Four Tet - Rounds (2003)

Label: Domino

1. Hands (5:41)
  2. She Moves She (4:41)
  3. First Thing (1:13)
  4. My Angel Rocks Back and Forth (5:07)
  5. Spirit Fingers (3:22)
  6. Unspoken (9:31)
  7. Chia (0:32)
  8. As Serious as Your Life (4:48)
  9. And They All Look Broken Hearted (5:09)
  10. Slow Jam (5:18)
avatar van Onderhond
Heb deze CD nu ook al een tijdje in m'n bezit, en het is één van die weinige CDs die na de 20e luisterbeurt nog steeds hetzelfde klinkt als na de eerste. Waar bij een 'normaal' album er altijd tracks bijzitten die de eerste keer prachtig zijn maar verwateren naarmate je ze meer hoort, of tracks die net de eerste keer enorm vervelend klinken, maar beter worden met de tijd, is er niets van dit alles bij Rounds.

Het album opent in ieder geval enorm mooi met "Hands", wat tevens ook m'n favoriete nummer van het album is. Hoewel de uitwerking van de tracks niet al te conventioneel is, lijkt Rounds me toch een album dat lekker makkelijk wegluistert voor de meesten. "Hands" mag dan wel wat vreemde samples en een onconventionele opbouw kennen, wat overheerst is het heerlijk relaxerend melodietje. De rest dient als achtergrond, om het nummer wat karakter mee te geven. "Hands" gedraagt zich dan ook als een volleerd Lounge nummer, maar met genoeg IDM invloeden om meer te zijn dan een gewone chill-track. "She Moves She" is een nummer dat me wat minder pakt, vooral dan door een wat mindere samplekeuze. "My Angel Rocks Back And Forth" is de volgende hoogvlieger. Wat kalmer dan "Hands", met een heel trage opbouw en een simpel pianomelodietje, en eigenlijk zwaar naar trip-hop nijgend. Zeer rustgevend plaatje.

"Spirit Fingers" is een totale off-song, die een beetje irritant en vervelend op het album geplaatst staat. Tussen al dit rustgevend werk vind ik zo'n zenuwachtig Spaans klinkend ding totaal niet op z'n plaats. "Unspoken" weet wel wat goed te maken, alleen is de afwerking hier net niet perfect, en vormen niet alle instrumenten een even mooi geheel. "As Serious As Your Life" is ook niet echt m'n ding, flauwe samples die een dooie indruk achterlaten. En ook "And They All Look Broken Hearted" weet mij niet te bekoren, en zo is eigenlijk bijna het hele tweede gedeelte van de CD toch wel een teleurstelling. Niet dat het hier gaat over echt slechte nummers, maar in vergelijking met de eerste tracks is er toch een merkbaar kwaliteitsverschil. Gelukkig sluit "Slow Jam" het album nog wel mooi af.

Al bij al enkele zeer mooie nummers, maar als geheel kan het toch niet helemaal bekoren. De 3.5* gaan vooral naar "Hands", "My Angel.." en "Slow Jam", al moet gezegd dat ik enkel "Spirit Fight" een slecht nummer vind. 3.5* dus, de moeite om eens door te luisteren.