XTC - Fossil Fuel (1996)

Alternatieve titel: The XTC Singles 1977-92

Label: Virgin

1. Science Friction (3:14)
  2. Statue of Liberty (2:52)
  3. This Is Pop? (2:40)
  4. Are You Receiving Me? (3:04)
  5. Life Begins at the Hop (3:47)
  6. Making Plans for Nigel (4:12)
  7. Ten Feet Tall (3:13)
  8. Wait Till Your Boat Goes Down (4:20)
  9. Generals and Majors (3:41)
  10. Towers of London (4:38)
  11. SGT Rock (Is Going to Help Me) (3:36)
  12. Love at First Sight (3:07)
  13. Respectable Street (3:07)
  14. Senses Working Overtime (4:34)
  15. Ball and Chain (4:29)
  16. No Thugs in Our House (5:10)
  17. Great Fire (3:50)
  18. Wonderland (4:15)
  19. Love on a Farmboy's Wages (3:59)
  20. All You Pretty Girls (3:59)
  21. This World Over (4:45)
  22. Wake Up (3:40)
  23. Grass (2:42)
  24. The Meeting Place (3:13)
  25. Dear God (3:37)
  26. Mayor of Simpleton (3:57)
  27. King for a Day (3:37)
  28. The Loving (3:54)
  29. The Disappointed (3:38)
  30. The Ballad of Peter Pumpkinhead (5:03)
  31. Wrapped in Grey (3:46)
avatar van titan
titan (crew)
Verplichte kost voor de britpopliefhebber, maak ook gewoon voor iedereen die van goede muziek houdt. 4,5*

avatar van andré
Beste verzamelalbum in mijn collectie. Er staat geen verkeerde noot op. Misschien gewaagde uitspraak: waardige opvolgers van The Beatles!!!

avatar van Sander B.
Wederom ook mijn beste verzamelplaat 5*
Geweldige muziek.

avatar van brooklyn
mag ik vragen hoe dat met die tracklist zit, ik zie een aantal dingen twee keer (en nee, ik heb niet gedronken...)

avatar van Zachary Glass
Is een foutje in het systeem - op het moment dat je het genre verandert - floepen de tracks 3x aan.

Zal wel verholpen worden - bekijk het positief: op deze manier krijg je meer geld voor je waar

avatar van jordybeukeboom
andré schreef:

Ik vind Senses Working Overtime toch wat gezapig. Verder ken overigens alleen het fraaie Making Plans For Nigel

Luister dan zeker naar Dear God; dat vind ik het hoogtepunt. Zeker de moeite waard.

avatar van vigil
deric raven schreef:

sowieso tekstueel het hoogtepunt van de jaren 80 denk ik zomaar

avatar van bawimeko
Puur uit luiheid deze compilatie aangeschaf't; ik vind de 'rijkere' latere periode mooier dan het new-wave-achtige van de eerste singles. Ik vind deze band/zanger af en toe niet zozeer als de Beatles, maar juist als Paul McCartney klinken, vooral in The Ballad of Peter Pumpkinhead (op zijn beurt had Macca hier met English Tea van Chaos & Creation tussen kunnen staan..).

EVANSHEWSON
bawimeko schreef:

Ja, al vind ik persoonlijk The Disappointed dichter bij Macca komen qua sound...

Grass en Wonderland zijn voor mij magnifieke dromerige nummers.
Senses Working Overtime machtig nummer.
Dear God is van een klasse apart... beelschoon.

Mààr nothing beats die machtige funky beat in Making Plans For Nigel, een nummer dat men op mijn begrafenis mag draaien, dan draai ik me nog even om... Onnavolgbaar. The British Steel!

3.5 sterren, want hier en daar iets veel minder melodieus dat ik toch moet skippen...

*** 1/2

avatar van LeRoi
Sences Working Overtime......4*n!

Pieter Paal
Op het eerste schijfje hoor je dat ze als een new wave-band klinken en op het tweede erg Beatles-achtig en zoals psychedelische sixties-bands gaan klinken. Meestal draai ik de 2e cd of gave albums zoals 'Skylarking' en 'Oranges and lemons'.

avatar van LucM
XTC was in het begin inderdaad één van de meest belangwekkende new-wave bands die echter nooit is doorgebroken, niet in het laatst door de plankenkoorts van Andy Partridge, waardoor ze live zelden actief waren. In de loop der tijd ging XTC steeds meer de Beatles-kant op.
Maar sterke songs had XTC in overvloed, wat deze dubbel-CD duidelijk maakt. "Making Plans for Nigel" vind ik één van hun beste nummers en werd hier nog een klein hitje evenals "Senses Working Overtime", "Generals and Majors" en "Dear God" vind ik ook prachtig.

This Is Pop, The Disappointed, Making Plans For Nigel en Senses Working Overtime lijden allen aan een ernstige vorm van genialiteit. De laatste 2 zijn het soort van sneaky hitjes die iedereen stiekum in het onderbewustzijn heeft zitten. De rest zal denk ik ook wel snor zitten (ken verder niks).

This Is Pop, inderdaad!

Nightporter
Ik was niet echt bekend met Xtc en ik kende eigenlijk alleen de bekende singels, dus de aankoop van deze CD was een gok. Maar ik ben volledig overstag sinds ik 'king for a day' hoorde ! Briljant.

avatar van dazzler
FOSSIL FUEL 1996

Het was lang wachten op een nieuwe XTC plaat na Nonsuch (1992).
Gebakkelei met de platenfirma Virgin leidde tot een creatieve impasse.
Toch getroostte Virgin zich de moeite om alle XTC singles netjes
chronologisch op een 2CD te plaatsen tot vreugde van de fans.

