menu
zoeken in:
avatar van Paap_Floyd
postman schreef:
Leuke plaat van schulze, sfeervol.
Is de enige die ik heb van herr shulze, smaakt naar meer.
Heeft iemand nog tips?

- Timewind
- Moondawn
- X

Later moment:

- Irrlicht
- Cyborg

avatar van Gerards Dream
Leuk bericht Paap_Floyd, maar weet je nog toevallig bij welk album dit oorspronkelijk stond?

De eerste paar soloalbums van Klaus Schulze bevatte zeer zware vernieuwende elektronische muziek. Vanaf midden jaren zeventig van de vorige eeuw bereikte hij een hoogte punt met een klassieker als Timewind. Voor dit album won hij de Duitse prijs "ernstige muziek". Om deze daadwerkelijk te bemachtigen moest de hele partituur worden uitgeschreven en dat verklaard de afbeelding aan de binnenkant van het cd-boekje. Andere goede albums uit die tijd waren onder andere Moondawn en X. Begin jaren tachtig was Klaus Schulze mijns inziens de draad behoorlijk kwijt. Pas vanaf Dreams uit 1986 werd de goede lijn hervonden en werd vastgehouden. Nu mijn vraag aan de gebruikers van deze pracht site: Herkennen jullie je in het bovenstaande bericht?

tangmaster
Klaus Schulze voor mij een verhaal appart. Z'n eerste 10 albums zijn voor mij mijlpalen in de EM maar wat er na Dune gebeurde is me veel te wisselvallig. Zelfs zijn laatste release is nou niet het beste van deze toetsenist. Maar goed ik luister nog regelmatig naar zijn albums. Slechste periode loopt van Dig it t/m Dreams daar was Klaus totaal de weg kwijt, En=Trance was pas voor mij het begin van herstel.

avatar van ricardo
Bij Klaus Schulze - Timewind (1975):

Ik ben van karakter vrij ongeduldig natuurlijk. Morgen ga ik weer naar de cd winkel en beluister gewoon een ander album van deze artiest, dat album koop ik evt wel. Wat is na dit album de beste van deze artiest?

avatar van Gerards Dream
ricardo schreef:
Ik ben van karakter vrij ongeduldig natuurlijk. Morgen ga ik weer naar de cd winkel en beluister gewoon een ander album van deze artiest, dat album koop ik evt wel. Wat is na dit album de beste van deze artiest?


- Moondawn
- Mirage
- Dune

Niet per se in deze volgorde, maar het zijn wel heerlijke albums, die een goede kennismaking kunnen zijn met Klaus Schulze.

Ja dat is natuurlijk een kwestie van smaak en het is ook al weer zo'n 30 jaar geleden. Persoonlijk vond ik MOONDAWN ook een lekkere wegdromer Een joint erbij is zeker niet verboden, maar niet per sé nodig. Verder heeft Schulze zoveel gedaan. Ik ken echt zijn hele verzamelijng niet. Misschien een reis om te gaan ontdekken. Voor mij misschien ook wel!

avatar van ricardo
Ok erg bedankt voor de tip Gerard, ik ga morgen gelijk even 1 van de 3 door jou genoemde albums beluisteren. Is Klaus Schulze een beetje te vergelijken met Tangerine Dream? En heb je verder nog meer tips omtrent syntersyser albums en artiesen. Jouw mu.me top 10 staat er bol van volgens mij. Ik houd er ook wel van,maar heb het even uit het oog verloren.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Sorry Gerard, dat ik me ermee bemoei......

Klaus Schulze is zeker te vergelijken met Tangerine Dream, maar dan heb ik het vooral over het materiaal wat in de jaren '70 is uitgebracht. Later sloeg Tangerine Dream ook andere wegen in, terwijl Schulze meer op hetzelfde terrein bleef, ondanks het feit dat ook Herr Schulze met zijn tijd meeging, en nog steeds doet overigens......
Wel moet gezegd dat de werken van KS experimenteler, vaak moeilijk en op het eerste gehoor minimalistisch klinken, maar dat had Gerard ook al min of meer aangegeven. Neemt niet weg dat de meeste van zijn werken erg goed zijn en bij iedere beluistering meer geheimen prijsgeeft.

Synth-tips laat ik aan jou over, Gerard, heb nog geen top 10 samen gesteld, hoewel ik wel legioenen aan tips heb......

avatar van Gerards Dream
Goed geschreven CorvisChristi.

In mijn oren is de muziek van Klaus Schulze een stuk zwaarder dan die van Tangerine Dream. Als ik een vertaalslag zou moeten maken naar de klassieke muziek zou ik Tangerine Dream plaatsen in de hoek van Bach en Mozart en die van Klaus Schulze meer in de hoek van Mahler en Wagner. Uit die laatste hoek komt veelal zware muziek bestaande uit diepgravende thematiek.

Dit wil niet automatisch zeggen dat het ene slechter is dan het andere het heeft alles te maken waar je voorkeur naar uitgaat. Over het algemeen luidt bij mij de stelling Tangerine Dream is iets voor het hele jaar terwijl ik Schulze meer iets vind voor in de herfst en de winter. De kachel een streepje hoger en dan wat sombere maar wel geïnspireerde muziek op die als een warme deken klinkt, waarin subtiele patronen zijn verweven.

Door dit alles is er meer geduld nodig om de muziek van Schulze te doorgronden. Hij heeft werken gemaakt die mij meteen lieten zweven naar grote hoogten, maar helaas ook zaken die mijn tenen behoorlijk krom maakten van ergernis. Daarom hierbij twee lijstjes van vijf Klaus Schulze albums. In het ene lijstje platen die ik na vele jaren nog erg goed vind en in het andere lijstje zijn mindere werken.

