Deep Purple - Stormbringer (1974)

Label: Purple

1. Stormbringer (4:06)
  2. Love Don't Mean a Thing (4:27)
  3. Holy Man (4:31)
  4. Hold On (5:06)
  5. Lady Double Dealer (3:23)
  6. You Can't Do It Right (With the One You Love) (3:28)
  7. High Ball Shooter (4:29)
  8. The Gypsy (4:08)
  9. Soldier of Fortune (3:11)
  10. Holy Man [Remix] * (4:32)
  11. You Can't Do It Right [Remix] * (3:27)
  12. Love Don't Mean a Thing [Remix] * (5:07)
  13. Hold On [Remix] * (5:11)
  14. High Ball Shooter [Instrumental] * (4:30)
  15. Stormbringer [Quadrophonic LP Mix] * (4:07)
  16. Love Don't Mean a Thing [Quadrophonic LP Mix] * (4:27)
  17. Holy Man [Quadrophonic LP Mix] * (4:30)
  18. Hold On [Quadrophonic LP Mix] * (5:10)
  19. Lady Double Dealer [Quadrophonic LP Mix] * (3:20)
  20. You Can't Do It Right [Quadrophonic LP Mix] * (3:28)
  21. High Ball Shooter [Quadrophonic LP Mix] * (4:27)
  22. The Gypsy [Quadrophonic LP Mix] * (4:15)
  23. Soldier of Fortune [Quadrophonic LP Mix] * (3:21)
avatar van Halloween
Stormbringer, is nog wel een goeie nummer, de rest zwakt af.

avatar van c-moon
Het is niet de beste DP plaat, maar Stormbringer de song is dan weer meesterlijk!!!!

DutchViking
Mijn persoonlijke DP-favoriet is ongetwijfeld In Rock, maar dit album vind ik eerlijk gezegd ook wel erg goed. Vooral eigenlijk vanwege de zang van David Coverdale. Stormbringer is inderdaad geweldig nummer.

DutchViking
Mijn persoonlijke DP-favoriet is ongetwijfeld In Rock, maar dit album vind ik eerlijk gezegd ook wel erg goed. Vooral ook eigenlijk vanwege de uitstekende zang van David Coverdale. Stormbringer is inderdaad geweldig nummer.

Slap aftreksel van Burn

avatar van glenn53
David Coverdale zingt niet overal leadzang. Glenn Hughes helpt hem meer dan een handje.

avatar van Sinner
Ik vond Stormbringer wel een geweldige plaat. Wat meer funk en blues maar dat past in de bezetting met Hughes / Coverdale net wel weer heel goed. Stormbringer zelf is ongekende klasse, High Ball Shooter en Lady Double Dealer prima rockers en met Soldier Of Fortune staat er zowaar een van de beste ballads op die Purple (of Coverdale of Hughes later apart) ooit geschreven hebbem.

beaster1256
zwakke dp plaat , en inderdaad coverdale heeft een goeie stem , maar de compositie's zijn zeer zwak, waar is de tijd van machine head , japan , in rock,
weg denk ik

avatar van HiLL
In bestelling. En dat alleen al voor Hold On en the Gypsy. Twee nummers die ik al lang kende via de Anthology plaat. Hold on wordt echt heeeerlijk gezongen! Is het Evans? Zie nu dat het Coverdale is. Ik houdt wel van de laidback stijl van Deep Purple.

avatar van avdj
Voor die €5,99 kun je het niet laten ligggen, maar een topalbum? Mwa, dat gaat te ver. Je heb ook Fireball besteld HiLL?

avatar van HiLL
Toch is dit album zeer zeker 4* waard! Toegegeven Coverdale is minder dan Gillan, absoluut. En het is niet echt een hardrock plaat. Toch vind ik het funky soundje lekker passen bij deze plaat. In het begin valt de plaat wat tegen nadat je Fireball, Machine Head en In Rock hebt gehoord, geef deze de kans en houd rekening met de bandwisseling en dus andere invloeden en je hebt een hele lekkere plaat!

avatar van Hans Brouwer
Vandaag dit album nog maar eens beluisterd. Helaas moet ik mijn eerder gegeven mening handhaven. En als DP fan doet het mij pijn dit te moeten zeggen

Toppertje dit!

