British Sea Power - Do You Like Rock Music? (2008)

Label: Rough Trade

1. All in It (2:11)
  2. Lights Out for Darker Skies (6:36)
  3. No Lucifer (3:27)
  4. Waving Flags (4:07)
  5. Canvey Island (3:41)
  6. Down on the Ground (4:23)
  7. A Trip Out (3:16)
  8. The Great Skua (4:35)
  9. Atom (5:38)
  10. No Need to Cry (3:43)
  11. Open the Door (4:56)
  12. We Close Our Eyes (8:04)
avatar van RadioMad
De eerste album release van 2008 die ik in zijn geheel beluisterd heb, en ik heb metéén een knaller van jewelste te pakken.

Ondanks de dramatisch gekozen albumtitel (kom op, zeg!) is 'Do You Like Rock Music?' automatisch een kandidaat die hoog ik mijn jaarlijstje van 2008 zou kunnen eindigen. Voorgangers 'Open Season' en 'The Decline Of...' waren vrij redelijk, maar verbleken bij deze derde plaat. Hoogtepunten zijn 'The Great Skua', 'Atom', eerste single 'Waving Flags' en het lieflijke 'Open The Door'. Aanrader.

Preview: videoclip 'Waving Flags': http://www.youtube.com/watch?v=w2n-7K0Ef6Y

paranoidandroid
Ja hij is weer goed. Maar het is geen Decline hoor.

avatar van Erwin.c
Klinkt naar mijn mening weer beter als zijn voorganger, de zang doet mij altijd denken aan bowie rond zijn scary monsters tijd.
De tweede zanger kan mij minder bekoren(te zoet).
Ik zet hoog in op deze cd(na 1 luisterbeurt)

avatar van oruiz
jeetje. mijn eerste kennismaking met de heren en ze pakken me in. wat een album zeg! heerlijke nummers. Nu al een 4 en dat kan alleen nog maar hoger worden. Absolute favoriet: Atom.

Berichten verplaatst naar British Sea Power

avatar van Montorsi
Waving Flags is een geweldig nummer, waar je vrij duidelijk wat Arcade Fire invloeden in terughoort wat mij betreft. Verder ook een behoorlijk sterk album, maar met een enkel minder nummer. 4*

Beitel
Arcade Fire kreeg laatst in Canada één of andere muziekprijs, waarbij ze 'de British Sea Power van Canada' werden genoemd.

Héérlijk album. British Sea Power heeft bij mij altijd wat tijd nodig, en het is ook niet zo excentriek als Decline of British Sea Power, maar er spat een bepaalde energie van af. Het is duidelijk dat het een band is dat je live hoort te zien, maar het is opvallend om te merken dat dat gevoel heel sterk naar het album is overgebracht. Fantastische meezingers, een band om te koesteren.

Ik vind het juist saaie meezingers. Deze plaat boeit op geen enkel moment. Ik luister nog liever naar de Editors dan naar deze plaat. Weer een halfje omlaag...

avatar van Motorhead
mee eens, ik vind trouwens bijna al die nieuwe muziek simpele saaie meezingers

avatar van Mark DJ
ik vind het wel leuk

alleen die albumtitel vind ik echt dramatisch...

gelukkig is de cd beter dan de titel

avatar van Paulus53
Saai en nietszeggend.

avatar van Jumperjack
Ik vind er ook niet veel aan, het kan me gewoon niet boeien en dat is bij Arcade Fire wel even anders.

tuktak
deze muziekstijl zal ongetwijfeld muzikaal zeer verantwoord zijn, ik kan er echter helemaal niks mee. arcade fire net zo. ik kan niks met dit genre, ik begrijp de nummers niet, ik begrijp de muziek niet.

Deze cd krijgt vandaag 5* in NRC (Next). In the UK hangt 'ie tussen de 4 en de 5* in.
Opgenomen in Tjechië en Canada en geproduceerd door oa de al genoemde Arcade Fire. Ik ben heel benieuwd.

Ben inmiddels bij track 6. Hierboven melden een aantal mensen: saai en nietszeggend?!?!
Om met de deur in huis te vallen: dat slaat echt helemaal nergens op!
Ik hoor massale koorzang, gierende gitaren, knallende drums en trommels. En is een stuk rustige muziek tussendoor, zoals the Great Skua, gelijk saai? Je zou ook aan mooi en prachtig kunnen denken.
Nou heeft iedereen recht op zijn mening, maar die mening moet wel ergens op gebaseerd zijn. Ik word net weggeblazen door track 9: Atom. We hebben er nu ook nog een paar sirenes bij.

Hier kan je de recensie lezen en de cd beluisteren:

Alternatieve titel voor het album (uit de Pers):
Do You Like Arcade Fire?

