Tuxedomoon - Scream with a View (1979)

Avant-Garde / Rock
Label: PRE

1. Nervous Guy (4:03)
  2. Where Interests Lie (5:07)
  3. (Special Treatment for) the Family Man (5:06)
  4. Midnite Stroll (3:20)
avatar van Paalhaas
Fraaie EP, je kunt hier al erg goed de stijl van Half-Mute op horen.

avatar van RonaldjK
Bij het beluisteren van Tuxedomoons elpeedebuut Half-Mute uit 1980 bleken op streaming als bonus de vier nummers van voorganger Scream with a View te staan. In onbekend jaar op deze cd-editie verschenen.

Veertien jaar geleden noteerde Paalhaas een terechte constatering. Net als op de langspeler van het jaar erna klinken de Amerikanen sterk Europees / Engels: muziek in de voetsporen van Kraftwerk en Brian Eno met drumcomputers, spreekzang met vervormde stem, ijle synths en in het geval van Tuxedomoon ook een scheurend gitaartje (Nervous Guy), al dan niet vergezeld door viool en/of altsaxofoon (Where Interest Lie en Family Man).

Je kunt parallellen trekken met tijdgenoten als Tubeway Army / Gary Numan en The Human League, ook hoor ik er flarden sombere postpunk in. Tegelijkertijd maakt Tuxedomoon het de luisteraar moeilijker dan die namen: dit is duidelijk níet gericht op het grote publiek. Even wennen aan de soms bijna-filmmuziek, maar zeker aangenaam.