menu
zoeken in:
avatar van freakey
Ikke morgen in 013, zin an....

avatar van west
Hier heb ik een nogal enthousiaste eerste reactie geschreven, om vast in de stemming te komen voor de 013 gangers: Wilco

En wat gebeurt er nog wel eens als je nummers van een album live hebt gehoord: dan verhoog je de score. Een aantal nummers van dit album raakten mij echt goed en zo haalt Wilco toch weer mijn eindejaarslijstje met The Whole Love. Een album dat simpeler lijkt, dan het is.

Alsof ik sex had terwijl ik in een achtbaan zat. Zo voelde Wilco gisteren in de Vredenburg Utrecht. Ik ben er 1 maart 2012 in de Oosterpoort weer bij. Fantastisch, wat een ervaring om je favoriete band zo live bezig te zien. Het geld méér dan waard...

Edit: openen met One Sunday Morning is ook gewoon zoveel lef tonen. En Art Of Almost live inclusief lichtshow en een muur aan geluid is het beste wat ik ooit heb gezien!

avatar van oceanvolta
Inderdaad een super vette show van Wilco. Art of Almost is echt een van de nieuwe klassiekers/hoogtepunten van de live set. Openen met One Sunday Morning getuigt ook van gewoon heel veel zelfvertrouwen.

Dit was de setlist van Vredenburg:

1. One Sunday Morning
2. Poor Places
3. Art of Almost
4. I Might
5. I Am Trying to Break Your Heart
6. One Wing
7. Radio Cure
8. Impossible Germany
9. Born Alone
10. Jesus, Etc.
11. Capitol City
12. Handshake Drugs
13. Dawned On Me
14. Hummingbird
15. Whole Love
16. A Shot in the Arm

17. Via Chicago
18. War on War
19. Someday Soon
20. I'm The Man Who Loves You
21. Standing O
22. I'm A Wheel

avatar van Sandokan-veld
Om eerlijk te zijn vind ik het wel een tikkie voorspelbare setlist, de gedoodverfde favorieten gecombineerd met de logische keuzes uit het nieuwe werk. Niets mis mee, maar ik hoop eigenlijk toch wel op een paar wat minder bekende juweeltjes uit hun oude werk vanavond, en die zie ik hier niet tussen staan.
(dit is wel duidelijk de mening van iemand die de band al enkele malen heeft gezien, natuurlijk)

avatar van Sandokan-veld
Net terug van de 013. De setlist was wel vergelijkbaar met die van gisterenavond, zo te zien, met een paar variaties en een iets langere toegift. Het begin was hetzelfde (One Sunday Morning/ Poor Places/ Art Of Almost), een uitdagende start.

Ik moet zeggen dat ik het optreden daarna een beetje vond inkakken, met een nonchalant I Might en een wat sloridig I Am Trying To Break Your Heart. Wat ook niet hielp was dat het geluid niet geweldig stond afgesteld, en dat Tweedy na zeven nummers nog geen woord tegen de toch niet onwelwillende 013 had gezegd. De eerste keer dat hij zijn mond opendeed was ook meteen het schaniermoment in het optreden, ook omdat hij meteen daarna de eerste tonen van Impossible Germany inzet. De solo van Nels Cline is zo'n beetje het hoogtepunt van de avond, en daarna ontspant de band zich meer, en blijft het niveau de rest van de avond hoog, met nog twee uiterst memorabele momenten: als voorprogramma Johnathan Wilson op het podium gevraagd wordt om California Stars mee te spelen, en als de studentes achter de bar zich kapotschrikken als de eerste noiseexplosie invalt in Via Chicago.

Al met al een prima optreden, al vond ik de band twee jaar geleden vloeiender en gretiger spelen. De sfeervolle lichtshow is dan wel weer een plus.

avatar van BoyOnHeavenHill
Ik had zelf niet zo'n moeite met het geluid, wel met het feit dat in het eerste deel van het optreden wel èrg veel nummers in een lange noise-kakafonie eindigden. De tweede helft was wat dat betreft wat strakker, en de uitgebreide toegift was erg sterk. En wat een beest van een ritmesectie.

avatar van Marco dB
Geluid was geweldig in 013. Zelden zoveel detail bij een band gehoord. Ik stond wel meer achter in de zaal, waardoor de balans misschien beter was.
Wilco zelf excelleerde ook weer. Heb de band nu een paar keer gezien en de verrassing is er wel af, maar juist de nieuwe nummers worden ook weer nieuwe hoogtepunten. En beginnen met een ballade van 12 minuten is natuurlijk hors categorie.
Impossible Germany was vanavond overigens superb!! Nels Cline = God!!

