menu
zoeken in:
Nicci
Bij Kate Bush - The Dreaming (1982):

piepzeidekat schreef:
Kate Bush is één van de weinige vrouwen in de popmuziek die me kan begeesteren en boeien, die me weet te raken, en dit met haar eigenzinnige maar heel vrouwelijke gevoelswereld, zonder de ze archetypisch vrouwelijk is (braaf, saai en voorspelbaar) zoals het gros vd vrouwelijke muzikanten, en de weg geopend heeft voor andere vrouwelijke muzikanten zoals PJ Harvey, Tori Amos, An pierlé, de CocoRosie-zusjes, ...


ik zit al een tijdje naar dit stukje tekst te turen en er klopt steeds minder van.
welk gros van de vrouwelijke muzikanten is in vredesnaam braaf, saai en voorspelbaar?
Kate Bush heeft weinig van doen met de carriere van PJ, Tori, An en de CocoRosie-zusjes (wie zijn dat?). dan kan je net zo goed zeggen dat Janis Joplin het voor deze dames allemaal mogelijk heeft gemaakt.

avatar van kaztor
Ach, met Janis Joplin (lees: bluesrock) heeft dit weinig te maken, hoor. Kate was een echte grondlegger, enig in haar soort.

avatar van Gerards Dream
Kate Bush werd destijds ontdekt door David Gilmour van Pink Floyd. In haar begin jaren maakte ze sprookjesachtige muziek met haar hoge stem. Midden jaren tachtig werd haar muziek strakker en verloor daardoor veel sfeer die eigenlijk haar handelsmerk was. Ondanks dit blijft haar stem mij nog steeds tot de verbeelding spreken. Al is haar muziek een stuk minder geworden met de jaren is het toch de stem die is gebleven. Ben ik hier de enige die hier zo over denkt?

avatar van vigil
nee, ben het met je eens!

avatar van Gerards Dream
Mooi, maar wat vinden de andere gebruikers ervan?

avatar van dix
dix
andere gebruikers zijn blij dat ze niet 10X dezelfde plaat heeft gemaakt, maar zich durfde te ontwikkelen.

anders hadden we nooit Hounds of Love gehad.

avatar van vigil
Dat klopt maar gelukkig ook geen Red Shoes Overigens is mijn favo Kate track This Woman's Work en dus zeker niet uit de begin tijd.

avatar van aERodynamIC
@ dix: Ik bedoel maar (en laten we Aerial ook niet vergeten)

avatar van dix
dix
klopt

Aerial is eigenlijk hardstikke leuk en ligt inmiddels overal voor 5 euro per CD.

Nicci
@kaztor: Beetje verlate reactie, maar als ze een grondlegger is dan ben ik nieuwsgierig waarvan.
En als ze enige in haar soort is, wederom de vraag: waarvan is ze dan grondlegger.

avatar van devel-hunt
Bij Kate Bush - This Woman's Work Anthology 1978 - 1990 (1990):

Wat een fantastische artieste is deze schoonheid!! Jammer dat ze zich de laatste 15 jaar met man en kinderen heeft teruggetrokken in een landgoed langs de Thames, gelukkig heeft ze zulke pracht muziek gemaakt dat deze na 1000 draaibeurten en 20 jaar nog net zo sprankelend en mooi klinken als op de dag van uitkomen!

avatar van Flipper
Ik hoop dat jij in die 15 jaar de platenboer nog eens hebt opgezocht, want met Aerial heeft ze toch een ijzersterke comeback gerealiseerd. Met hierop 'Bertie', een ode aan haar enige zoon.

avatar van devel-hunt
Ik wist wel dat er een jaar of twee geleden een nieuwe dubbel CD van haar is verschenen. Deze is met minimale publiciteit uitgebracht waarna ze vervolgens weer in haar hol is ondergedoken. Aerial is overigens erg goed!

avatar van kaztor
devel-hunt schreef:
Jammer dat ze zich de laatste 15 jaar met man en kinderen heeft teruggetrokken in een landgoed langs de Thames

Ach, van mij mag ze. Ze vaart er waarschijnlijk wel bij en ze heeft enkele fantastische platen gemaakt. Toen de sleet er wat inkwam kapte ze er op het juiste moment mee. Aerial is dan weer een goede come-back.

avatar van beruk
Voor Kate Bush waren er geen vrouwen die rock, folk, psychedelica en symfo combineerden met zeer persoonlijke teksten. Ze is geen grondlegger inderdaad, maar haar invloed is sterk te horen vind ik bij Tori Amos en verder bij Beth Hart, PJ Harvey, en Suzanne Vega.

avatar van kaztor
Vergeet niet Björk en legio andere 'alternatieve', vrouwelijke acts.

Nicci
beruk schreef:
Voor Kate Bush waren er geen vrouwen die rock, folk, psychedelica en symfo combineerden met zeer persoonlijke teksten.

deze ontgaat me enigszins. op zich is het al vreemd om een categorie 'vrouwen' te maken. Kate Bush is beïnvloed door alle muziek voor haar, zowel mannen als vrouwen. het zou vreemd zijn jouw argumentatie te bestrijden met "jawel, er waren al vrouwen die dit voor Kate Bush deden". het doet er namelijk niet toe.
los van dit alles heeft Kate Bush een zeer eigen stijl, geluid. ze is echter dusdanig "one of a kind" dat je nauwelijks van beïnvloeding kan spreken. Tori Amos heeft er wel wat van, maar dan ga je al snel door het leven als een 2e Kate Bush.

avatar van deric raven
An Pierlé heeft anders ook goed naar Kate Bush geluisterd.

avatar van Gerards Dream
kaztor schreef:
Vergeet niet Björk en legio andere 'alternatieve', vrouwelijke acts.

