menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / Able Mable's Top 100 Country Albums.

zoeken in:
avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/362000/362908.jpg

37. David Allan Coe - Longhaired Redneck (1976)

David Allan Coe was ook te zien en te horen in de film Heartworn Highways. Naar eigen zeggen was het zijn celmaat, Screamin Jay Hawkins, die hem aanspoorde om muziek te gaan maken. Zijn eerste album was dan ook nog een onvervalste bluesplaat. Maar als nel zou hij overstappen op de Country en gelukkig maar. Hij heeft midden jaren 70 enkele prachtige country platen gemaakt waaronder deze. De titelsong spreekt voor zich want een langharige redneck was en is hij. Hij is nog een van de weinige Country outlaws in leven.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/56000/56730.jpg

36. George Jones - The Grand Tour (1974)

George Jones had de twijfelachtige eer om de grootste zatlap in de Country te zijn. Hoewel, twijfelachtig?
De concurrentie was wel moordend in het country wereldje, dus om dan toch de grootste zatlap genoemd te worden is best knap.
Maar ook werd en word wel gezegd dat hij de beste zanger was in de Country. Of dat zo is, weet ik niet. Wel weet ik dat ik hem fantastisch vind. En bij dit album wou producer Billy Sherill hem de kant van de countrypop laten inslaan, maar dat vond George Jones niks. Ik ben Country! En kan niks anders. En gelukkig maar dat Jones voet bij stuk hield want dit is een prachtige country plaat geworden.

avatar van AbleMable
https://img.discogs.com/__o42HK6lBMQv6HIT5qTV87prT8=/fit-in/600x604/filters:strip_icc():format(jpeg):mode_rgb():quality(90)/discogs-images/R-3101690-1465736583-2004.jpeg.jpg

35. B.W. Stevenson - Lead Free (1972)

Prachtig album van deze Texaanse zanger. Hij behoorde tot de progressieve country stroming uit Texas begin jaren 70 en verkeerde in het kringetje rondom Ray Wylie Hubbard en Michael Martin Murphy.
Erg mooi nummer van dit album is het openingsnummer, Like What You Do, wat lekker swingt en mooi wordt opgebouwd. Verder wordt op dit album fraaie ballads afgewisseld met wat steviger werk.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/64000/64566.jpg

34. Kris Kristofferson - The Silver Tongued Devil And I (1971)

Kris Kristofferson is geen geweldige zanger als het op bereik e.d. aankomt maar een mooie stem heeft hij wel en weet hem op de juiste manier te gebruiken. En hij is natuurlijk wel een geweldige songwriter en verantwoordelijk voor enkele van de mooiste country liedjes.
Ook op dit tweede album van hem staan enkele beauty's, zo niet allemaal. En met o.a Donnie Fritts, Norman Blake, Charly Putnam en Billy Swan is ook de begeleiding meer dan dik in orde.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/74000/74209.jpg

33. Jerry Reed - Cookin' (1970)

Als gitarist was Jerry Reed onnavolgbaar met zijn kenmerkende fingerpickin' stijl maar hij mocht er ook wezen als zanger, songwriter en zelfs als acteur.
Dit album is kenmerkend voor de stijl die hij vanaf 1970 ontwikkelde, een mengeling van country, swamp rock wat soms ook heerlijk funkt.
En de song, Sometimes Feelin', op dit album vind ik een van zijn beste songs. Op dit album komt alles samen wat hem voor mij zo goed maakt. En The Semi-Great Predictor is een prachtig voorbeeld van die mengeling van country en swamp rock.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/121000/121446.jpg

32. Jerry Lee Lewis - Another Place Another Time (1968)

Jerry Lee Lewis a.k.a. The Killer kon natuurlijk geweldig rock & rollen maar heeft ook enkele mooie en pure traditionele country albums gemaakt. En dit album is daarvan wel het beste voorbeeld. En de opener, What's Made Milwaukee Famous (Has Made A Loser Out Of Me) is om te janken, zo mooi.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/160000/160195.jpg

31. Merle Haggard & The Strangers - Sing Me Back Home (1968)

Sing Me Back Home was ooit het eerste album wat ik van Merle Haggard aanschafte. En dat viel zeker niet tegen en vind het nog steeds een erg fijn country album. Titelsong is om door een ringetje te halen en daarin zit alles wat ik van dit soort country zo mooi vind.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/132000/132799.jpg

