menu
zoeken in:
avatar van herman
In Muziek > Algemeen > Kraftwerk:

Heeft iemand toevallig deze week VPRO's R.A.M. gezien? Er zat een item in dat ging over de invloed van Kraftwerk op de Amerikaanse zwarte muziek (hiphop, techno). Erg interessant om mensen als Derrick May enthousiast te horen praten over The Man Machine, etc.

avatar van Zachary Glass
Yep - gezien

Die anekdote die Florian opdiste over het "krak-krak-krak" geluid die de garagepoort maakte vlak voor hun eerste repetitie, was werkelijk prachtig

Die vakantiefilmpjes van Florian in de V.S. vond ik ook uiterst "schattig" (damn - daar gaat m'n imago ).

Toen ik Derrick May hoorde vertellen over de relatie Kraftwerk-Detroit, moest ik onmiddellijk denken aan The Stooges-Detroit. Bij The Stooges hoor ik dat "tjake-tjake-tjake" van de productielijnen terug in hun muziek.

Voor meer uitleg betreffende The Stooges, draaie men het eerste nummer van Come On Die Young van Mogwai

avatar van Yak
Yak
Damn, gemist. Wordt het nog herhaald?

[update] De uitzending vandaag was al de herhaling, maar het staat gelukkig wel online [/update]

avatar van herman
Iggy Pop's Punk Rock.

Ik weet welke CD ik straks ga draaien...

Was dat echt Florian Schneider? Het ontging me even welk lid van Kraftwerk was, maar Florian is natuurlijk wel een soort vna de grote roerganger. Maakt het des te mooier.

Het feit dat Dusseldorf zo'n band heeft voortgebracht, geeft er toch wel wat meerwaarde aan die algehele grauwigheid aldaar.

Die vakantiefilmpjes waren mooi inderdaad. Zeker dat shot van het 'Al Capone'-theater waar Kraftwerk een avond optrad. Erg bijzonder.

avatar van Yak
Yak
herman schreef:

Was dat echt Florian Schneider? Het ontging me even welk lid van Kraftwerk was, maar Florian is natuurlijk wel een soort vna de grote roerganger. Maakt het des te mooier.


Het was Wolfgang Flür. Van de vier in nevelen gehulde mannen was hij degene die het meest bereid was met de media te spreken. Heeft ook een boek geschreven.

avatar van Zachary Glass
En ik die dacht dat het "der Florian" was

avatar van Yak
Yak
Ik denk oprecht dat Ralf en Florian niet zo 'gewoontjes' zijn als Flür. Het past toch helemaal bij het beeld van Kraftwerk als dat twee ongelooflijke weirdo's zijn?

Overigens hoorde je Carl Craig ook zeggen dat Flür de aardigste van het stel was.

avatar van herman
Karl Bartos, (ex-?)Kraftwerk, speelt trouwens binnenkort in Nederland (en misschien ook . Zijn site is leuk:
http://www.karl-bartos.de/, maar zet wel even je eigen muziek af van tevoren, anders klinkt het zo raar.

avatar van T.O.
KRAFTWERK IS DE ENIGE WITTE BAND DIE IETS AAN DE ZWARTE GEMEENSCHAP GAF ZONDER ER IETS VAN TE STELEN.


Mooie uitspraak ook. Ik ga de docu meteen bekijken!

avatar van T.O.
Erg mooi. Sympathieke kerel die Flür: " Das ist der Ralf. Wetten? " .

En interessant om te vernemen dat Kraftwerk nog immer in Detroitse tittie bars gedraaid wordt

avatar van Gerards Dream
Nog geen disscussie platform over Kraftwerk. Daarom hier de eerste stelling.

Zonder een band als Kraftwerk zou de elektronische pop-muziek er niet hebben uitgezien zoals dat nu het geval is.

avatar van herman
Dat denk ik wel. Als je ziet hoeveel ze zijn gesampled door andere artiesten die op hun beurt weer legendarisch waren... anderszijds denk ik dat er zonder Kraftwerk wel min of meer dezelfde muziek was ontstaan.

avatar van Gerards Dream
Je zou het dus een tandwiel in de muziek kunnen noemen die iets in gang hebben gezet. Dat is een algemeen gegeven dat is ook terug te vinden in de klassieke muziek. Toch blijf ik erbij dat Kraftwerk nodig was voor de ontwikeling van de moderne muziek zoals we die nu kennen. Momenteel luister ik na John Foxx daar zitten na mijn idee wel de nodige ideeën van Kraftwerk in verwerkt.

avatar van herman
Ik hoor Kraftwerk wel terug in de vroege techno/electro, vooral het machinale karakter. En daar zijn ook wel docu's over.

