menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / Able Mable's Top 100 Country Albums.

zoeken in:
avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/519000/519877.jpg

60. Tanya Tucker - Would You Lay With Me (In A Field Of Stone) (1974)

Tanya Tucker was pas 15 jaar bij het verschijnen van dit album. En twee jaar eerder had ze al haar grootste hit, Delta Dawn. Titelsong is geschreven door David Allan Coe (die we later in deze lijst ook nog gaan tegenkomen) en werd haar 3e nummer 1 hit. Productie is van Billy Sherill en het klinkt ook weer als een klok zoals zo veel van zijn productie's. Andere opvallende en goede nummers zijn, The Man That Turned My Mama On, I Believe The South Is Gonna Rise Again en Kristofferson's Why Me, Lord.
Overigens was ze ondanks haar jonge leeftijd al behoorlijk eigenwijs, eigenzinnig en rebels en ze zou ook al snel uit gaan maken van het Outlaw wereldje in de Country.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/126000/126386.jpg

59. Mac Davis - Stop And Smell The Roses (1974)

Mac Davis is de man die enkele van Elvis Presley's grootste hits schreef waaronder In The Ghetto, A Little Less Conversation en Don't Cry Daddy.
Dit album is opgenomen in de Fame studio's onder productionele leiding van Rick Hall. Alle songs zijn natuurlijk door Davis zelf geschreven en een van de hoogtepunten is Lucus Was A Redneck een heerlijk Country-funk nummer met ook prachtig gitaarwerk van Travis Wammack.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/730000/730995.jpg?cb=1534059276

58. Ward Davis - 15 Years In A Ten Year Town (2015)

Ward Davis is ook zo een bebaarde outlaw van het laatste decennium. Heeft ook veel samen getoerd met Cody Jinks en ook meegeschreven aan enkele nummers van Cody Jinks. Dit is zijn enige album en een die mij wel kan bekoren. Er zijn zeker overeenkomsten, meer dan alleen de baard. Ook muzikaal ligt het dus dicht bij Cody Jinks en ook Jamey Johnson. Werkelijk prachtig nummer op dit album is, I Got You.

avatar van vigil
Nog steeds een geweldig topic! En mijn respect voor het tempo

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/131000/131579.jpg

57. Hank Thompson - A Six Pack To Go (1966)

Een klein eerbetoon aan alcoholisme is dit album. De fiddle en de steelgitaar zorgen voor de traan, de teksten en de zang meestal voor de lach. En het honky-tonkt er lekker op los. Prijsnummes zijn wat mij betreft de titelsong, Drunkards Blues en Hangover Tavern.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/28000/28218.jpg

56. Gram Parsons - Grievous Angel (1974)

Gram Parson's tweede soloalbum en tevens zijn laatste, want voor het verschijnen van deze LP was Gram Parsons overleden aan een overdosis. Grote rol is er tevens weggelegd voor Emmylou Harris. En hun samenzang klinkt geweldig. En ook de muzikale begeleiding mag er wezen, zeker het steelgitaarwerk van Al Perkins. Het album was zo een 35 jaar geleden mijn eerste aanraking met Gram Parsons en was een van de platen waarmee mijn liefde voor de Country muziek is ontstaan.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/171000/171989.jpg

55. Rusty Wier - Black Hat Saloon (1976)

Ik weet niet zoveel over Rusty Wier als alleen dat hij, Don't It Make You Wanna Dance, heeft geschreven. En dat nummer kende ik van Bonnie Riatt. De titelsong kwam enkele jaren geleden voorbij in Discover Weekly van Spotify. En dat nodigde uit om het hele album te luisteren. En het is een erg intrigerende en boeiend album en zeker geen alledaagse country. Maar country is het, hoewel er soms ook op los gefunkt wordt. En ook voor Country zijn er vreemde instrumenten horen.
Maar ben je een liefhebber van b.v. Mickey Newbury geef dit album dan ook eens een kans. Hopelijk raak je er net zo van onder de indruk als ik.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/451000/451318.jpg

54. Blaze Foley - Wanted More Dead Than Alive (2005)

Dit zijn de laatste studio opname's voor een Country album van Blaze Foley, die hij altijd nog eens graag wou maken en vlak voor zijn dood (in 1989) opgenomen. Daarna zijn de mastertapes jaren verdwenen en ineens weer boven water gekomen.
En uiteindelijk uitgegeven. En gelukkig maar, want het is gewoon een goede Country plaat en dat dan van Blaze Foley, het country jasje zit hem al gegoten!