avatar van Cygnus
Ik stond in het midden, vlak voor de PA, fantastisch geluid! En die noise-kakafonieën, geweldig! Hoogtepunt was voor mij toch wel de opener One Sunday Morning, wat een hemeltergend mooi nummer met die subtiele gitaarnoise van Nels Cline eronder... Verder waren Impossible Germany, Handshake Drugs en Via Chicago hoogtepunten!

avatar van Sandokan-veld
Re: zaalgeluid: Het kan natuurlijk wel een hoop schelen waar je staat. Ik stond links vooraan, een paar meter voor Nels Cline, en de eerste helft van de set hoorde ik soms alleen maar een drone van bas, snaredrum en keyboards. Overigens had ik het idee dat de balans beter werd naarmate het optreden vorderde.

Voor de geïnteresseerden nog even de volledige setlist:

1.One Sunday Morning (song for Jane Smiley's Boyfriend)
2.Poor Places
3.Art of Almost
4.I Might
5.I Am Trying to Break Your Heart
6.One Wing
7.Bull Black Nova
8.Black Moon
9.Impossible Germany
10.Born Alone
11.Jesus etc
12.Capitol City
13.Handshake Drugs
14.Dawned On Me
15.Hummingbird
16.Whole Love
17.A Shot In The Arm

18.via Chicago
19.California Stars (with Jonathan Wilson)
20.War On War
21.Standing O
22.I'm A Wheel
23.I'm The Man Who Loves You
24.Monday
25.Outtasite (Outta Mind)

avatar van BoyOnHeavenHill
Cygnus schreef:
Ik stond in het midden, vlak voor de PA, fantastisch geluid!

En ook ik stond in het midden, maar dan ongeveer 10 meter van het podium vandaan, en ook daar was het geluid uitstekend: gedetailleerd, stevig, en hard maar niet zó hard dat je oren op het einde gingen tuiten (behalve helemaal op het einde van de toegift, maar ook dat was minimaal). Het maakte dus inderdaad heel veel uit waar je stond.

avatar van Cygnus
BoyOnHeavenHill schreef:
(quote)

En ook ik stond in het midden, maar dan ongeveer 10 meter van het podium vandaan, en ook daar was het geluid uitstekend: gedetailleerd, stevig, en hard maar niet zó hard dat je oren op het einde gingen tuiten (behalve helemaal op het einde van de toegift, maar ook dat was minimaal). Het maakte dus inderdaad heel veel uit waar je stond.

Inderdaad, ook het volume was perfect afgesteld en dat kwam het geluid ook weer ten goede.

Optreden in 013 was geweldig! Wat een band..

Gaat er nog iemand naar Groningen, 1 maart 2012? Is de Oosterpoort een beetje een mooie zaal?

avatar van Theunis
Utrecht was geweldig.

Gaat er nog iemand naar Groningen, 1 maart 2012? Is de Oosterpoort een beetje een mooie zaal?


Ik ga ook naar Groningen. De Oosterpoort is een prima zaal. Iets kleiner als Vredenburg, prima geluid. Ik heb er The Tallest Man on Earth en The National gezien en dat was prachtig.

avatar van BoyOnHeavenHill
In de VPRO-gids van komende week (#47, 19 t/m 25 november) een artikel over Wilco, en de aankondiging van de uitzending van de opnames van het concert in Tilburg. Ik citeer, onderaan het artikel:

"13 en 14 november speelde Wilco in Nederland. VPRO's 3VOOR12 nam het optreden in Tilburg op.

* Online op 3VOOR12.TV [de beelden moeten op het moment van schrijven nog worden geplaatst]

* 3VOOR12 Radio : maandag [dus dat zal 21 november zijn, of 28?], 3FM, 22:06-1:00 uur

* 3VOOR12 presenteert: Wilco, dinsdag 29 november, Cultura [= VPRO-site], 21:00-22:00 uur."

Voor wat het waard is!

avatar van freakey
Denveen schreef:
Optreden in 013 was geweldig! Wat een band..


