menu

De Site / Gebruikers / Is verstand van muziek essentieel?

zoeken in:
Gallow schreef:
Verstand hebben van muziek is altijd handig als je lekker wilt pochen. Meestal volstaat "dit is leuk" of zijn tegenhanger, "dit is niet leuk".


Eens,
Waarom zou je verstand van muziek moeten hebben om muziek mooi te vinden.
ik luister muziek om dat ik het niet of wel mooi vind klinken,natuurlijk is het altijd wel handig om iets van muziek te weten, bepaalde instrumenten hoe deze klinken zodat je ze kan herkennen in de muziek of welke stijl muziek er gespeeld word bijv. pop,rock etc.
maar denk dat ieder die basis kennis wel heeft en als zou je die niet hebben kan je nog gewoon heerlijk genieten van muziek.
Zou wat zijn zeg als je naar muziek luistert dat je dan eerst ervoor geleerd moet hebben om dan met anderen te kunnen praten over muziek hihi..

das net zoiets als leek dat je pas een HiFi setje mag kopen als je een audiofielen opleiding hebt gehad omdat audiofielen altijd alles beter horen klinken met kabeltjes gesmeed door elfjes bij maanlicht

Zorin
Nee.

avatar van Raconteur
Stijn_Slayer schreef:
(quote)


Eentonig slaat dan meer op andere dingen dan muziek. Ik wil niet de leraar spelen, maar geloof me, het wordt je snel genoeg duidelijk als je een klein beetje opzoekt over eentonigheid.


Bedoel je niet monotoon ipv eentonig?

avatar van GrafGantz
Bullshit is blijkbaar wel essentieel...

Stijn_Slayer
@ Raconteur: Dat zijn synoniemen. Mono betekent immers één.

avatar van deric raven
Voor mijzelf is verstand van muziek essentieel.
Ik wil wel wat achtergrondinformatie weten.
Maar ik ben open minded voor iemand die er nieuw instapt.
Maar vaak zijn die personen wel op zoek naar iemand die er een brede kijk op hebben; zodat ze hun vragen kwijt kunnen.
Niks mis mee, en voor mij dan ook geen punt tot discussie.

Improvision
Stijn_Slayer schreef:
Dit is ook een interessante gedachte, maar als ik het goed begrijp gaat dit meer om dingen om de muziek heen. Iemand van 50 kent normaal gesproken meer artiesten, en weet meer over de ontwikkeling die artiesten/genres hebben doorgemaakt etc. Ze hebben meer kennis over de muziekgeschiedenis, omdat ze al langer actief in het muziekwereldje zitten.

Ik wou hier vragen: "En is die kennis dan essentieel om over muziek te discussiëren?"

Maar toen bedacht ik me dat ik 'discussiëren' zo'n geladen woord vind. Je kan toch niet discussiëren over muziek? Ik bekijk musicmeter eerder als een site waar iedereen zijn mening deelt over (zijn/haar eigen ervaringen bij) een album dan een site waar we gezamenlijk pogen om een zo objectief mogelijke toplijst samen te stellen. Muziek is helemaal geen feit. Ik denk dan ook niet dat er iets is als 'verstand van muziek', het gaat om een voorkeur die je hebt en die is toch niet of nauwelijks rationeel te verklaren.

'Verstand van muziek' slaat hier dan op hoe anderen jouw smaak ervaren. In dit geval, of je al voldoende gesocialiseerd bent om het met een bepaald deel van de musicmeter-users eens te zijn omtrent een subjectief cijfer voor bepaalde albums.

Stijn_Slayer
Misschien zie ik nog iets over het hoofd, maar het praten van muziek kan eigenlijk op drie niveau's:

1) Smaak ('ik vind dit leuk')
2) Inhoudelijk ('sleutels, toonladders, chromatiek')
3) Op de hoogte zijn van allerlei weetjes over bepaalde artiesten

Op die niveau's kun je op een verschillende manier discussiëren, waarbij smaak altijd een mening zal blijven. Als iets een G akkoord is zal het echter niet zomaar een D worden. Net zoals je niet zomaar de vrouw van Mick Jagger kunt veranderen, omdat je dat zo vindt. Bij 2 en 3 kun je wel een discussie voeren, maar er is een feitelijke waarheid die op een gegeven moment boven zal komen drijven.

