menu

Hier kun je zien welke berichten sheesch als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Mogwai - Every Country's Sun (2017)

4,5
Na een paar luisterbeurten (op een goed geluidsysteem - o.a. met een Beyerdynamic T1 en JK Acoustics Reference Amp en JK reference speakers geluisterd), kan ik zeggen dat dit een van de betere Mogwai platen van de afgelopen jaren is, misschien zelfs wel van veel langer. In ieder geval stukken beter dan zijn 2 voorgangers (misschien met uitzondering van de track "How to be a Werewolf" op Hardcore will never die). En van een stuk constanter niveau dan bijv. Hawk is Howling.

De plaat is zeer gelaagd, super geproduceerd (is ook wel eens minder geweest; drum, bas en gitaar liggen dit keer echt lekker in de mix), en heeft een lekkere focus op de gitaar. Er zitten veel subtiele opbouw stukjes in, vooral gedreven door de bas (bijv op Coolverine), sowieso hele dikke baslijnen de hele plaat. In de middelste nummers neigt het soms wat naar de soundtracks die ze gedaan hebben maar dan minder gefocused op toetsen (helaas niet zo experimenteel zoals op Zidane - wellicht mijn favoriete soundtrack en/of Mogwai plaat OOIT), met 3-4 dikke uitschieters aan het einde. Zoals gezegd een plaat van constant niveau met eigenlijk geen zwakke nummers, wat op de voorgaande platen zeker anders was. Goede opbouw ook in de track volgorde, waarin zelfs tracks als "aka47" en "1000 foot face" wat mij betreft goed op zijn plek vallen.

Favoriete nummers (vooralsnog) zijn "Don't Believe the Fife" (ik bedoel, die gitaar op 4:30min is echt geniaal), "Battered at a scramble" en "Every Country's sun". Maar eigenlijk mogen "Crossing the road Material", "1000 foot face" en "20 Size" er ook zeker zijn. En "Party in the Dark" is ook gewoon lekker (wel wat poppy).

Ik denk dat dit echt een ultieme plaat is voor een goede live show - veel dynamiek, veel gitaar, veel dikke effecten, goede opbouw voor een live set. Ik was niet van plan kaarten te gaan kopen voor de aankomende shows, maar ga dat toch maar weer doen. "20 Size" live luisteren met 5 halve liters in je mik en halve knoeiend een 6e halve liter in een plastic beker lijkt me een uitstekend plan.

En oh ja, voor ik het vergeet, wat een super dik artwork! Eindelijk weer wat moois in de kast . Die hardcore set was ook prachtig, maar Rave Tapes was echt lelijk.