Hot Chocolate - Hot Chocolate (1975)

R&B / Pop
Label: RAK

1. Hello America (3:25)
  2. The Street (5:09)
  3. Call the Police (3:59)
  4. Dollar Sign (2:58)
  5. You Sexy Thing (4:05)
  6. A Child's Prayer (3:52)
  7. A Warm Smile (5:24)
  8. Amazing Skin Song (4:05)
  9. Love's Coming on Strong (3:42)
  10. Lay Me Down (3:29)
  11. Cheri Babe * (2:52)
  12. Sexy Lady * (3:20)
  13. Blue Night * (4:02)
  14. You Sexy Thing [B-Side Version] * (4:01)
  15. Everything Should Be Funky * (3:06)
  16. You Sexy Thing [Single Version] * (4:04)
avatar van dazzler
HOT CHOCOLATE 1975

Het naar de band genoemde tweede album van Hot Chocolate
gaat verder in de richting van het debuut met een stampende mix
van soul, funk en disco. Bromgitaar en vette bas vormen de basis
voor het hartverscheurende stemgeluid van biljartbal Errol Brown.

Natuulijk kent iedereen de UK nummer 1 hit You Sexy Thing
dat geboekstaafd staat als Hot Chocolate's grootste klassieker.
Nadien nog talloze malen al dan niet in remix uitgebracht.

Vreemd genoeg leverde dit album maar twee singles.
De wat bevreemdende ballad A Child's Prayer was de eerste single
die in Engeland ook de top 10 wist te bereiken. In de Benelux niet.

avatar van JJ&Joan
Hot Chocolate is een groep met een handvol leuke singles.
Maar dan moet je toch es luisteren naar het sfeervolle, meeslepende A WARM SMILE!

avatar van kapiteingilo
Moet eerlijk bekennen dat ik hun eerste album Cicero Park veel beter vind dan dit tweede album. Ik vind dit te veel eenheidsworst. Het is te weinig begeesterend. Na het afspelen denk je; oei de muziek is afgelopen maar eigenlijk heb ik niets speciaals gehoord; met uitzondering dan misschien van de single 'you sexy thing'.

avatar van RonaldjK
Hello America, waar kende ik die titel toch van? Het Londense Hot Chocolate mikt met hun titelloze tweede album duidelijk op het land aan de overzijde van de Grote Plas en doet dat sterk. Het nummer is funky met de nodige blazers, klinkend als hun Amerikaanse conculega’s.
Met funkgitaar en heerlijke blazers trapt het nummer de plaat swingend af, met als grappige toevoeging in de blaaspartijen tegen het slot de melodie van de regel "I want to live in America" uit West Side Story verwerkt.
Opvallend zijn de sociaal betrokken teksten: Call the Police over criminaliteit aan beide zijden van de Plas, waarbij zanger Errol Brown zijn falsetto stem inzet. In Dollar Sign is een sterke soulballade met een waarschuwing voor de ‘brothers’ tegen geldzucht en A Child’s Prayer bevat gospelinvloeden, Europese cellosferen én een vredesboodschap.
Toch is daar ook de liefde, zoals in het swingende Cheri Babe, waar onvervalste pop wordt gecombineerd met de bekende romantische boodschap. You Sexy Thing werd met zijn bescheiden leadgitaar, discoviolen en four-to-the-floorbeat de grote internationale hit van deze plaat. Sterk gezongen met een dito melodie, perfect voor een hitsingle. In Nederland in januari 1976 #5 en in Vlaanderen diezelfde maand #15. En extra aandacht voor A Warm Smile, wát een verborgen juweeltje is dat liedje: warme soulpop met cello's, hobo (?) en een fraai gitaarsolootje, terwijl een elektrische piano en ingetogen ritmesectie mij doen smelten. Zo te horen is het niet Brown die hier zingt; maar wie van de anderen zingt er dan?

Het was hun laatste plaat met bassist Tony Wilson, medeoprichter en -liedschrijver van de groep. Nog sterker dan op het debuut klinkt soulfunkpop, zij het dat de Europese popinvloeden iets aan ruimte moesten inleveren ten gunste van Amerikaanse funk. Ook dat jasje past hen echter goed. Waar ik vooraf veronderstelde dat Hot Chocolate vooral een singleband was, constateer ik andermaal dat de albums er mogen zijn.
Pas na enkele malen draaien drong het tot me door. De titel Hello America werd in 1980 door Def Leppard gebruikt. De hardrockers die gelijkaardige aandacht voor de andere zijde van de Plas hadden. Ze gingen Hot Chocolate inderdaad achterna, maar dat is een ander verhaal...

avatar van gaucho
RonaldjK schreef:

Je geeft het antwoord eigenlijk al in je volgende zin: naast Errol Brown nam bassist Tony Wilson af en toe de leadvocalen voor zijn rekening. Die verliet de band na dit album, omdat hij zich niet kon vinden in het zoetere werk waar de band zich in toenemende mate op toelegde. Zou hij daar nou achteraf geen spijt van gehad hebben, denk ik wel eens. Want zijn solo-carrière beperkte zich tot het inmiddels vergeten hitje I like your style, dat evengoed voor een Hot Chocolate-single had kunnen doorgaan. Hoe dan ook, A warm smile is inderdaad een prachtig liedje, een onontdekte parel in het repertoire van de band.

Ook mij verging het zo: ik beschouwde Hot Chocolate decennialang als een singlesband. Niet ten onrechte, want - zo lees ik op Wikipedia - de band scoorde in thuisland Engeland in de periode 1970-1984 elk jaar minstens één hit, en vaak meer. En ook in de VS waren ze diverse malen uiterst succesvol met enkele singles. Maar ik begin het albumwerk steeds meer te ontdekken. Deze plaat ken ik nog niet in zijn geheel - toch maar eens naar gaan luisteren.

avatar van RonaldjK
Wat een leuke aanvulling, heer gaucho! Uiteraard ben ik met je tip gaan grasduinen...

I Like your Style werd in januari 1977 #11 in Nederland. Dat was de periode dat ik "verslaafd" was aan de Nationale Hitparade en de Europarade, waarbij ik als piepjonge tiener leerde luisteren naar allerlei popstijlen. Maar dit had ik niet opgeslagen, daar waren de oortjes kennelijk nog niet rijp voor.

Het bijbehorende album van Tony Wilson draait nu via streaming - doet niets onder voor Hot Chocolate!