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/145000/145967.jpg

53. Tom T. Hall - In Search Of A Song (1971)

The Storyteller is de bijnaam voor Tom T. Hall. En ja, verhalen vertellen kan hij. Veel van songs zijn korte verhalen zo ook op dit album. The Year That Clayton Delany Died is daar een prachtig voorbeeld van maar het hele album staat vol met prachtige korte verhalen. Mocht er ook eens weer een nobelprijs voor de literatuur uitgereikt worden aan een singer/songwriter dan verdient Tom T. Hall hem. En misschien nog wel meer dan Bob Dylan...

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/32000/32220.jpg

52. Townes Van Zandt - The Late Great Townes Van Zandt (1972)

Voor de liefhebbers van Townes Van Zandt kan ik alvast verklappen dat dit album niet zijn enigste album is wat deze top 100 heeft gehaald.
Ik denk dat dit album wel zijn meest traditionele Country plaat is. En mij bevalt dat prima. Poncho & Lefty en ook If I Needed You zijn door talloze country artiesten vertolkt maar geen 1 kan aan de originelen van Van Zandt zelf tippen.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/73000/73019.jpg

51. Merle Haggard & The Strangers - Branded Man (1967)

Ook weer zo een oude bajesklant die na vrijkomen en onder invloed van Johnny Cash muziek is gaan maken.
Merle Haggard wordt gezien als een van de pioneers , samen met Buck Owens en Wynn Stewart, van de Bakersfield sound afkomstig uit Californie. De Bakersfield sound zou later zijn ivloed hebben op het geluid van de Outlaw- Country maar ook de de Country Rock. En daarbij was de Telecaster een belangrijk instrument en bepalend voor het Bakersfield geluid.
Ook Merle Haggard zal nog meer voorbij komen in deze top 100 want ik ben een echte liefhebber van Merle Haggard.

avatar van AbleMable
https://e.snmc.io/i/fullres/w/0960dbe9bde517d56d94ea143e0a0fdc/2020935

50. Marshall Chapman - Me, I'm Feelin' Free (1977)

Debuutalbum van deze Outlaw lady. Openingstrack, Somewhere South Of Macon, is een geweldige song met een Southern Gothic verhaal, een zoals Bobbie Gentry ook fantastisch kon vertellen. Ook mooi op dit album zijn de koortjes die de Country van Marshall Chapman ook een gospel gevoel geven. En in het laatste nummer, Rode Hard And Put Up Wet, honky tonkt ze er lustig op los en worden Johnny Cash, Waylon Jennings en David Allan Coe nog even genoemd. En is het een prachtige feestelijke afsluiter/uitsmijter van dit schitterende album. Het is, jammer genoeg, wel een vrij obscure plaat (staat ook hier niet op Music Meter).
Overigens heeft ze in 2010 en 2013 ook nog twee goede albums gemaakt.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/1000/1261.jpg?cb=1579205059

49. Elvis Presley - Elvis Country (1971)

Als liefhebber van Elvis en van Country dan moet dit album natuurlijk in mijn top 100. Het schiet qua country stijlen alle kanten op, maar wat heeft die man toch een geweldige stem en altijd geweldige muzikanten achter zich.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/105000/105096.jpg?cb=1521797649

48. Willie Nelson - Shotgun Willie (1973)

Dit album was het eerste album nadat Willie Nelson had besloten dat het roer om moest en zo werd er met RCA gebroken en kwam dit album op Atlantic uit en werd het album in New York opgenomen.
Shotgun Willie is in mijn ogen Willie Nelson's beste album, de muziek is erg mooi opgenomen en is gewoon ouderwetse pure country met schitterende arrangementen van de songs. Doug Sham, Waylon Jennings en Jessi Colter verleende ook hun medewerking aan dit album. En ook staan er twee uitvoeringen op van Leon Russell songs, waarvan A Song For You erg mooi is gedaan.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/88000/88032.jpg