Nou en of!
En West, je hebt gelijk... na het bijwonen van het optreden maken de nummers van The Whole Love nog meer indruk... en wat is het gewaagd om te beginnen met One Sunday Morning....

avatar van freakey
Hier de setlist van 013:

"One Sunday Morning"
"Poor Places"
"Art of Almost"
"I Might"
"I Am Trying To Break Your Heart"
"One Wing"
"Bull Black Nova"
"Black Moon"
"Impossible Germany"
"Born Alone”
"Jesus, Etc."
"Capitol City"
"Handshake Drugs"
"Dawned On Me”
"Hummingbird”
"Whole Love"
"A Shot In The Arm"

Encore:

"Via Chicago"
"California Stars"
"War On War”
"Standing O”
"I'm A Wheel"
"I’m The Man Who Loves You"
"Monday”
"Outtasite (Outta Mind)”

avatar van Marco dB
BoyOnHeavenHill schreef:
Voor wat het waard is!

Heel veel!
Bedankt.

avatar van west
Dan zijn de verschillen in setlist op deze tour kleiner dan 'normaal' bij Wilco. Die van Vredenburg leek hier behoorlijk op:
Wilco Concert Setlist at Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht on November 13, 2011 | setlist.fm

Het was inderdaad heel gewaagd om met het slotnummer van dit album te beginnen, wat juist zo rustig en mooi is. Alsof de band begint met de toegift. Maar ja, Wilco: ook lekker tegendraads.

avatar van Cor
Cor
Het was magisch in 013. Wat een klasse! Zet deze plaat meteen ook weer in een ander perspectief, inderdaad doordat ze durfden te beginnen met 'One Sunday Morning'. Daarna is de intimiteit niet meer verdwenen en werden passie en virtuositeit toegevoegd.

Deze plaat is opnieuw het bewijs dat Wilco nog steeds zeer relevant is. In 'Art Of Almost' blijf je bij elke luisterbeurt nieuwe dingen ontdekken. Zo'n complex nummer en toch zo'n dijk van een song. Ik vind de plaat qua 'toonsoort' in het verlengde liggen van 'Wilco (The Album)', maar dan beter. Scoorde die plaat bij mij een 4min, deze krijgt ook 4****, maar ruikt de 4,5 al. Kan nog groeien.

Ik zei het al bij mijn post van de voorgaande plaat: wat een oeuvre hebben deze mannen inmiddels bij elkaar gespeeld. De eerste matige plaat moet nog steeds gemaakt worden, waarbij ik 'A.M.' een voldoende geef. Alles is goed ('Summerteeth', 'Wilco (The Album)', 'The Whole Love'), zeer goed ('Being There', 'A Ghost Is Born', 'Sky Blue Sky') of zelfs van meesterwerkniveau ('Yankee Hotel Foxtrot').

Op dit moment met Radiohead en Arcade Fire de buitencategorie van de popmuziek.

avatar van west
Ik hoop dat je dan ook naar the Arcade Fire in de HMH bent geweest eind augustus? Over meesterwerken van concerten gesproken...

avatar van BenZet
Fantastisch concert, en een fantastische weergave van de nummers van dit album. Stond op een goede plek en kon de muziek goed horen. Veel onderscheidt van de instrumenten en een aangenaam geluidsniveau. Staat erg hoog in mijn lijstje van goede concerten en wil ze graag nog een keer zien. Het openingsnummer (One Sunday Morning), schitterende weergave. Dit album vond ik al goed, maar nu alleen maar beter.

avatar van midnight boom
013 was briljant, beste concert van dit jaar, by far!

avatar van Marco dB
Helft van het concert in 013 staat nu online.
Genieten geblazen!!
3voor12 Wilco

avatar van Sandokan-veld
tnx Marco!

avatar van west
Let op: op 1 maart speelt Wilco in de Oosterpoort in Groningen. Ticketverkoop is al begonnen via de website daar.

avatar van BoyOnHeavenHill
Zaterdag 4 februari, 23:40-0:30, Nederland 3 (VPRO) : 3 on stage : Wilco. "Registratie van het concert van de Amerikaanse band Wilco in 013 te Tilburg uit 2011."

avatar van Nestul
Over 2 weken naar Wilco in Groningen! Vond dit net, hilarische filmpjes

YouTube - Jeff Tweedy performs the Black Eyed Peas' "I Gotta Feeling" | Time Out Chicago

avatar van The Eraser
Hey iedereen, ik ging normaal met 2 vrienden morgen naar Wilco in Brussel, maar 1 van mijn vrienden is ziek geworden. Daardoor zit ik met een ticket op overschot. Als er iemand interesse heeft mag hij/ze me altijd PM'en.

Ik ben zeer benieuwd naar het optreden. Ik heb al veel goede dingen gehoord over de liveshows van Wilco Kijk er dan ook ongelooflijk hard naar uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:26 uur

geplaatst: vandaag om 18:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.