30. Jamey Johnson - That Lonesome Song (2008)

Toen dit album uitkwam was ik blij verrast dat er anno 2008 dus toch nog goede Country gemaakt kon worden. Natuurlijk kwamen er in de hoek van de alt.country en roots rock aardige albums uit maar echte country niet echt. Veel country was of totaal verpopt of zat in de alternatieve hoek. Dit album was en is weer gewoon ouderwetse rauwe echte country, wel leunend op de outlaw traditie van de jaren 70 van de vorige eeuw.
En nu word het wel weer eens tijd dat Jamey johnson weer eens een nieuw album uitbrengt, ze laatste stamt alweer uit 2012. Toeren in de VS doet ie nog volop.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/355000/355014.jpg

29. Billy Joe Shaver - I'm Just An Old Chunk Of Goal (But I'm Gonna Be A Diamond Someday) (1981)

Billy Joe Shaver begon zijn carriere in de muziek als songwriter. Zijn songs zouden o.a. door Elvis Presley, Waylon Jennings en Kris Kristofferson worden opgenomen.
Ook Billy Joe Shaver behoorde in de jaren 70 tot de Outlaw beweging in de Countrymuziek. En ook dit album
is een fraai staaltje Outlaw-Country. Er staan veel lekkere country stampers op zoals de titelsong en het fraaie When The World Was Thunderbird. Andere hoogtepunten zijn Ragged Old Truck en de afsluiter The Road.

avatar van AbleMable
https://img.discogs.com/abkIhnJDTmWThRf1UYWkOAk3tDY=/fit-in/600x587/filters:strip_icc():format(jpeg):mode_rgb():quality(90)/discogs-images/R-2207858-1301504931.jpeg.jpg

28. Steve Young - No Place To Fall (1978)

Om te beginnen moet ik bekennen dat ik zijn eerste drie albums niet ken. Ik zou ze wat graag willen kennen maar ja is niet aan te komen en staan niet op Spotify. Dit album heb ik wel al een tijd in mijn bezit en ook het voorgaande album, Renegade Picker.
Steve Young was ook te zien en te horen in Heartworn Highways. Verder heeft hij enkele songs geschreven die door anderen bekend werden zoals Seven Bridges Road (Eagles), waarvan ook een uitvoering op dit album staat. Absoluut hoogtepunt van dit album is Montgomery In The Rain wat eindigt met de prachtige regel; "I Want To Go Out By Hank's Tombstone And Cry Up A Thunder Storm Chain Cause I Did Want To See Montgomery In The Rain......."

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/769000/769768.jpg?cb=1571984170

27. Cody Jinks - Less Wise (2010)

Dit debuutalbum was mijn eerste kennismaking met Cody Jinks in 2010. En ik was meteen verkocht. Hippies & Cowboys en Been Around waren de twee songs die me gelijk helemaal inpakte voor Cody Jinks.
Na dit album heeft hij nog meer moois uitgebracht waarvan we er 1 nog verderop in deze lijst gaan tegenkomen.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/7000/7783.jpg

26. Bob Dylan - Nashville Skyline (1969)

Hier geldt hetzelfde als bij Elvis; als liefhebber van Bob Dylan en van Country kan deze plaat niet ontbreken.
Het prachtige duet met Johnny Cash in de Girl From The North Country maar ook Lay Lady Lay, Tell Me It Isn't True en de aflsuiter Tonight I'll Be Staying With You behoren tot mijn favoriete Dylan songs.
Al met al een fraaie Dylan plaat en een fraaie Country plaat.

avatar van wvv89
AbleMable schreef:
(afbeelding)

27. Cody Jinks - Less Wise (2010)

Dit debuutalbum was mijn eerste kennismaking met Cody Jinks in 2010. En ik was meteen verkocht. Hippies & Cowboys en Been Around waren de twee songs die me gelijk helemaal inpakte voor Cody Jinks.
Na dit album heeft hij nog meer moois uitgebracht waarvan we er 1 nog verderop in deze lijst gaan tegenkomen.