47. Guy Clark - Old No.1 (1975)

Toen ik begin jaren '90 voor het eerst een CD speler aanschafte, was dit album van Guy Clark een van de eerste CD's die ik kocht. En ik vind het nu nog steeds een erg goed album en kan alles nog steeds zo meezingen. Er staat ook geen slecht nummer op. Maar ik had en heb nog steeds een voorkeur voor L.A. Freeway, Let It Roll en vooral Instant Coffee Blues. En van Rita Ballou word ik ook nog steeds erg vrolijk.
Gewoon een heerlijk album.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/54000/54626.jpg

46. Loretta Lynn - Don't Come Home Drinkin' (With Lovin' On Your Mind) (1967)

Loretta Lynn schuwde het niet op controversieele songs op te nemen waaronder de titelsong, die ze zelf schreef. Er zouden later nog meer volgen maar ze heeft zich nooit voor het karretje laten spannen van de de voruwenbeweging, maar ze had zeker een feministische inslag en dat was zeker in die tijd in het conservatieve Nashville uitzonderlijk en gedurfd.
Ik vind dit een heerlijk traditioneel (muzikaal gezien dan) album waar ze af en toe heerlijk uithaalt. En van There Goes My Everything krijg ik nog steeds kippenvel.

avatar van Edgar18
AbleMable schreef:
47. Guy Clark - Old No.1 (1975)
Die had ik nu nog niet verwacht.

avatar van AbleMable
Edgar18 schreef:
(quote)
Die had ik nu nog niet verwacht.


Tsja, een mens moet keuze's maken. En ja deze kreeg van mij een dikke 4,5* en we gaan bijna beginnen aan de 5* albums...

avatar van Edgar18
AbleMable schreef:
Tsja, een mens moet keuze's maken. En ja deze kreeg van mij een dikke 4,5* en we gaan bijna beginnen aan de 5* albums...
De verleiding om even door je stemmen heen te snuffelen is groot, maar ik beheers me.

Zullen we wel afspreken dat Townes van Zandt in de top drie staat?

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/43000/43664.jpg

45. Tammy Wynette - Stand By Your Man (1968)

"The First Lady Of Country Music" mag natuurlijk niet ontbreken en zeker dit album niet met daarop de ultieme Country kraker, Stand By Your Man.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/129000/129742.jpg

44. Glen Campbell - By The Time I Get To Phoenix (1968)

Glen Campbell's vertolking van de titelsong is de mooiste vertolking ervan. En dat geldt trouwens voor elke Jimmy Webb song die door Glen Campbell werd uitgevoerd. Glen Campbell was overigens ook een begenadigd gitarist en was in de jaren 60 onderdeel van de groep sessie muzikanten bekend onder de naam The Wrecking Crew en in die hoedanigheid op heel veel platen te horen.
Glen Campbell maakte geen rauwe country maar meer een pop variant ervan met veel strijkers maar ik ben wel een groot liefhebber van zijn werk en zijn stem.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/150000/150824.jpg

43. Johnny Paycheck - Take This Job And Shove It (1977)

Met de titelsong (geschreven door David Allan Coe) had Paycheck zijn grootste hit. Hij trad hiermee ook op in een aflevering van The Dukes Of Hazzard. In 1987 werd Paycheck overigens veroordeeld tot 7 jaar hechtenis (waarvan hij er twee jaar zou uitzitten) na het neerschieten van een andere man na een kroeggevecht. Ook heeft hij altijd gevochten tegen zijn demonen en was jarenlang zwaar verslaafd aan de cocaine en de drank, graatmager met ogen die vuur konden spugen. Goed te zien bv in die aflevering van The Dukes Of Hazzard.
In de jaren 60 speelde hij een tijd in de begeleidingsband van George Jones als bassist en steelgitarist. Overigens heeft de belgisch auteur en countryliefhebber Christophe Vekeman enkele jaren geleden een mooi boek geschreven over Johnny Paycheck. Echt een aanrader voor wie interesse heeft in country muziek, boek staat vol met weetjes en anekdote's over Johnny Paycheck maar ook over andere Country artiesten.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/435000/435969.jpg