Dit vind ik wel een goed punt, van je. Je kan gerust vast stellen dat Kate Bush met haar originele verschijning de trend heeft gezet voor veel vrouwen om zich te uitte zoals ze zelf willen. Lak hebben aan wat een platenmaatschappij eigenlijk van ze willen en er dan ook nog mee scoren. Dat is wat ik noem girlpower pur sang.

De enige vrouwen die zich qua sterke persoonlijkheid en eigen geluid een beetje kunnen meten is Björk en dan heb ik het wel een beetje gehad qua opsommingen.

avatar van dix
dix
beruk schreef:
Voor Kate Bush waren er geen vrouwen die rock, folk, psychedelica en symfo combineerden met zeer persoonlijke teksten.

Kate Bush heeft heus haar voorgangsters wel. Joni Mitchell ... Janis Joplin ...
Ze is geen grondlegger inderdaad, maar haar invloed is sterk te horen vind ik bij Tori Amos en verder bij Beth Hart, PJ Harvey, en Suzanne Vega.
Met dat verschil dat Tori Amos en PJ Harvey platen bléven maken. En die touren ook stevig.

avatar van sq
sq
Ik vind de vergelijking met Joni Mitchell wel passend; ook zij maakte 'buiten de pop/rocktrend' muziek met een stijl, die eigen en huiselijk van aard is. Ik krijg dan ook meer assocatie met folk, klassiek en jazz dan met rock. Ik vind in die zin Cat Stevens en Nico ook wel vergelijkbare voorgangers, al is het de vraag of dat ook inspiratiebronnen zijn geweest (Cat Stevens dan toch eerder dan Nico).

Feitelijke inspiratie van Kate Bush zal denk ik toch buiten de rock hebben gelegen. Haar moeder was dacht ik klassiek geschoold en verder was de muziek van huis uit waarschijnlijk eerder folk dan rock en zal er verder weinig te invloeden zijn geweest. Wuthering heights schreef ze vele jaren voordat het werd uitgebracht en toen was ze ook nog maar pas 19. Ik heb zelf het idee dat Kate Bush' sound redelijk self-made is.

Wat Janis Joplin met Kate Bush gemeen heeft behalve haar sexe ontgaat mij toch wel.

Van de moderne vrouwen lijkt me Joanna Newsom als vergelijking wel voor de hand liggen. Kaki King ook misschien. Beiden zijn net als Kate Bush buiten de rocktrend en meer dan singer songwriter alleen ook werkend aan eigen geluid terwijl het toch iets 'huiselijks' blijft hebben.

avatar van dix
dix
sq schreef:
Wat Janis Joplin met Kate Bush gemeen heeft behalve haar sexe ontgaat mij toch wel.


Welnu, de persoonlijke teksten maar meer nog het feit dat ze zich als vrouw positioneerden in een overwegend door mannen beheerst idioom. Bij Kate Bush de symfo-rock, bij JJ de blues-rock.

stuart
Kate Bush is mijn favoriete vrouwelijke popartieste, hoewl ik niet alle mooi vind wat ze heeft uitgebracht. Ik vind haar wel een vakvrouw en ook een leuke/aardige dame. Haar debuutalbum is verreweg mijn favoriete plaat van haar.


avatar van Poles Apart
Jazeker! "Director's Cut" is onderweg.

avatar van sheep67
sheep67 (crew)
Die Kate........jaartjes tikken door. Ze is alweer 52 jaar.
Jeugdherinnering..........ze stond daar als een kwetsbare jonge meid "Wuthering Heights" te vertolken tegelijkertijd uitdagend en sensueel.
In mijn omgeving (school) werd ze al snel vergeleken met een heks!
Vond haar fantastisch. Had het gevoel dat ieder album de vorige overtrof met, voor mij als hoogtepunt, het concept Hounds Of Love.
Vele meesterwerkjes door de jaren heen.......haar glasheldere stem verpakt in altijd spannende songs. Kate Bush was een kanjer en zal zich niet meer overtreffen sinds 1985.
Die laatste paar albums van haar onderstreept dat. Nu begrijp ik dat er enkele remakes binnenkort verschijnen van haar laatste 2 CD's aangevuld met nieuw materiaal.
Ben benieuwd en zal het beluisteren maar vrees dat ik weer heimwee krijg naar eind jaren 70/begin jaren 80.............Babooshka....Breathing!!!

Nicci
sheep67 schreef:

Vele meesterwerkjes door de jaren heen.......haar glasheldere stem verpakt in altijd spannende songs. Kate Bush was een kanjer en zal zich niet meer overtreffen sinds 1985.


Persoonlijk vind ik The Sensual World één van haar sterkere albums.

avatar van sheep67
sheep67 (crew)
We zijn van dezelfde generatie (zag ik) dus jij weet waar je over praat.
Zal de CD vanavond nog eens kritisch beluisteren.

avatar van vigil
Poles Apart schreef:
Jazeker! "Director's Cut" is onderweg.


Blijkt dus herbewerkingen te zijn van werk van Red Shoes en Sensual Work. In ieder geval verschijnt er een enkele cd, een 3 cd deluxe versie en een 3 lp versie. Voorlopig is 16 mei de release.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:36 uur

geplaatst: vandaag om 15:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.