Kwam pas eind vorig jaar in aanraking met de albums voor Adobe Sessions. Waarom ik zo lang heb gewacht op Less Wise (en 30) weet ik niet, maar er staan hier een paar klassiekers op. Somewhere in the Middle, Hippies and Cowboys en 65 Days in L.A. sowieso. De andere nummers zijn ook van een constant hoog niveau. Prachtplaat dus. Ik schaar Jinks onder een van de beste in het country genre van deze tijd. Prachtige platen die deze man aflevert.

avatar van AbleMable
https://img.discogs.com/LhNc7IMfGE5KyDNBCJICgsnkVV0=/fit-in/600x611/filters:strip_icc():format(jpeg):mode_rgb():quality(90)/discogs-images/R-3751479-1449429592-9580.jpeg.jpg

25. Johnny Paycheck - 11 Months And 29 Days (1976)

Johnny Paycheck maakt op dit album waanzinnig goede old skool country a la George Jones. In mijn ogen Paycheck's beste album. Prachtige productie ook weer van Billy Sherrill.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/363000/363145.jpg

24. David Allan Coe - Once Upon A Rhyme (1975)

Het album opent met Would You Lie With Me (In A Field Of Stone), een van de grootste hits door Allan Coe geschreven weliswaar in de uitvoering van Tanya Tucker uit 1973. Maar zijn zelf opgenomen versie mag er ook wezen. Andere prijsnummers op dit album zijn Jody Like A Melody, Would You Be My Lady en Another Pretty Country Song, allen door Coe zelf geschreven. Maar de uitsmijter en laatste track van dit album is de door Steve Goodman en John Prine geschreven, You Never Even Called Me By My Name. David Allan Coe heeft wat lichte wijzigen aangebracht in de tekst o.a door zich zelf te noemen en te vertellen hoe hij daar aan is gekomen en ook nog even een laatste couplet eraan toegevoegd om het in zijn ogen zo tot de perfecte C&W song te komen.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/67000/67420.jpg?cb=1509282225

23. Johnny Cash - Man In Black (1971)

In de titelsong verklaard Johnny Cash waarom hij altijd in het zwart optreed en verpakt daar gelijk een lichte maatschappelijke (en politieke) boodschap in en dat doet hij ook in het volgende nummer van dit album, Singin' in Viet Nam Talkin' Blues. In dit nummer beschrijft Cash hoe hij samen met zijn vrouw June Carter naar Vietnam ging om voor de troepen aldaar op te treden. En uiteindelijk hoopt hij dat ze als ze ooit weer komen er geen troepen meer zijn en iedereen veilig terug naar huis is in vrede.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/45000/45009.jpg

22. Dolly Parton - Touch Your Woman (1972)

Dolly Parton is al vier decennia een van mijn favoriete artiesten. Artiesten komen en gaan alleen Dolly blijft bestaan, zoiets... Ik kan door haar liedjes zo geraakt worden. Ook op dit album staan een paar kippenvel liedjes, zoals de titelsong, Love Isn't Free, Second Best en Loneliness Found Me. En ook staan er enkele lekkere up tempo liedjes op zoals The Greatest Day Of All en A Liitle At A Time. Voor mij is dit een van haar betere albums waarop werkelijk geen zwak moment te ontdekken is.

avatar van AbleMable
https://img.discogs.com/QpPGQYOIiRxZd0TpgIuPdv9IqeY=/fit-in/600x608/filters:strip_icc():format(jpeg):mode_rgb():quality(90)/discogs-images/R-9214659-1476796884-2657.jpeg.jpg

21. Loretta Lynn - Entertainer Of The Year (1973)

Entertainer Of The Year is mijn meest favoriete album van Loretta Lynn. En de opener Rated X was de grootste hit van dit album ondanks dat het onderwerp weer behoorlijk controversieel is. Loretta Lynn zingt daarin o.a. dat als je huwelijk niks is, scheiden de oplossing is.
De rest van het album is ook heerlijk, lekkere honky tonk en fraaie ballads afgewisseld met vlottere songs.

avatar van Joshua68
AbleMable schreef:
(afbeelding)

28. Steve Young - No Place To Fall (1978)

Ik zou ze wat graag willen kennen maar ja is niet aan te komen en staan niet op Spotify.

Album Seven Bridges Road is in 2017 opnieuw uitgegeven door Ace.

avatar van AbleMable
Joshua68 Thnx! Heb hem gevonden en besteld gelijk bij Concerto/Platomania, als het goed is valt ie morgen in de bus bij me!

