Emancipator - Soon It Will Be Cold Enough (2006)

Electronic
Uitgebracht in eigen beheer

1. Eve (5:43)
  2. Soon It Will Be Cold Enough to Build Fires (2:52)
  3. First Snow (5:11)
  4. Wolf Drawn (3:17)
  5. Anthem (5:35)
  6. Smoke Signals (3:45)
  7. When I Go (5:34)
  8. Periscope Up (2:58)
  9. With Rainy Eyes (4:58)
  10. Good Knight (5:05)
  11. Lionheart (6:19)
  12. Maps * (4:20)
  13. Father King * (6:09)
  14. The Darkest Evening of the Year (2:19)
Osiris Apis schreef:

Erg jammer dat zulke albums moeilijk te verkrijgen zijn. Zo'n artiest hoort gewoon bij een goed label.

Het probleem is natuurlijk dat hij niet zomaar in Haarlem of iets dergelijks kan komen optreden, waardoor het niet erg rendabel is om zijn plaat hier uit te brengen, er van uitgaande dat het sowieso geen doorslaand succes zal worden...

avatar van Osiris Apis
Ja, maar als hij gewoon bij een Amerikaans label zit met goede distributie, dan was het al een stuk makkelijker geweest om zijn album aan te schaffen. En dit is nu niet het geval met een Japans label.

avatar van Tha)Sven
Vanavond deze plaat eens een aantal keer opzetten tijdens het studeren en dan kijken of ik voor het eerst dit jaar een maximale score kan uitreiken.

YoG schreef:
Ook het eerste album van De-phazz, Detunized Gravity vind ik hier wel bij passen, maar daarin mixen ze veel verschillende subgenres met een triphop-achtige ondertoon

Ik kan me in deze vergelijking erg goed vinden. Hoewel er bij dit album naar mijn idee toch wel duidelijke hiphopinvloeden aan zijn toegevoegd. Verscheidene nummers zijn dan ook vrijwel onaangepast als beat gebruik voor het album van Scientifik, wat ik overigens echt zonde vind.

Verder vind ik een vergelijking met Bonobo eigenlijk ook helemaal niet gek. Het ademt wel een soortgelijke sfeer.

avatar van Leonard91
Leuk album, toen ik First Snow hoorde was ik helemaal verkocht, Het enige probleem is dat het allemaal wel heel erg op elkaar lijkt, er zit niet echt veel variatie in het geluid en het hele album doorkomen is een hele klus.
Dat neemt niet weg dat de nummers op zichzelf er sterk zijn, vandaar een 4*

avatar van bas
bas
Perfect album voor de nacht, maar het lijkt wel allemaal op elkaar en het heeft hier en daar een beetje een cafe-del-mar gehalte. Of daar iets mis mee is ligt aan je eigen smaak, maar het bevalt mij wel goed.
Zoals meestal hadden de stemmen die af en toe aanwezig zijn voor mij weggelaten mogen worden, ik heb daar echt niks mee. De kleine electronische toon is minimaal, daarnaast maken de klassieke tonen, wanneer aanwezig, het weer erg mooi. Prachtig dat hij met z'n 19 jaren zulke melodieen voortbrengt. Het geeft me een herinnering aan een lichte flashbulb versie zoals in "Soundtrack to a Vacant Life". Maar dan anders. 4* in het begin.

avatar van marijnw
Zooo, ik zit op dit moment een aantal nummers van deze cd op youtube te checken en hier word ik heeel erg vrolijk van.
Wat een pracht muziek. Weet iemand mss waar ik deze cd aan kan schaffen? Echt genieten dit!

avatar van Chuck Taylor
Laatst was er een nieuwe track van Emancipator gelekt, genaamd 'Black Lake'. Viel me lichtelijk tegen, beetje eentonig.

