit van de The Gun Club en
Day of the Lords van Joy Division worden gecoverd. Gelukkig belandden die covers op
Hoarse en opnieuw krijg ik de indruk dat Edwards zijn persoonlijke insteek in de teksten stopte.
De ruim 52 minuten bevatten uiteraard geen volledige weergave van de setlist van de groep, wél een meer dan pakkende samenvatting die bovendien helder is vastgelegd. De eerste drie studioalbums gaf ik de volle mep en deze een 9,5, uitgedrukt in 4,5 ster.
Na
Hoarse en
Folklore volgden geen reguliere albums meer, wel de compilatie
Olden (2003) die ik indertijd oversloeg. Misschien toch maar eens aanschaffen als ik 'm tegenkom. Ondertussen werd duidelijk dat 16Hp was ontbonden en dat Edwards actief was met de nieuwe groep
Wovenhand, albums die ik binnenkort wil herverkennen.