menu

Hier kun je zien welke berichten de1337k1ng! als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Arcade Fire - Funeral (2004)

5,0
De Arcade Fire, leuk bandje. Tenminste zo dacht ik er na één luisterbeurt over. Een paar draaien later was het al een zeer zeer sterk debuut. En nu denk ik dat zelden zo makkelijk een 5 sterren stem aan een album heb kunnen geven.

***** Neighbourhood #1 (Tunnels): is de opener en de stem is even wennen. Vals is het zeker, maar ook vol emotie. Als ik dit nummer heb opstaan gaan mijn benen spontaan op de beat bewegen, of ik dit nu wil of niet.

***** Neighborhood #2 (Laïka) (3:32): Dramatisch nummer met in de hoofdrol de eerste hond in de ruimte. Het beestje overleefde het niet maar ach, "It's for your own good, it's for the neighborhood!". En de briljante tekst: "If you want somethin' don't ask for nothin', if you want nothin' don't ask for somethin'!" kan ik jullie niet onthouden.

****1/2 Une Année Sans Lumiere: Geen volle score. Wel een leuke toevoeging aan het album, maar het krabbelt een beetje voort tot het tweede deel van het nummer waar de band een lekkere tempoversnelling in zet.

***** Neighborhood #3 (Power Out): Donker nummer met stervende kinderen op straat, schaduwen op de muur en de oplossing voor de donkerte: een kaars. Nee de tekst die doet het niet voor me. Dat doen wel de schattige riedeltjes en stoere gitaarrif.

**** Neighborhood #4 (7 Kettles): Na de explosie in het vorige nummer is het even tijd voor een pauze. ik krijg ook spontaan zin in thee als ik de fluitketel hoor (2:40).

****1/2 Crown of Love: is inderdaad een walsnummer zoals hoi123 in zijn recensie al aangaf. Droevig nummer over een stukgelopen relatie die niet goed is uitgesproken. Het nummer eindigt trouwens weer met een lekkere versnelling.

***** Wake Up: En daar is ie dan. Een van de beste nummers van Arcade Fire. David Bowie kon er ook wel van genieten aangezien hij graag met hen meespeelde. Schitterend hoe dat stoere gitaardeuntje langzaamaan wordt vergezellend door dramatische zang en het nummer uiteindelijk zelfs evolueert tot een vrolijk deuntje. Klasse.

****1/2 Haiti: Nummer dat de speciale band van Regine met Haïti benadrukt. Zij moest dit land met haar familie ontvluchten. Trieste context met toch rustig vrolijke deuntjes. Dit nummer heeft een heel arparte sfeer.

***** Rebellion (Lies): Lies! Lies! Samen met Neighborhood #1 en Wake Up de drager van dit album. Het basloopje, het rammen op de piano, het achtergrondzang, de viool. Allemaal perfect op elkaar ingestemd.

***** In the Backseat: En dan is het album al bijna afgelopen. Regine mag nog een keer de zang op zich nemen en dat doet ze met verve. "Alice died, in the night, I've been learning to drive." Auch. Ik kwam er later achter dat dit album voornamelijk ging over de periode waarin een groot deel van de band een of meerdere personen verloor. Dit nummer moet wel de mooiste tekst van het hele album hebben: "My family tree's, losing all its leaves, crashing towards the driver's seat, the lightning bolt made enough heat, to melt the street beneath your feet." Wow.

Al met al een van de beste albums ooit gemaakt. 47/50 + een beetje voor het perfect in elkaar overgaan van de nummers en de mooi cover maakt een dikke, dikke *****.