Marillion – Real to Reel (Discogs)
Om te beginnen heeft uw dierbare dienaar dit live document alvast voorzien van de juiste hoes (nog iets te donker vergeleken met mijn vinylleke) want de vorige hoes was een combinatie van deze Real to Reel en de EP Brief Encounter. Het is opgelost op een propere manier.
Twee nummers van de twee albums tot dan toe, het titelnummer van de EP Market Square Heroes en de van een single afkomstige Cinderella Search. Deze versie van Forgotten Sons is van een ongelooflijke schoonheid, het blaast de nochtans niet misselijke albumversie ver weg.
Real to Reel laat zich ruwweg vertalen als “Echt op Band”, veronderstellende dat hier geen overdubs op staan, de doders van livealbums, en dat men nog met band werkte, niet vergeten, wij bevinden ons hier in de jaren tachtig (heimwee). Kijk ook eens naar de hoes.
Real to Reel is van een onberispelijke kwaliteit met een zanger die zich voor een heel dankbaar publiek als een vis in het water voelt, “pun well intended”, maar ook met een groep die me nog meer overtuigt van hun kunnen. Te kort? Het is eerder een presentatie, dat later zou culmineren in de dubbelaar The Thieving Magpie, een geweldige dubbelaar, maar later daarover meer. Er komen nog twee krakers aan...