Chuck Taylor schreef:

Mee eens. Het was eigenlijk net als dit album, maar dan van beduidend mindere kwaliteit. De inspiratieloze, clichématige titel was nog wel aanwezig. Ik hoop nog steeds dat Emancipator voor zijn volgende album een iets andere weg inslaat. Dit album overtreffen doet hij toch niet.

avatar van Brains
Heerlijk album!
Bevat helaas een paar mindere tracks (waaronder de titelsong) . Maar voor de rest is het gewoon prachtige dromerige muziek. Deze zal ik zeker vaker opzetten.

Bedankt R&P voor de tip

-d-
Ik luister dit al paar maanden en dit is klink erg goed. Wel te verkrijgen (een beetje prijzig), maar ik ga hem binnenkort zeker kopen...

avatar van funkdoc
Ik krijg maar niet genoeg van deze cd. De perfectie zelf. Zelfs Eve, dat hier blijkbaar niet zo in de smaak valt, is fantastisch. Het is een plaat waarvan je kan zeggen: dit klikt gewoon allemaal. Op het moment dat jij denkt "nu zou het leuk zijn mocht er een string op de beat komen, of een hi hat of weet ik veel wat", komt het er aan. Dat maakt het misschien allemaal wat voorspelbaar, maar als de samples van dit niveau zijn, geraak je een plaat als deze nooit beu. Elke beat is een kunstwerk op zich, net als de hoes dat ook is. Af!

funkdoc schreef:
Eve staat bij mij zelfs als favoriet aangevinkt

avatar van Thelonious Monk
Zo, de eerste luisterbeurt van Emancipator zit er op. Het klinkt alvast zeer goed. Ik wist wat ik moest verwachten van het album en het werd ook waargemaakt. Alles is tot in de perfectie geproduceerd, de instrumenten en samples zijn loepzuiver en de kleine elektronische spielereien zijn geprogrammeerd zoals het hoort. Zelfs na 1 luisterbeurt al ben ik overtuigd van de kwaliteiten van deze cd. Op dit moment zou ik het een 3.5 à 4* geven. Waarom niet meer?
Wel, het maakt me niet warm en ook niet koud. Het klinkt allemaal té geproduceerd en een beetje afgelikt. Ik mis wat genuine, echte warmte in de nummers. Een ander minpunt waar ik het ook mee eens ben is dat veel nummers de lounge-toer opgaan en niet zouden misstaan op een buddhabar- of andere chillout verzamelcd. Dit is in feite geen minpunt, het bewijst gewoon dat dit album nogal op de oppervlakte blijft. De pianostukken zijn mooi, maar ook niet meer dan dat, en klinken een beetje goedkoop. Gelukkig komt er dan meestal zo'n oosters snaarinstrument bij (geen idee hoe dat ding noemt) dat bijdraagt tot de diepgang.

Al bij al zeker geen slecht album, kga het nog vaak opzetten, maar toch wat aan de flauwe kant na de eerste indruk.

-d-
Het album komt 8 september in de VS uit. Het staat in zijn eigen website: www.emancipatormusic.com[/url]. Het is album is nu makkelijker te kopen...

Goed nieuws!

avatar van Osiris Apis
Of zal het alleen digitaal verkrijgbaar zijn?
emancipator - emancipator.bandcamp.com

Fysiek ben ik het album op een online winkel nog niet tegen gekomen.

Alsjeblieft.
De tracklist eronder kan ik niet helemaal ontcijferen, maar wel dat het maar tot 12 nrs gaat... Maar dat zal wel niet kloppen,aangezien er maar 1 versie van dit album is uitgegeven.

avatar van hawkins
Excuse me...

Is dus gewoon de normale Japanse versie, de oorspronkelijke uitgave uit 2006 (in eigen beheer) heeft 14 nummers.

Hier staan de twee verschillende releases dus eigenlijk een beetje door elkaar. Eerste uitgave was in 2006 en was in eigen beheer. Hyde Out heeft het pas in 2008 uitgegeven zonder de twee (zwakke) nummers Maps en Father King.