HiLL schreef:
Toppertje dit!
Dan kan het niet anders dan dat je "In Rock", "Fireball" en "Machine Head" geen toppertjes maar TOPPERS vindt

Staan al berichten bij.

avatar van HiLL
Ik kom terug op mijn 4*. Gisteravond heb ik op mijn walkman nog even dit album beluisterd en er staan een paar toppertjes op: Stormbringer, Hold On en the Gypsy. Iets minder maar wel lekker zijn: Love don't mean a thing, Holy Man en You Can't do it Right. De rest is ronduit treurig...met als uitschieter: Soldier of Fortune :R
Zeker als je Fireball hoort (het beste album) dan is dit inderdaad een dompertje. Ik maak er een 3,5* van.

avatar van avdj
Na Machine Head heeft Deep Purple niet meer echt kunnen schitteren mijns inziens. Dit album weet mij dan ook niet echt super te boeien. Ik houd het op 3,0*

avatar van Bush Beast
Laatste LP (= rond ding met een gat in het midden) waarop Blackmore meespeelde voor dat hij Rainbow oprichtte in 1975. Belangrijkste reden was de ingeslagen weg met Stormbringer. Als DP fan van het eerste uur kon ik deze LP ook moeilijk pruimen. Vlees nog vis zullen we maar zeggen. Duidelijk minder dan al voorgaand werk.

Bush Beast schreef:
Onze vriend Hill denkt daar anders over .

Kid A(cid)
Tja, de ene keer heb ik geode herinneringen aan dit album, de andere keer slechte. Die laatsten overheersen.

avatar van rudiger
gemiste kans van dp
stormbringer en soldier of fortune zijn nog wel aardige nummers , maar de rest kan mij niet bekoren.
2,5 ster

flebbie
Momenteel wordt dit meesterwerkje geremastered door Glenn Hughes. Ik vond de vorige Purple remasters tot dusver erg interessant. Ik ben erg benieuwd wat ze er dit keer van maken.

Voor de geinteresseerden, hier een berichtje van deep-purple.net :

The Stormbringer multi-tracks have been located. The tapes are in excellent condition and contain amongst other things three different vocals for 'Soldier Of Fortune', a powerful instrumental version of 'Highball Shooter' and Coverdale's original backwards bit for the start of the title track. Glenn Hughes has asked to be involved in the remastered Stormbringer.

A productive day at Abbey Road on October 30th 2006 saw Glenn Hughes (in between the Dudley and Northampton shows) get stuck into the Stormbringer tapes as if he'd left the studio just the week before rather than thirty-plus years ago.

The material sounded astonishing; the studio recording quality is a lot lot better than Burn, much more defined, and the one thing everyone who came into the studio said during the day is that it was hard to believe the material was from 1974 - it sounded so contemporary. Glenn really wanted to do Holy Man and started out on that, but he soon got into the vibe and in all five songs were done during a long session. The results sound really excellent and there will be a few surprises for fans of this particular album to pick up on, as Glenn brought up some new vocal lines and other unheard bits and bobs, as well as emphasising different aspects of the material.

Zo en nu maar hopen dat onze vriend Glenn niet zijn eigen stem, ten koste van die van Coverdale, harder gaat in mixen...

EVANSHEWSON
Een echt topalbum kan ik dit niet meer noemen. Het begin van de absolute neergang van een grote band. Toch nog best genietbaar, maar toch redelijk middelmatig.

Maar de hoes blijft stukken mooier dan de plaat. Soms is het andersom.

**1/2

avatar van rudiger
hier ben ik het in grote delen met jou eens Patrick , maar DP heeft best nog goede nummers gemaakt , na dit album .
denk maar eens aan het fantastische Sometimes I Feel Like Screaming .