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/193000/193939.jpg

20. Bobby Bare - Lullabys, Legends And Lies (1973)

Lullabys, Legends And Lies is wel een klassieker in het Outlaw-Country genre. Bobby Bare ging hiervoor in zee met songwriter Shel Silverstein en nam het album buiten zicht van zijn platenmaatschappij op, bang als hij was dat ze het zouden stopzetten. Uiteindelijk zou het Bare's best verkochte album worden en met van het album afkomstige, Marie Laveau, ook een nummer 1 hit in de Country charts.
De teksten zijn geestig, verhalend en de diepe warme stem van Bare geeft ze nog meer glans. Ook de muzikale begeleiding staat vooral ten dienste van de teksten en is spaarzaam maar erg mooi.

avatar van Joshua68
AbleMable schreef:
Joshua68 Thnx! Heb hem gevonden en besteld gelijk bij Concerto/Platomania, als het goed is valt ie morgen in de bus bij me!

Net op tijd voor de Top 20!

avatar van nlkink
Ik ben nog niets van Gene Clark, Dillard & Clark en The Dillards tegengekomen. Kan natuurlijk zijn dat die in de Top 10 staan

avatar van Joshua68
AbleMable schreef:

50. Marshall Chapman - Me, I'm Feelin' Free (1977)
Het is, jammer genoeg, wel een vrij obscure plaat (staat ook hier niet op Music Meter).

Op deze cowgirl kan nu een stem worden uitgebracht: Marshall Chapman - Me, I'm Feelin' Free (1977)

avatar van heartofsoul
Leuke "thread" AbleMable die het een en ander toevoegt! Veel albums in een voor mij favoriet genre die ik nog niet ken.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/61000/61218.jpg

19. Willis Alan Ramsey - Willis Alan Ramsey (1972)

Ook weer een album uit de progressieve country hoek uit Texas. Het is overigens nog steeds het enigste album van Willis Alan Ramsey. Paar jaar terug werd bekend dat er eindelijk een opvolger zou komen, maar toen sloeg het noodlot toe en liep de studio onder water en gingen ook de opnamebanden verloren. Dus moeten we het nog steeds alleen met deze doen. En daar is eigenlijk niks mis mee, vind Ramsey zelf.
Het is ook een prachtig album en zal ook moeilijk te overtreffen zijn.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/127000/127433.jpg

18. Merle Haggard - A Working Man Can't Get Nowhere (1977)

Het derde en hoogst genoteerde album van Merle Haggard in deze top 100. Het is mijn meest favoriete Haggard album. Ondanks dat het een samengeraapt zootje is. Het zijn opname's van songs die eerdere albums niet gehaald hadden en die nog op de plank lagen bij Capitol en ze dit album uitbrachten toen Haggard was overgestapt naar MCA. Maar ze hebben er een mooi en wel wat kort geheel (25 minuten in totaal) van gemaakt.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/97000/97051.jpg

17. George Jones - I Am What I Am (1980)

Op dit album van George Jones staan zijn twee mooiste songs, He Stopped Loving Her Today en If Drinkin' Don't Kill Me (Her Memory Will). Jones zag het eerst helemaal niet zitten om He Stopped Loving Her Today op te nemen. Of hij zette zijn Donald Duck stem op of hij zong het in de melodie van Help Me Make It Through The Night en dreef daarmee producer Billy Sherrill tot waanzin. Uiteindelijk is het toch gelukt en werd het een van zijn grootste hits en vertoefde het maar liefst 18 weken op de 1ste plaats van de Bilboard Country Charts. Overigens fantastisch steelgitaar werk van Pete Drake op dit album, het geluid wat hij er uit weet voort te brengen is geweldig en jankt als een malle.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/160000/160673.jpg

16. Billy Joe Shaver - Old Five And Dimers Like Me (1973)

Debuutalbum van deze outlaw-country singer/songwriter. Productie was in handen van Kris Kristofferson.
Enkele songs van dit album kennen we ook in de uitvoering van Waylon Jennings op het album Honky Tonk Heroes (daarover later meer).
Billy Joe Shaver heeft evenals Johnny Paycheck eens iemand voor zijn knar geschoten en sprak voor het schot de legendarische woorden; Where Do You Want It? Wat Dale Watson inspireerde om er een song over te schrijven met deze vraag als titel.

avatar van AbleMable
https://www.musicmeter.nl/images/cover/485000/485845.jpg

15. Cody Jinks - Adobe Sessions (2015)

Zakken Cody Jinks laatste albums na een tijdje toch wat weg bij me, deze blijft fier overeind. En dat komt ook omdat hier o.a. Mamma Song, Cast No Stones, Load & Heavy en Ready For The Times To Get Better opstaan, blijven voor mij toch Cody Jinks klassiekers.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:11 uur

geplaatst: vandaag om 01:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.