De volgende nummers stonden officieel niet op de regulier
vinyl albums: Science Friction, Life Begins at the Hop, Wait Till
Your Boat Goes down en het onvolprezen Dear God.

De laatste 6 singles zijn naar mijn mening de zwakste,
maar XTC was toen al, eigenzinnig als ze waren, afgestapt van
het idee om bewuste hits te schrijven op aanvraag van Virgin.

Opvallend is de hitgevoelige aanpak van bassist Colin Moulding,
die normaal slechts twee of drie nummers per album aanbrengt,
maar op deze verzamelaar rijk vertegenwoordigd is met oa ...
tracks 5, 6, 7, 9, 12, 15, 18, 22, 23, 24, en 27 (één derde).

Mocht ik maar de ruimte van één CD schijfje hebben,
dan zou ik na rijp beraad kiezen voor de volgende 20 blijvers.

Science Friction / Statue of Liberty / This Is Pop / Are You Receiving Me /
Life Begins at the Hop / Making Plans for Nigel / Wait Till Your Boat Goes down /
Generals and Majors / Towers of London / Sgt. Rock / Senses Working Overtime /
Ball and Chain / Great Fire / Wonderland / All You Pretty Girls / This World over /
Grass / Dear God / Mayor of Simpleton / The Ballad of Peter Pumpkinhead

avatar van LucM
Er staan toch heel wat prachtige popsongs op deze dubbelaar, jammer dat XTC nooit zo groot is geworden, onderschatte band in the 80's. "Dear God" bv. vind ik magistraal. This is pop, inderdaad, en wat voor pop!

De meest volledige verzamelaar van XTC al mocht het voormij bij één schijfje gebleven zijn.

Mijn favoriete top-10:

7. dear god *****
8. mayor of simpleton ****
9. the dissapointed ****
10. the ballad of peter pumkinhead *****

ik raad aan die begin nummers nog eens een kans te geven , vooral lekker hard draaien. Heerlijke dwarse popmuziek. ik geloof dat je meer van het liefelijke latere werk van de band houd , prima, maar jonge , life begins at the hop , science friction , are you receiving me , wat geweldig.

dit is ook wat mij betreft 1 van de beste verzamelaars allertijden. dat geeft ook alleen maar aan wat een geweldige singles band xtc was.

heb trouwens ook altijd een enorm zwak gehad voor this world over , wel een buitenbeentje toch in het xtc oeuvre

avatar van robbrouwer58
Alles d'rop en d'raan.

MindRuler
31 geweldige nummers, dat is de volle mep wel waard.
Ik ben persoonlijk ook meer fan van de latere XTC-periode (Mummer/Skylarking/Nonsuch)
dan van het prille new wave-begin. Desondanks zijn die eerste singles wel heel erg goed.
Vooral Science Friction vind ik super. Een band als Kaiser Chiefs heeft overduidelijk de mosterd bij XTC gehaald.

avatar van freakey
MindRuler schreef:
....Een band als Kaiser Chiefs heeft overduidelijk de mosterd bij XTC gehaald.

Oh ja zeker wel.. maar mag nog niet in de schaduw van de schaduw van de schaduw van de schaduw van XTC staan.....

Grappig, als ik cd één en twee achter elkaar zou draaien zonder dat ik zou weten wie de artiest is zou ik zeggen dat het twee verschillende bands zijn. Disc 1 begint met leuke punky new wave, maar begint zich al snel te ontwikkelen naar een eigen geluid. Een eigen geluid dat ook weer steeds wisselt.

Wat heeft deze band een ongelofelijke reeks sterke singles uitgebracht.

zeer sterke verzamelaar . Allemaal top nummers .

Perfecte compilatie, geen fillers, allemaal relevante tracks. Ik heb zelf iets van 7 lp's van ze, die koester ik maar zet deze 2cd ook regelmatig op.

avatar van timhardt
kijk, ik word vast oud, maar groepen zoals deze, met een eigen smoel, innovatief, relevant en dwingend, die zijn er niet meer. fantastische verzamelaar!

avatar van Alicia
XTC is een band met aardig wat knappe songs, die ik niet altijd even prettig vind om te horen. Zoals enkele liedjes uit het jaren zeventig, begin jaren tachtig repertoire en waarvan er een flink aantal op deze verzamelaar terecht zijn gekomen. En er zijn heel wat liedjes die fantastisch klinken en alleen op de reguliere albums te vinden zijn. Ken je de band niet of nauwelijks en vind je dit goed? Beluister dan ook zeker de reguliere albums.

Ofschoon de allermooiste XTC nummers (vind ik) hier niet op staan - verhoog ik de waardering voor deze verzamelaar.

Want Fossil Fuel geeft al wel een aardig beeld van hoe goed en eigenzinnig de band vanaf het prille begin was.

Alicia schreef:

Heb ook deze pracht verzamelaar . Door deze dubbellaar ben ik nu ook wat albums van hen aan het aanschaffen zoals bv. English Settlement , Nonsuch en Oranges & Lemons .
Meer dan de moeite waard, want XTC is zoveel meer dan de singles vind ik .....

avatar van Alicia
TONYLUNA schreef:

Meer dan de moeite waard, want XTC is zoveel meer dan de singles vind ik .....

Zeker! En wellicht ten overvloede: vergeet vooral Skylarking en Apple Venus Volume 1 niet!