Beitel
De vergelijking met Arcade Fire kan wel, maar British Sea Power is vooral een eigen ding. Arcade Fire is grootse uitroep van verdriet, British Sea Power is euforisch. Voor de mensen die genoten hebben van Decline Of... Dit album is Fear Of Drowning, maar dan bijna zestig minuten lang en nóg beter. Dít is de muziek die mensen bij elkaar kan brengen, waarbij ze de prachtige en intelligente teksten meezingen (intelligente teksten en meezingers zijn géén tegenpolen) en niet langer dan drie seconden hun voeten op de vloer weten te houden.

Do You Like Rock Music? Dat is de enige vraag je die je aan jezelf moet stellen voordat je op de aankoop overgaat. Een gewaagde uitspraak misschien, maar stiekem wel heel erg waar.

WernerGSF
nu in de luisterpaal!
ik ga m ff luisteren zometeen, ben toch wel benieuwd

EDIT:
klinkt goed, zo voor de eerste keer

servaas
Het bookings agency van the British Sea Power heeft het op dit moment waarschijnlijk waanzinnig druk. Want zoals ik ook al in NRC Next las het heeft er alle schijn van dat The British Sea Power deze zomer de festivalweiden verovert.

Zoals The Kaiser Chiefs met hun 'Employment' en Snow Patrol met 'Eyes wide open' heeft de Engelse marine met dit album onze zomer in handen en dat al in januari!

Als we dit jaar iedere maand zo'n album krijgen, dan wordt 2008 een mooi popjaar! Cause, YES!!! We like rock music!

paranoidandroid
Die Arcade Fire vergelijkingen word ik ondertussen echt schijtziek van. Deze band verdient wel iets meer. Alsof arcade fire zo'n origineel geluid heeft.

Ja hallo! Deze cd is geproduceerd door leden van Arcade Fire en deels bij hun in Canada opgenomen. Gek he, die vergelijking?

Ik vind het maar niks, weer zo'n zeikerig engelse act á la Kaiser Chiefs en Snow Patrol. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit wel ietwat geïnspireerder en interessanter klinkt dan die bandjes maar nog steeds niet mijn cup of tea.
Ik hou wel van rock muziek trouwens!

paranoidandroid
Dit lijkt dus echt totaal niet op Kaiser Chiefs, en Snow patrol is een stuk meer mainstream/saaier.

west schreef:

Volgens mij een paar nummers ja. En ik snap de vergelijking ergens ook wel, maar het klinkt zo denigrerend omdat BSP ondertussen al drie albums uit heeft, en ten tijde van het eerste album van Arcade fire werden zij juist vergeleken met BSP..

BSP > Arcade Fire.

paranoidandroid schreef:

En daar heb je helemaal gelijk in.

Overigens is de vergelijking met Arcade Fire wat mij betreft niet denigrerend: ik vind hun 2 albums super.

paranoidandroid schreef:

Dat is natuurlijk jouw mening he, ik vind dat BSP dus ook in dat saaie mainstream hoekje zit.

servaas
paranoidandroid schreef:

Ik heb nooit beweerd dat deze British Sea Power lijkt op Snow Patrol en/of The Kaiser Chiefs. Ik gaf alleen aan dat het mij niet verbaast wanneer we BSP deze zomer regelmatig op popfestivals tegenkomen: Werchter, Pinkpop, Glastonbury, Lowlands en/of Pukkelpop. Waar ze net zo'n succes hebben als Snow Patrol en The Kaiser Chiefs de afgelopen jaren.

Daarbij ga ik ervan uit dat BSP, zeker op dit album, net als Snow Patrol en de Kaiser Chiefs, muziek maakt die veel festivalgangers aanspreekt. Lekker toegankelijk en uitermate geschikt om op mee te joelen. En daarvoor gaan we toch zeker naar een festival!

Ataronchronon schreef:

Nee dat is een feit, misschien dat het dit jaar veranderd.
Qua geluid is het overigens ook niet mainstream, luister bijv. eens naar de noise uitbarsting aan het eind van Atom, no way dat Kaiser Chiefs of Snow Patrol daar mee aankomen. Om nog maar te zwijgen over de post-rock van The great skua en de ambient van We close our eyes.

avatar van T.A.
Aight, zeker goede opening van 2008. Ik vind All in it eigenlijk de beste track.

paranoidandroid schreef:
Nee dat is een feit, misschien dat het dit jaar veranderd.

Ik vind het prima dat je het een goede plaat vindt hoor, maar ga jouw mening a.u.b niet als de waarheid poneren. Ik heb de plaat inmiddels 3 keer gehoord en ik blijf er nog steeds bij dat het behoorlijk mainstream klinkt. Ik vind het flauw en saai. En als je die nummers al als post-rock of noise vindt klinken ben ik benieuwd naar je mening over, pak 'm beet: Explosions in the Sky en Merzbow.

Op 3voor12 wordt hij trouwens ook weer vakkundig afgezeken http://vpro.react.nl/3voor12/forum/list_messages/22232

doen we goed he?

Tsja, op het 3voor12-forum wordt bijna alles afgezeken.