+ Timewind
+ Moondawn
+ Mirage
+ En=Trance
+ "X"

- Dziekuje Poland Live
- Audentity
- Irrlicht
- Inter*Face
- Dreams

Dit bovenstaande is wat er bij mij in het kort over de muziek van Klaus Schulze naar bovenkomt. Het is voor mij iemand van uiterste die erg lekkere albums kan maken, maar ook iemand waar de depressiviteit behoorlijk doorklinkt in zijn muziek. Mede hierdoor is Schulze voor mij een apart verhaal binnen de electronische muziek, waarvoor zeker geldt: eerst luisteren, dan overwegen, weer luisteren en dan pas beslissen kopen of niet.

avatar van ricardo
Bedankt voor je goede bovenstaande verhaal en je tips Gerards Dream. Ik heb nu zoals je weet 6 albums van TD. Ik zou Underwater Sunlight en Moon Polaris nog wel graag in mijn bezit willen hebben,ik weet waar ik het nu krijgen kan, maar het blijft lastig vind ik. Ik heb besloten om nu eerst een album van Klaus Schulze in huis te gaan halen. Als ik op de div sites kijk her en der op internet, dan word het album Moondawn het beste beoordeeld vind ik, dat komt zeker omdat dat album het meest toegankelijk is denk ik, en meer toegangkelijk dan het album Timewind. Hetzelfde geld volgens mij ook voor TD waar ik Tangram en White Eagle de beste instap vond achteraf, en dat terwijl Phaedra veel meer stemmen heeft gekregen, en in verhouding tot het aantal stemmen ook het hoogst word beoordeeld. Timewind, Moondawn en Mirage daar draait het volgens mij bij Klaus Schulze echt om, en dan heb je volgens mij wel zijn 3 beste albums in huis denk ik. Met de meest vriendelijke en muzikale luistergroet ricardo.

avatar van Gerards Dream
Timewind en Moondawn zijn volgens mij de beste albums om met Schulze kennis te maken. Daar zit alles in wie de beste man is.

avatar van Toon1
Deze lijkt me ook een hele goede plaat om kennis te maken met Schulze.

avatar van Gerards Dream
Toon1 schreef:
Deze lijkt me ook een hele goede plaat om kennis te maken met Schulze.


Maar dat is wel heel veel ineens. En dat zou dan kunnen gaan lijken op een donderpreek, waardoor je je doel voorbij schiet.

avatar van ricardo
Nee dat album lijkt me nou niets nee, meer dan 62 en een halfuur aan alleen maar instrumentale muziek, er staan zelfs meerdere tracks op die langer dan een uur duren. Nee dan begin ik liever met een regulier album van Schulze als Moondawn of Timewind, of evt Mirage.

avatar van Toon1
Was ook maar een grapje hoor

tangmaster
Toon1 schreef:
Deze lijkt me ook een hele goede plaat om kennis te maken met Schulze.


Als.....Als iemand hier mee zou beginnen dan gaat het fout. Te veel materiaal dat niet voor iedre Schulze fan is weggelegt. Veel zwaar werk van Klaus. Zelfs albums als Audentity, Dziekuje Poland, Trancefer en Dig It zijn geen instappers. Nee begin gewoon met Timewind, Moondawn, Body Love, Body Love vol.2 zelfs X is dan erg veel van het goede. Mirage is ook geen start album. Dit schrijf ik dus voor beginners. Als je in die albums die ik noem instapt, en je vind het goed, krijg vanzelf meer waardering voor de rest van zijn muziek.

avatar van Bulldozer
Goh, ik had nog nooit van deze man gehoord.
Waar deze site al niet goed voor is.
Ik heb nu een stukje van X gehoord en ben gelijk geboeid.
Wat een rust straalt er van deze muziek af.
Ga er zeker nog meer van beluisteren.

avatar van Gerards Dream
Welkom, en met "X" heb je gelijk een goede staalkaart te pakken wat Schulze zoal maakte in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

avatar van Gerards Dream
In March 2010, the members of The KS Circle chose the Top Ten Klaus Schulze albums and titles. Here are the results:

Top Ten Klaus Schulze Albums 2010

1. Mirage (307 points)
2. Timewind (291 points)
3. "X" (285 points)
4. Moondawn (203 points)
5. Kontinuum (143 points)
6. Body Love (141 points)
7. Audentity (136 points)
7. Are You Sequenced? (105 points)
7. Body Love Vol. 2 (101 points)
10. ...Live... (98 points)

Top Ten Klaus Schulze Titles 2010

1. Bayreuth Return, from Timewind
2. Crystal Lake, from Mirage
3. Ludwig II von Bayern, from "X"
4. Sense, from ...Live...
5. Georg Trakl, from "X"
6. Velvet Voyage, from Mirage
7. Floating, from Moondawn
8. Dune, from Dune
9. Nowhere - Now Here, from Body Love Vol. 2
10. Wahnfried 1883, from Timewind

Bron: Officiële Klaus Schulze site.

tangmaster
Tja die oudere werken van Klaus, ze blijven boeien.

Heeft iemand een idee waar ik de uitgaven van Revisited Records (die mooie digipack-heruitgaven) van alle Schulze-albums kan kopen (in Nederland?)

avatar van Gerards Dream
Probeer het eens hier http://www.groove.nl/ dat is een firma die gespecialiseerd is in onder ander de muziek van Klaus Schulze.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:32 uur

geplaatst: vandaag om 01:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.