Ik vind het een interessante stelling, maar het is moeilijk om te weerleggen, omdat je nu eenmaal niet weet hoe het anders gelopen zou zijn...

Overigens ben ik wel een grote Kraftwerk-fan aan het worden, dus ik ben wel blij dat ze ueberhaupt bestaan... Geniet erg van hun platen.

avatar van Gerards Dream
Dat is ook het mooie van: "als stellingen," wat als niemand het wiel had uitgevonden, zou er echt niemand zijn opgestaan om een dergelijk ding te ontwerpen? Ze zijn heel breed en groeien boven de zaak uit, maar wel de moeite waard om er over na te denken.

Bij Kraftwerk heb ik een zelfde gedachte. Het zit blijkbaar zo eenvoudig in elkaar, maar je moet er maar opkomen. Net zoiets als Dick Bruna met een creatie als Nijntje.

avatar van herman
Ik heb even een forumdiscussie (uit de tijd dat er nog geen artiestenpagina's waren) over Kraftwerk hierheen verplaatst.

avatar van Gerards Dream
Goed gedaan, zo lijkt het tenminste ergens op, want dat verdient een band als Kraftwerk ten zeerste. Of ben ik nu aan het overdrijven?

avatar van herman
Nee hoor, wat mij betreft doe je er nog een schepje bovenop.

Net weer naar de Hot Chip-remix van La Forme geluisterd. 11enhalve minuut genieten...

En na de marathonluistersessie van afgelopen vrijdag (toen hebben Jelle en ik alle tien de studio-albums achter elkaar gedraaid) ben ik weer een stuk beter ingevoerd over deze prachtige band.

avatar van Gerards Dream
Kortom; Gerards Dream maak je borst maar nat voor dit krachtige werk wat er aan komt!!!

avatar van charlezzz
geen Florian Schneider tijdens de recensie concerten in de U, S and A.
weet iemand waarom?

avatar van Gerards Dream
Volgens mij bedoel je, waarom was Florian Schneider er niet bij tijdens de recente concerten in de USA.? Dit is een erg goede vraag te noemen. De afgelopen avond heb ik een speurtocht gehouden op internet, maar daarover niets kunnen vinden helaas. Hetgeen jammer is te noemen, want de reden van zijn afwezigheid zou best wel eens zeer boeiend kunnen zijn.

avatar van Pittaman
Er zijn drie pistes die we volgens mij kunnen aflopen:

A) Florian is gestorven, wat meteen ook een droevig einde van kraftwerk zou kunnen betekenen.

B) Florian toured niet graag, hij is niet snel tevreden over de geluidskwaliteit bij optredens en vond een trip naar amerika te vermoeiend. Het was voor hem ook de uitgelezen kans eens niet te moeten op Hütter zijn gezicht kijken. Maar dit lijkt mij allemaal onwaarschijnlijk eigenlijk, want hij was er wél op I love techno en de geluidskwaliteit was daar ronduit erbarmelijk.

C) Florian zei tegen de anderen: "Ich habe keine gusting fur ein ganser mond im der VS rond zu laupfen. Ich gehen der Katalog ein mal afwirchen. Er ist tijd daarfur."


Mijn duits is niet alles! Maar hé! Ik ben positief ingesteld en ik kies voor C!


Hoe dan ook hoop ik niet dat het om gezondheidsredenen is dat hij thuis blijft. Goden als Ralf & Florian zouden moeten onsterfelijk zijn! Hen mag niets overkomen, anders is dat meteen het einde van kraftwerk.

avatar van Gerards Dream
Mooie uiteenzetting Pittaman. De door jou genoemde mogelijkheden komen mij logisch over maar of ze dat zijn is een andere vraag. Daarom geef ik hier kort mijn commentaar op de stellingen.

A) Als Florian daadwerklijk zou zijn overleden, dan zouden we dit wel in de media hebben gehoord. Dit hoeft niet meteen het einde van Kraftwerk te betekenen, want als de anderen door willen gaan kan dit.

B) In de muziekwereld zijn voldoende mensen die niet graag in een vliegtuig stappen om dichtbij de fans te kunnen zijn. Dan blijft er voor mij zoiets over als de geluidskwaliteit tijdens de show. Als ik zo links en recht filmpjes op internet bekijk, is deze niet best te noemen. Dit is echter geen graadmeter, want de luidsprekers van een computer klinken niet al te best in vergelijking met HIFI bijvoorbeeld, of de opname zijn niet al te best.