42. Waylon Jennings - Singer Of Sad Songs (1970)

Dit was het eerste album dat Waylon Jennings de confrontatie zocht met zijn platenmaatschappy, RCA, Hij besloot het album op te nemen in Hollywood onder productionele leiding van Lee Hazlewood ipv Nashville.
Alleen de titelsong werd in Nashville opgenomen en geproduceerd door een Nashville producer. Dit nummer is ook een beetje een vreemde eend in de bijt op dit album.
Lee Hazlewood zorgde voor een heel ander geluid en begeleiding. Heel veel gitaren met veel reverb en ver weg van het toen gebruikelijke country geluid en begeleiding. Dus geen fiddles en steelgitaar. Maar maakt dit wel tot een uniek en bijzonder country album en het zit Waylon Jennings als gegoten.
Maar mede door de eigenwijze aanpak van Jennings en Hazlewood gaf RCA geen promotionele aandacht aan dit album en werd het voor Jennings begrippen toendertijd slecht verkocht.
Ook doet Jennings op dit album een uitvoering van het Stones nummer, Honky Tonk Woman en overtreft wat mij betreft het origineel.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/183000/183651.jpg

41. Donnie Fritts - Prone To Lean (1974)

Donnie Fritts is een artiest waar de country en soul samen komen. Hij was mede bepalend voor de Muscle Shoals sound en schreef ook veel songs die door zowel soul als country artiesten werden opgenomen. Ook is hij heel lang de vaste toetsenist geweest in de begeleidingsband van Kris Kristofferson.
In 1974 zou hij eindelijk zijn eerste soloalbum opnemen, deze dus, in Muscle Shoals en is dit album geproduceerd door Jerry Wexler en Kris Kristofferson. En neemt hij ook voor het eerst dus zijn eigen zelfgeschreven songs op die eerder al door anderen waren opgenomen zoals o.a. Rainbow Road en We Had It All.
Dit album is echt een aanrader voor mensen, zoals ik, die van Soul en Country houden. Fritts smelt deze twee stijlen geweldig samen.

avatar van vigil
AbleMable schreef:
(afbeelding)

45. Tammy Wynette - Stand By Your Man (1968)

"The First Lady Of Country Music" mag natuurlijk niet ontbreken en zeker dit album niet met daarop de ultieme Country kraker, Stand By Your Man.

Stand by Your Man stond op 1 toen ik geboren werd maar ik kom toch echt niet uit 1968

avatar van AbleMable
vigilDat kan kloppen, in 1975 werd Stand By Your Man pas in Europa op single uitgebracht en een hit.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/74000/74296.jpg

40. Bobbie Gentry - Ode To Billie Joe (1967)

Titelsong van dit debuutalbum van Gentry is wel haar meest bekende song. En misschien ook wel terecht.
Maar ook de opener Mississippi Delta mag er wezen, lekker swampy en swingend. Het niveau is ook op de rest van het album hoog. Maar de titelsong en opener springen er wel bovenuit.
Onlangs heb ik overigens de hele mooie box, The Girl From Chickasaw County, van haar aangeschaft en daar zitten al haar albums bij plus heel veel extra's . En ben wel een diehard fan van haar want had alles van haar al op vinyl en cd.

avatar van Edgar18
Bijzonder fraai rijtje, Donnie Fritts en Bobbie Gentry halen bij mij vermoedelijk zelfs de bovenste twintig.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/3000/3171.jpg?cb=1547569005

39. Johnny Cash - American Recordings (1994)

Het eerste album in de reeks American Recordings en wat mij betreft nog steeds de beste in die serie. Deze is het meest kaal. En is Cash zijn stem nog op zijn best. Plus dat de gekozen nummers me op deze het meest aanspreken.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/438000/438850.jpg

38. Linda Martell - Color Me Country (1970)

Het eerste en enigste album van deze afro-amerikaanse Country zangeres. Van oorsprong een Gospel zangeres en dat is nog wel te horen maar de muziek is echt onvervalste country. Met het prachtige Color Me Father had ze een behoorlijke country hit. Ook trad ze toen geregeld op in de Grand Ole Opry. Maar al snel stopte ze er al weer mee en trad ze terug uit het muziekwereldje. Dus het is jammer genoeg bij dit ene mooie album gebleven.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:02 uur

geplaatst: vandaag om 09:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.