menu
zoeken in:
avatar van Arrie
Ik las het net verkeerd en dacht dat je vroeg of er artiesten wel gerehabiliteerd zijn. Ik moest meteen aan Conor Oberst denken. Toen zag ik dat ik het woord 'nooit' had gemist. Wat dat betreft bevestigt het je punt. Bij valse beschuldigingen wordt iemand inderdaad gerehabiliteerd. Maar wat als nooit kan worden bewezen of beschuldigingen vals zijn?

avatar van Fathead
Slowgaze schreef:
(quote)

Excuses voor de late reactie, maar ik heb hier in de tussentijd nog even over nagedacht. Je hebt gelijk dat er nog iets verdachts rondom iemand kan hangen, want ik vind het zelf ook vreemd dat bijvoorbeeld kunstenaar Jon Rafman nu gewoon weer exposeert en prijzen krijgt, hoewel ik ook niets heb gezien over dat zijn naam expliciet gezuiverd zou zijn. Maar zijn er überhaupt voorbeelden van muzikanten - of andere makers - die vals beschuldigd werden en nooit gerehabiliteerd zijn? De enige valse beschuldiging die ik zelf kan bedenken is die aan het adres van Bob Dylan.

Verder: natuurlijk zijn muzikanten en andere makers kwetsbaar. Maar dat mijns inziens zou ook gewoon een reden moeten zijn waarom ze zich gewoonweg moeten gedragen. Ik ben wel een beetje klaar met die afgezaagde rock-'n-roll-romantiek dat makers alles zouden mogen, gewoon omdat ze creatief zijn; een naar sfeertje dat nog om veel muzikanten heen hangt.


Ik moest ook aan Conor Oberst denken, inderdaad.

Nee, ik heb gewoon een hekel aan trial-by-media. Dat iemand te allen tijde zijn poten thuis moet houden lijkt me duidelijk, die rockromantiek van vroeger heeft alleen maar ellende gebracht, denk ik.

avatar van Arrie
Ik heb weliswaar het idee dat Conor Oberst inmiddels niet meer in het verdachte hoekje zit, maar ik kan me goed voorstellen dat de ervaring een enorme, voor altijd blijvende impact op hem heeft gehad.

avatar van Slowgaze
Arrie, Fathead, ik bedoelde eigenlijk ook: de beschuldingen zijn een groot moment in de media, maar er lijkt minder aandacht te zijn voor wanneer de beschuldigingen ofwel duidelijk ontkracht worden, ofwel ingetrokken worden. Conor Oberst is me eerlijk gezegd ontschoten, misschien ook omdat ik nooit echt aan zijn oeuvre ben toegekomen. Zoals Arnout al zegt lijkt hij carrièretechnisch behoorlijk hersteld nu, maar ik lees hier nu inderdaad dat het hem wel de nodige psychische schade heeft opgeleverd; arme man. Vind het wel heel chique dat hij daaraan toevoegt dat 'as painful and surreal and fucked up as my situation was, I don't ever want to use this as an example to justify anything'.

Verder zijn er toch redelijk wat voorbeelden van zaken waarin de slachtoffers wel zo specifiek zijn dat er een kern van waarheid in moet zitten (Win Butler), of die hun excuses hebben aangeboden en dus toegeven (Ryan Adams, maar ook P.O.S, die ik toch hoog had zitten). Voor zover ik weet zijn er niet heel veel voorbeelden van muzikanten over wie de beschuldigingen nogal twijfelachtig zijn, maar nogmaals: als jullie tegenvoorbeelden hebben, deel ze gerust. Dat is zeker geen kritiek, maar ik ben gewoon oprecht benieuwd.

avatar van dix
dix
Slowgaze schreef:

EmMaar zijn er überhaupt voorbeelden van muzikanten - of andere makers - die vals beschuldigd werden en nooit gerehabiliteerd zijn?

Het probleem is dat er pas wordt gerehabiliteerd als de beschuldiging bewezen vals is. De verdachtmaking kan voortleven als valsificatie niet volgt. En die blijft vaak uit.