C) Dat Florian zou hebben gezegd geen zin te hebben in een tour kan ik wel inkomen. Het is toch wat om iedere keer maar hetzelfde liedje ten gehore te brengen voor de zoveelste keer.

Hoe dan ook, het blijft gissen wat er aan de hand is. Overigens is je Duits niet zo slecht, want ik kom het prima volgen.

avatar van Pittaman
Dit hoeft niet meteen het einde van Kraftwerk te betekenen, want als de anderen door willen gaan kan dit. => het blijft toch vooral een verwezelijking van Ralf & Florian denk ik, met natuurlijk een grote ondersteuning van de andere leden voor en achter de schermen. Maar ik weet niet hoeveel zin Ralf nog gaat hebben, en het zal toch niet meer hetzelfde zijn, want ik denk niet dat Florian zijn inbreng te overschatten is eigenlijk. Ik vrees altijd als ofwel Ralf ofwel Florian vertrekt, kraftwerk zijn eigenheid gaat verliezen. Het gaat zo wat zijn als een optreden van Karl Bartos, ook een beetje kraftwerk maar dan ook weer niet zo uniek.

Dat Florian zou hebben gezegd geen zin te hebben in een tour kan ik wel inkomen. Het is toch wat om iedere keer maar hetzelfde liedje ten gehore te brengen voor de zoveelste keer. => dan hoop ik vooral dat hij aan Der Katalog bezig is. Ik HUNKER naar hun katalog! Verdorie toch!!

Hoe dan ook, het blijft gissen wat er aan de hand is. Overigens is je Duits niet zo slecht, want ik kom het prima volgen. => dat is natuurlijk omdat het nederlands was

avatar van Gerards Dream
Ondanks de onzekerheid over het voortbestaan van Kraftwerk, is de groep wel verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van een belangrijk deel van de popmuziek. Een tijdje terug liet ik aan een neefje van 7 de muziek van deze Duitse groep horen. Hij vond het erg leuke muziek en kwam niet bij van het lachen.

Een dergelijke reactie had ik niet verwacht, want tegenwoordig zijn ze vroeg "rijp" op muziekgebied. Toch bleef ik nadenken over zijn reactie, want het deed wel wat met me. Kortom; ik kon dit één, twee, drie even niet verwerken. En al denkende kwam ik tot een stelling.

Zal de muziek van Kraftwerk een inspiratiebron blijven binnen de muziek, of is die rol al vergeven aan een volgende generatie van muzikanten?

avatar van herman
Florian Schneider is nu wel definitief uit de band gestapt:

http://kraftwerk.technopop.com.br/news_recent.php

Het blijft gissen naar het waarom...

Florian Schneider leaves Kraftwerk...

Florian Schneider leaves Kraftwerk after a 40 years
partnership with Ralf Hütter.

This partnership has generated an incredible
music and huge advances in music technology.

Florian is a great musician, always seeking
the perfect sound through technology. Refined
and perfected sounds and vocoders to impossible
levels of perfection.

Our thanks for the state of art that led to
Kraftwerk's music all these years.

And our wishes for success Florian's new
projects as well as to this new Kraftwerk.

avatar van Gerards Dream
Bijzonder bericht, Herman.

Zou het ondanks de vaagheden die nu spelen niet zo zijn dat bij Kraftwerk de koek nu echt op is. Dat dit dus de reden is waarom Florian Schneider uit de band is gestapt. De band is door de jaren heen links en rechts door anderen ingehaald en dat de band niet meer in staat is iets unieks te brengen wat jarenlang hun handelsmerk was. Jammer is het in ieder geval wel. Veel liever hou je een bepaalde magie in stand al komt een band niet met iets nieuws.

avatar van Pittaman
Ik heb altijd veel respect gehad voor het doorzettingsvermogen van Kraftwerk. Zonder zich teveel te laten doen door een drang of een verplichting (blijkbaar?) om vernieuwend uit de hoek te komen.

Het is niet de taak van Kraftwerk om te vernieuwen, en dat is het ook nooit geweest. Muziek maakten ze, niet meer en niet minder dan dat.

Dat gezegd zijnde, het lijkt erop dat Kraftwerk op zijn laatste beentjes loopt. Zonder Florian heeft toch één van de belangrijkste twee er de brui aan gegeven. Ralf verliest hiermee zijn rechterhand en complementaire makker in het maken van muziekjes en zal dus alleen verder moeten... met de technische entourage natuurlijk.

