menu
zoeken in:
avatar van Gerards Dream
Historie Normaal gebundeld in 'Ik zeg oeh..!'

HUMMELO - De Achterhoekse band Normaal bestaat donderdag precies 35 jaar. Ter gelegenheid van dat jubileum komt die dag het boek 'Ik zeg oeh..! 35 jaar deurdonderen' uit. In 224 pagina's beschrijft auteur Jan Colijn de opkomst en ontwikkeling van de dialectband, die grote invloed heeft gehad op het zelfbewustzijn van de plattelandsbevolking in het algemeen en de Achterhoekse gemeenschap in het bijzonder.

Bandleider Bennie Jolink over het door hem geautoriseerde boek: ''Er is veel over Normaal geschreven. De teneur was vaak somber. Ben je altijd dronken? werd er dan gevraagd. Maar we hadden ook ontiegelijk veel lol. Die kant wordt eindelijk eens goed belicht.''

Normaal stond in 1975 'uit het niets' op het jaarlijkse popfestival in het openluchttheater in Lochem. ''Rebelse teksten in dialect. Dat was nog nooit vertoond. Normaal is daarmee de grondlegger van de dialectpop'', aldus Colijn.

Rebels

Het rebelse gedrag van Normaal wordt in het boek breed uitgemeten. Een gesneuvelde spiegel in de kleedkamer van Toppop, een concertverbod op Terschelling en de auto- en motorongevallen van een wild scheurende Jolink.

Toch hadden de branieschoppers ook een boodschap. In het jubileumboek belichten cabaretier Herman Finkers en Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek, de prominente rol die de band vervulde bij het bewustwordingsproces en gevoel van eigenwaarde van plattelanders.

Nooit synergie

Streektaalfunctionaris Lex Schaars van het Achterhoekse Staring Instituut zegt dat niet iedereen blij was met de voorbeeldfunctie van Normaal. ''Er is nooit synergie geweest tussen de band en de dialectbeweging. Het taalgebruik van de band was wellicht toch iets te plastisch.''

Toch concludeert de schrijver dat door Normaal de van oorsprong wat terughoudende Achterhoekers tegenwoordig voor hun afkomst durven uit te komen.

avatar van gigage
geplaatst:
De aller allerlaatste keer. 20K uit hun plaat.

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=SzSlrdtEqxc

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.


avatar van haythijs
geplaatst:
Donderdag alsnog maar wezen kijken, pardon høken. Of brekk’n of daldeej’n of wat dan ook. Woensdagavond laat nog een telefoontje van iemand met wie ik vroeger tig keer de band had gezien ( waaronder de laatste keer in Lochem 2015 waar de afscheidsveldtocht begon ) en de vraag, mirgen wat te doen? Nee nog niet....oke ik heb alsnog kaarten, zin om mee te gaan naar Lochem? Ach waarom niet
Jolink uitermate goed bij stem, niet zo hees en uitgeput als de laatste jaren. Ook verrassend, waar ze voorheen altijd 2 sets van pakweg een uur deden met halfuurtje pauze, was het nu ruim 1h50m voluit. Bennie slechts 1x 10 minuutjes van het podium om lucht te happen, maar dat gebeurde in de laatste jaren wel 4x per show. Blijkbaar een goed medicijn gevonden dus.
Voor de rest, het was olderwets høken en deurdonderen dus. Oftewel heeeeeel veel bier, kapotte kleding, stamp-en beukwerk voorin en dus een ware veldslag nadien. Voornamelijk oud materiaal van de eerste paar albums. Zoals ik Normaal vooral wens te herinneren.
En voor de anhangers wellicht het mooiste toen hij afscheid nam....misschien tot volgend jaaaaaarrr!
Ik ben moar een eenvoudige boerenlul....het blijft toch een stukje muzikaal Nederlands erfgoed, of je het verstoat of niet
Die oerbrul bij het begin, de ontlading en het gejuich zegt wellicht genoeg.
Normaal - 'n Pens vol power en 'n goeien zin (Hemelvaartsdag 2019 Lochem) - YouTube

avatar van vielip
geplaatst:
Mooi dat je geweest bent! De emotie die ze nog steeds los weten te maken (20.000 man zegt wat dat betreft meer dan genoeg!) wekt het nodige kippenvel bij me op. Maar toch...als ik de diverse filmpjes bekijk dan moet me van het hart dat ik ze muzikaal erg matig vind klinken. Er zit geen pit meer in. Bij vlagen zelfs gezapig. Het knalt er nooit lekker in. Tempo's ook vaak te laag. Om over die toeters en bellen maar te zwijgen. Wat had ik het gaaf gevonden als Fokke, Alan en Paul een paar nummers mee hadden gedaan. Helaas zal dat er wel nooit meer van komen.