Improvision
Ja, maar ik denk niet dat AddictedToElvis op deze feitelijke waarheden doelde.

Stijn_Slayer
Maar smaak is toch iets anders dan verstand/kennis?

Improvision
Ja, (en verstand is toch iets anders dan kennis?) maar je moet toch geen kennis hebben over akkoorden om te beslissen of je een album goed vindt of niet?

Ik heb het nu niet over een grens stellen oid maar ik vroeg me af hoe erg jullie storen aan de mening van Jan met de pet, tegenover de user die weet waar hij/zij het over heeft.


Hij bedoelt dus dat hij wordt aangepakt op zijn mening. Niet op zijn kennis (want die doet er niet toe). Wat ik hierboven al zei is dat men hier met 'verstand van muziek', bedoelt dat die persoon een 'musicmeter-waardige' muzieksmaak heeft.

avatar van Raconteur
Ik vind verstand van muziek niet essentieel (zoals ik geen enkele kennis essentieel vind) en kennis van muziek in het algemeen zal je smaak beïnvloeden, maar of je mening daardoor superieur wordt, betwijfel ik ten zeerste.

Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. Ik bedoel daarmee dat het mij waardevoller lijkt om tien bands/artiesten van binnen en van buiten te kennen dan honderd vluchtig. Mijn ervaring leert mij dat het intensief luisteren naar artiesten, mij meer voldoening schept dan tien bands en passant te beluisteren.

Dus ik hecht minder belang aan kennis van muziek in het algemeen dan aan de artiesten die je echt goed kent. Maar dat wil daarom niet zeggen dat je mening superieur wordt (het blijft smaak en de gustibus et coloribus non disputandum est) of dat iets essentieels zou zijn.

@Stijn: ja, maar om nu je geliefkoosd muziekwoordenboek Van Dale boven te halen: daar krijgt monotoon wel de betekenis die het in de muziek ook heeft.

Zorin
Goed verhaal, Raconteur.

buizen
AddictedToElvis schreef:
Wat ik me afvroeg of jullie geachte users vinden dat je enige muziekkennis nodig om hier mee te doen aan discussies e.d. Ik heb het nu niet over een grens stellen oid maar ik vroeg me af hoe erg jullie storen aan de mening van Jan met de pet, tegenover de user die weet waar hij/zij het over heeft. .


Wat is "verstand van muziek"? Misschien een enorme (luister)'kennis'?
Moet je niet zelf een instrument bespelen, liefst op hoog niveau, zoals piano, gitaar of viool om echt 'muziekkennis' te hebben?
Wie heb ik hoger zitten: degene die een frekwent liveconcertbezoeker is en ook heel bijzondere concerten heeft meegemaakt, of degene die amper concerten bezoekt maar maandelijks 20 nieuwe albums aanschaft voor zijn reeds zeer imposante verzameling?

Vind het allemaal maar betrekkelijk. Reacties van echte 'kenners' (bijv. van bands) zijn fijn om te lezen, maar reacties van "Jan met de pet" zou ik ook niet willen missen. Door dit forum wordt iedereen die hier wat langer rondzwerft vanzelf wel meer 'kenner'.


Mocht iemand overigens met een prangende vraag over Slayer kampen, dan kan diegene bij buizen terecht: een Slayerkenner.

avatar van Bakema NL
Verstand van muziek is op zichzelf al subjectief, dus nee dat is totaal niet nodig. Mensen die daar prat op gaan komen al snel snobistisch over en lijken zo ook niet meer onbevangen van muziek te kunnen genieten door hun benadering.

Muziek is een gevoel en dat is voor eenieder persoonlijk.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:05 uur

geplaatst: vandaag om 13:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.