EVANSHEWSON
rudiger schreef:
denk maar eens aan het fantastische Sometimes I Feel Like Screaming .

Dat nummer moet me helaas geheel ontgaan zijn, ik ken het echt niet... ??

avatar van Bluebird
Matig album dat door de Hughes/Coverdale invloeden een wat tweeslachtig karakter meekrijgt. Op zich geen slecht produkt maar de artistieke meningsverschillen liepen te hoog op voor onze Blackmore om hier nog langer zijn ei in kwijt te kunnen. Het schitterende Soldier Of Fortune had hij eigenlijk instrumentaal als klassieke gitaarballade willen opnemen maar ieder bandlid ging dwarsliggen om er met alle geweld een rockballad van te willen maken. Muzikaal is het geen slecht album maar het begin van het eind was duidelijk in zicht.

avatar van gijs van e.
Bush Beast schreef:
Laatste LP (= rond ding met een gat in het midden)

Een cd is ook een rond ding met een gat in het midden.

EVANSHEWSON schreef:
Dat nummer moet me helaas geheel ontgaan zijn, ik ken het echt niet... ??
Moet je ook niet willen . Als je een goed advies wilt van een doorgewinterd Deep Purple fan: koop alles van deze beste rockband allertijden maar stop na het album "The Battle Rages On". Wat daarna is uitgebracht door DP kan gewoon niet .

avatar van Bluebird
Hans Brouwer schreef:

Steve Morse is met zijn uitgebreide en complexe stijlbeheersing door het grote publiek allang geaccepteerd als de waardige Blackmore opvolger. Met zijn technische achtergrond is hij in sommige opzichten zelfs begaafder dan zijn voorganger en staat bovendien garant voor de goede sfeer. Over zijn Van Halenachtige spel kun je van smaak verschillen, ook die is erg technisch, maar hij weet Blackmore prima te evenaren, zij het dan wel op zijn eigen manier. De Purps zijn niet voor niets zo met hem in hun sas.

DP heeft veel personeelswisselingen gekend die allemaal met hun eigen kwaliteiten een aantal verrassende en verschillende albums hebben afgeleverd. Na Stormbringer was het Blackmore die Tommy Bolin als opvolger aanwees en zo ook Steve Morse na zijn definitieve afscheid. Bolin kon nog niet in de schaduw staan van virtuoos Morse overigens.

Ik beoordeel en waardeer DP dan ook liever in hun verschillende line-ups. Ik vind het in ieder geval getuigen van een onverwoestbaar doorzettingsvermogen van een band die pionierswerk heeft verricht en voor deze niet minder doorgewinterde DP fan nog steeds op nivo prima werk aflevert. Sorry Hans, maar als je stelt dat DP zonder Blackmore er niets van kan doe je de overige bandleden beslist onrecht aan.

Bluebird schreef:
Ik heb mij misschien een beetje cru uitgedrukt . Wat ik bedoel te zeggen is dat de meeste Deep Purple albums mèt Blackmore nog zeer regelmatig door mij worden gedraaid . Ik heb de cd's en dvd's van Deep Purple met Don Airey en Steve Morse ook in mijn bezit. Echter op één of andere manier kan het mij allemaal niet meer zo boeien . Dat Airey, Gillan, Glover, Morse en Paice uitstekende muzikanten zijn ben ik met je eens .

En dan nog even over dit album "Stormbringer (1974)". Na het fenomenale album "Burn", met de nieuwe bandleden Coverdale en Hughes, vond ik "Stormbringer (1974)" destijds een geweldige afknapper. Met "Burn" verraste Deep Purple vriend en vijand. "Stormbringer (1974)" vond ik altijd maar een heel slap aftreksel van "Burn" . Deep Purple werd voor mij pas weer interessant bij het verschijnen van de albums "Perfect Strangers" in 1984 en "House of Blue Light" in 1987.