Ik denk dat we nu nog vooral op Der Katalog moeten hopen (hoewel... ik begin de moed op te geven). Een deftige versie van elk van hun albums, een mooie collectie.

Maar een nieuw album zal er waarschijnlijk niet meer in zitten. Kraftwerk heeft veel gedaan, niet alleen in de muziekwereld, maar ook in mijn persoonlijke muziekwereld. Door hen ben ik muziek leren appreciëren voor wat het is. En ik ben in elk geval iemand "van na hun tijd" die Kraftwerk nooit snel zal vergeten.


Het is best ok dat een kind van 7 lacht met de muziek van kraftwerk, ze is bij momenten dan ook erg grappig. Je moet ook een beetje te vinden zijn voor het hele concept natuurlijk. De technologie staat vandaag belachelijk veel verder dan toen... Waarmee ik nog steeds niet wil gezegd hebben dat Kraftwerk gedateerd klinkt want ik vind echt dat dit niet zo is. Maar Kraftwerk zal nog lang mee gaan.


Een optreden zonder Florian... het zal nooit meer zo machtig zijn vrees ik

avatar van Gerards Dream
Mooi verhaal Pittaman en ben het daar helemaal mee eens. Echter ik heb steeds meer het gevoel dat Kraftwerk nu toch echt een gesloten boek gaat worden. Ze hebben dus min of meer gegeven en gedaan wat ze moesten doen en de gezamenlijke koek is echt op.

De leden opzich weten nu wat hen te doen staan. Laatst kocht ik het album Communication van Karl Bartos en hij liet me horen het concept van Kraftwerk prima in zijn eentje vorm te kunnen geven. Wel is het jammer te noemen dat een band als Kraftwerk zo moet eindigen. Het was wellicht beter geweest in de jaren tachtig van de vorige eeuw een punt achter te zetten. Zo waren ze eervol met pensioen gegaan, zonder dat er nu vreemde speculaties de ronde gaan.

Laten we daarom hoppen dat nu alle energie in Der Katalog wordt gestoken als een waardig afscheidscadeau naar de fans toe en dat de band in de gedachte mag voortleven als een profeet die muziek-vernieuwing op de kaart hebben gezet waar nog dagelijks de vruchten van worden geplukt.

avatar van Pittaman
"Het was wellicht beter geweest in de jaren tachtig van de vorige eeuw een punt achter te zetten." => neen, want ik ga persoonlijk nooit vergeten toen ik ze voor het eerst zag tijdens de minimum maximum tour. Ik was toen natuurlijk al zwaar fan en om dan eens toch twee echte kraftwerkers de tonen van bv trans europe express (in zijn moderne vorm) over een festival te sturen was toch wel adembenemend. Ook dat begin met man-machine... die tikjes en dan dat bassje erbij, terwijl hun gordijntjes open, tblijft toch een mooie herinnering.

Ik ben blij dat ik het nog heb mogen zien met Florian erbij, Florian is in mijn ogen de belangrijkste kraftwerk persoon geweest.

"Zo waren ze eervol met pensioen gegaan, zonder dat er nu vreemde speculaties de ronde gaan." => in dat opzicht leven ze ook wel hun reputatie na, het kan hen eigenlijk geen bal schelen allemaal, ze hebben gedaan waar ze zin in hadden en zijn er nog redelijk binnen door geraakt. Ze waren "binnen" (dus alleeja, rijk genoeg om op pensioen te gaan) maar ze zijn blijven gaan op hun eigenwijze manier. En je moet toegeven, Minimum-Maximum klinkt gewoon zalig en heel anders dan hun werk van voor de jaren '90.

En Tour De France is om de oren bij af te likken vind ik persoonlijk... hadden ze vroeger gestopt dan was dit nooit gemaakt geweest.

Maar ik ga wel akkoord, dat het nu wel min of meer zal afgelopen zijn. Het kan niet eeuwig blijven duren natuurlijk, best jammer want van mij had dat zeker gemogen. En Der Katalog komt er inderdaad hopelijk als een mooi afgerond geheel, hoewel ik lichtelijk het gevoel heb dat Hutter nooit zal stoppen, ik heb de indruk dat die nogal fanatiek is in zijn (wat vertekend) beeld van de werkelijkheid.

Als Der Katalog er komt koop ik dat doosje en geef ik het later als erfgoed aan mijn kinderen en kleinkinderen!

Gast
geplaatst: vandaag om 22:13 uur

geplaatst: vandaag om 22:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.