P-DawG
Oh oke.. Het is in ieder geval wel 8 euro'tjes waard met of zonder die 2 nummers.

-d-
Ik heb hem vandaag binnengekregen, had hem besteld bij yesaisa.com voor 8 euro. Alleen op de japanse versie staan er 12 nummers op. Maps en Father King staan er niet op en ook de nummer volgorde is anders. Maakt niet uit ik heb hem in bezit.

avatar van Rhythm & Poetry
Ligt het aan mij, of wordt dit album steeds ouder. Hij is trouwens sinds 2009 ook in andere continenten (en dus niet alleen Azië) gereleased.

avatar van Osiris Apis
Het album is in 2006 in eigen beheer uitgebracht.
hawkins schreef:
Excuse me...

Emancipator - Soon It Will Be Cold Enough at Discogs

avatar van Rhythm & Poetry
Mijn band met dit album is weer wat steviger worden. Soon It Will Be Cold Enough is de perfecte anthem voor een herfst/winternacht.

hawkins schreef:

Maps en Father King zijn inderdaad de twee minste nummers.

avatar van Sandokan-veld
Ik heb weinig verstand van dit soort muziek, sterker nog, ik zou waarschijnlijk nooit van deze plaat gehoord hebben als het niet als recensieopdracht aan me was gegeven in dit onderbezochte forumtopic. Trek hier de conclusies uit die je wilt, intussen zal ik ter zake komen.

Soon it will be cold enough is een vrij smooth op de groove drijvende elektronicaplaat, die schatplichtig is aan instrumentale hiphop/soul (denk een chillende DJ Shadow) en de ambientstroming in de vroegere techno (denk de Selected Ambient Works-platen van Aphex Twin).

Die stroming kent zijn liefhebbers, en zeker mensen die kwijlen op voorgenoemde werkjes, kunnen deze plaat veilig uitproberen. Voor liefhebbers van wildere muziek ligt bij dit soort dingen natuurlijk altijd de kwalificatie ‘geluidsbehang’ op de loer, en ook bij Emancipator blijft het allemaal een beetje erg ontspannen.
De plaat valt ook vaak in herhaling, zowel op het gebied van sfeer als in de beweging der akkoorden (met een beetje goede wil kun je dat kritiekpunt nog wel wegstrepen door dit te beschouwen als een soort ‘conceptplaat’).

Zoals veel platen in het digitale tijdperk is deze plaat uiteindelijk te lang, en toch ook net iets te vluchtig.

Daar staat tegenover dat Emancipator overtuigend een stemmige, herfstachtige sfeer weet te creëren, in muziek die verrekte fraai klinkt ook. De arrangementen zijn intelligent en effectief, mooi ingekleurd met gitaren, strijkers, toetsen en vocale samples die de aandacht opeisen. De beats zijn steevast lekker. Doet denken aan met je vrienden een jointje roken na schooltijd, op een bankje in het park.

Het echte liedje op de plaat, dat wil zeggen, de enige track met een consistente zanglijn, When I Go geheten, hoeft niet onder te doen voor eerdere klassiekers in de relaxpop, pak ‘m beet, All I Need van Air. Heerlijke vocalen.

Alles bij elkaar verre van een vervelende plaat, maar of ik hier vaak naar ga teruggrijpen?

Berichten verplaatst naar Emancipator

avatar van bas
bas
Deze plaat is inmiddels goed geslaagd op de huiskamer-achtergrond waar het van een aantal de interesse heeft gewekt. 19 Januari komt z'n nieuwe CD uit, dus ik wacht af met ongeduld!
Ik zie deze nog nergens voor onder de 20 euro inclusief verzenden, dus ik wacht rustig af voor het origineel me bereikt...

avatar van YoG
YoG
Een andere plaat dat hier een beetje op lijkt is Bias - Time & Tide.. neigt wat wat meer naar soul en hiphop