Michael Gira van Swans mocht overigens zijn naam plus getuigenverslagen al eens op Pitchfork terugvinden. Dat laatste geldt voor Marco Borsato dan niet maar die zit op dit moment ook thuis met een voorwaardelijke straf via trial by media, zonder dat er een veroordeling ligt.

avatar van Arrie
Arrie schreef:
Bij valse beschuldigingen wordt iemand inderdaad gerehabiliteerd. Maar wat als nooit kan worden bewezen of beschuldigingen vals zijn?


dix schreef:
(quote)

Het probleem is dat er pas wordt gerehabiliteerd als de beschuldiging bewezen vals is. De verdachtmaking kan voortleven als valsificatie niet volgt. En die blijft vaak uit.


Wij zijn het eens.
Zo had Conor het geluk dat de beschuldigende vrouw zelf toegaf dat ze gelogen had. Anders was hij wellicht nooit uit het verdachte hoekje gekomen. Er kunnen best gevallen zijn waarbij de beschuldigende partij liegt, maar dit niet gaat toegeven.

avatar van west
Gaat er nog iemand woensdag naar Arcade Fire in de Ziggo Dome? De lage prijzen op Ticketswap en de setlists van deze tour op setlist.fm hebben mij toch weer overgehaald om te gaan. En omdat het natuurlijk een geweldige live band is.

avatar van Dance Lover
Uiteraard aanwezig!

avatar van Man of Sorrows
Ik ben van mening dat men als volwassen persoon artistiek product en privé (goed en slecht) moet kunnen loskoppelen van elkaar. Bij het, inmiddels alweer wat oudere, nieuws van Win Butler maakte ik desondanks een bedenking.

Veroordelen doet men in de rechtszaal maar uit de statements die de band zelf maakt leid ik af dat de zanger minstens met een seks verslaving kampt(e) en op dat vlak een aantal woelige jaren achter de rug heeft. In hun muziek (met het laatste album ben ik niet bekend) hoor ik hier evenwel niets van terug. Ik had meer begrip gehad indien Butler een aantal songs schreef met betrekking tot zijn problematiek. Als het pakweg de frontman van Placebo, Suede of Depeche Mode was, ik had het gedrag niet goed gekeurd maar wel beter kunnen plaatsen. Liedjes anti conformisme, Bush, sociale media en kapitalisme zullen beter scoren bij hun doelpubliek, imo heeft deze band serieus aan credibiliteit verloren.

avatar van west
Gisteravond dus naar Arcade Fire met hun We Tour geweest in de Ziggo Dome. Het was een strakke soepele show van een fantastische live band. Met nu ook soms mooie visuele effecten. De band speelde zoals gewend met veel enthousiasme, energie en klasse. En Sarah Neufeld was er weer bij op viool. Genieten geblazen was het!

En de nummers van het album We bleven live fier overeind staan. Enig minpuntje was dat juist in Amsterdam net wat minder van Funeral en Neon Bible werd gespeeld. Hoewel toegift Wake Up wel erg sterk was, gespeeld op een klein podium middenin de zaal. Met deze 20 nummers was het ook een meer dan goed concert: ****

Sluit me aan bij west.

Nummers van het nieuwe album kwamen erg goed tot hun recht live. Inderdaad ook jammer dat Neon Bible en Funeral er bekaaid vanaf kwamen.

Laatste drie nummers in het midden van de zaal deden me niet zoveel eerlijk gezegd.

Ik vraag me oprecht wat we van de toekomst van deze legendarische band moeten denken..
In 2023 worden ze op geen enkel fest geboekt. Slik.

Perfect parcours tot 2013..daarna werd het veel minder.

avatar van corn1holio1
Arcade Fire Playing 'Funeral' Anniversary Concerts In Milan And Dublin - stereogum.com
Daar heb ik wel zin in, mogen gerust nog wat dichter in de buurt komen.

avatar van KKOPPI
In Zuid-Amerika hebben ze een festivaltour achter de rug.

En wat zijn ze in vorm. Kijk en geniet:


Gast
geplaatst: vandaag om 11:13 uur

geplaatst: vandaag om 11:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.