avatar van gigage
geplaatst:
Jolink is bijkans 73 jaar oud. Misschien verwacht je er dan teveel van.

avatar van haythijs
geplaatst:
Ferdy en Wimke spelen veel met Old Nijs en ook daar ligt het tempo bij de Normaal nummers iets lager, iets minder bite dan tijdens hun hoogtijdagen. Dus dat is hun hedendaagse flow en stijl denk ik, wat ze ongetwijfeld ook meenemen op zo’n eenmalig optreden. Deels ook de leeftijd denk ik? Eigenlijk zie je dat toch bij al hun leeftijdsgenoten dat het net ff minder ‘heftig’ klinkt dan in bv de 70/80s. Ga ik naar de Earring, dan hoor ik Radar Love of She Flies toch ook een tikje trager dan 20-30 jaar terug. Stones idem, Who toch ook een tandje terug en met meer hulp.
Gelukkig zag en hoorde ik een veel fittere Bennie en dat het toch vooral wel meer ‘oale schoele ‘ Normaal was dan de laatste tig jaar met al die andere en veel wisselende bandleden. Duiventil leek het soms wel op het podium. Fokke had idd ook gemogen met zijn 20+ dienstjaren, hoewel Timo qua stijl vrijwel identiek is.
Casgoine en met name Paul was zeker mooi geweest, het schijnt dat Jolink en hij weer enigszins normaal contact hebben.

avatar van vielip
geplaatst:
Leeftijd speelt zéker mee in het trager dan wel minder fel spelen van nummers. Dat is logisch (denk ik) maar ik vind het gewoon jammer. Net zoals bij al die andere bands die je ter vergelijking opnoemt. De nummers leveren gewoon in aan (zeggings) kracht vind ik. Ik gun het ze van harte dat al die ouwe knarren nog optreden. En wat ik al aangaf, vanuit nostalgisch oogpunt wekt het af en toe absoluut kippenvel op. Maar nogmaals; laat je die gevoelens weg, dan blijft er muzikaal in de meeste gevallen te weinig over.

avatar van bikkel2
geplaatst:
Bijna niets ergers dan bands die oud worden. Maar dat hoort ook bij het leven.
Dat het allemaal wat trager en minder stevig wordt, is nu eenmaal de realiteit.
Normaal is echter een instituut en kan wel een potje breken. Leuk toch, als ze één x in het jaar toch even knallen.
Als soloartiest op gevorderde leeftijd is het gunstiger denk ik.
Neem Alice Cooper. Die zorgt altijd voor een liveband met niet al te oude, maar ook niet al te jonge musici.
Die kunnen nog stevig van leer trekken, maar hebben ook de ervaring mee.

avatar van vielip
geplaatst:
Ja inderdaad, daar heb je zeker een punt (Alice). En van mij mag Normaal ook absoluut wel 1 of 2 keer per jaar een optreden doen hoor. Nogmaals; ik heb Normaal erg hoog zitten. Ik merk dat ik er altijd ook wel weer erg benieuwd naar ben. Alleen valt het me dan ook elke keer achteraf weer op dat het me in muzikaal opzicht lichtelijk teleur stelt. Maar dat is 'mijn dingetje' blijkbaar

avatar van vielip
Tijdje terug Normaal dan toch vrij onverwachts nog live gezien op het Høkersweekend. Er kwam een weekendticket vrij dus ik kon mee. Het programma sprak me wel aan met geweldige coverbands van de Stones, Quo, CCR en Normaal. En als toetje op zondagmiddag Normaal zelf in de bezetting Jolink, Joly, Terhorst en Kelder. Kleinschalig vergeleken bij het evenement in Lochem/Barchem afgelopen Hemelvaart (want 'maar' 1200 aanwezigen) maar juist die setting leek me prima om ze dan toch nog een keer te zien. Grote kans dat er geen blazers mee zouden doen en ook geen Spanjers, Tolkamp en consorten. En dat bleek te kloppen! Het optreden was gaaf om mee te maken. Muzikaal was het niet heel best als ik eerlijk ben. Bennie is simpelweg de zwakke schakel. De vingers kunnen niet meer spelen wat hij wil en ook qua zang is het behelpen. Komt bij dat hij in elk nummer wel een keer de mist in ging qua tekst. Misschien lag het eraan dat hij de dag voor het optreden nog op bed lag met stevige griep? Zal zeker niet hebben meegeholpen. Maar ze hadden schik met mekaar, speelden alleen maar oud spul en dat sloeg over op het publiek. Dus een geweldige sfeer. Ik vond het mooi om ze in deze setting en ambiance nog een keer te hebben gezien.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:27 uur

geplaatst: vandaag om 18:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.