10cc - How Dare You! (1976)

Rock / Pop
Label: Mercury

1. How Dare You (4:14)
  2. Lazy Ways (4:18)
  3. I Wanna Rule the World (3:57)
  4. I'm Mandy Fly Me (5:22)
  5. Iceberg (3:43)
  6. Art for Arts Sake (5:59)
  7. Rock 'N' Roll Lullaby (3:59)
  8. Head Room (4:21)
  9. Don't Hang Up (6:19)
  10. Get It While You Can * (2:55)
  11. Art for Art's Sake [Single Edit] * (4:11)
  12. Get It While You Can * (2:53)
  13. I'm Mandy Fly Me [Single Edit] * (4:40)
avatar van DeWP
Zij kunnen mooie nummers maken, maar als ik dit album in zijn geheel beluister vind ik er nogal wat musical-achtige nummers tussen zitten. Niet mijn ding.

Geweldige LP, veel humor, seksuele toespelingen (Head Room) en steeds weer tempo- en melodiewisselingen binnen nummers.

Ik vind het geweldig, maar mijn vrouw vindt die wisselingen verschrikkelijk . Die wil nummers zoals Dreadlock Holiday, 3* couplet refrein en dan fade out.

Zou in februari terug uitkomen op vinyl

avatar van Twinpeaks
Naar aanleiding van het draaien van de verzamelaar Collected in de auto, toch maar eens gestort op de albums. Bij verzamelaars mis je genoeg, dat blijkt maar weer. How Dare You! is een spannende plaat waarin het kunnen van beide “ kampen “ goed belicht wordt. Tongue in cheeck qua teksten en hele fijne melodieën en tempowisselingen. Ik ben op weg, qua oeuvre en de bestellingen druppelen binnen. Deze is wel heel erg fijn, maar ik ben er nog niet. 4 en halve ster voor deze.

avatar van Roxy6
Naar mijn idee heeft 10cc nooit slechte albums gemaakt. Op ieder album staan wel enkele briljante songs.
De eerlijkheid gebied mij te bekennen dat ik hun laatste worp, Mirror Mirror, uit 1995 niet ken.

Maar hun albums uit de 'Hoogtijdagen' van 10cc uit 1973 t/m Bloody Tourists uit 1978 zijn echt goed. De albums daarna heb ik pas begin dit jaar goed leren kennen toen de prachtige oeuvre box van 10cc
uitkwam. En na intensieve beluistering kwam ik tot de conclusie dat de albums Look Hear? (1980), Ten Out Of 10 (1981), Windows In The Jungle (1983) ... en Meanwhile ... uit 1992 ook echt heel goede tracks bevatten.

Het is een groep die muziek heeft gemaakt met een tijdloze klasse, die zich niet vormde naar mode en heersende trends. Vier creatieve genieën!

avatar van WoNa
Recentelijk speelde ik 'Deceptive Bends' weer eens, de enige 10cc plaat in mijn collectie. Dat bracht het voornemen met zich mee dat als ik tegen een tweedehands exemplaar van de oude albums, voor 'Dreadlock Holiday', aan zou lopen, ik het er op zou wagen. Nu, hier is de eerste. Het is een plaat met twee invalshoeken, die op de bovengenoemde plaat ontbreekt. Dat zal te maken hebben met het vertrek van Godley & Creme. Dat maakt ook dat ik de plaat niet in zijn geheel echt goed vindt. Het is zeker prima om naar te luisteren, ook het cabaretske, om het maar een naam te geven. In de "echte" nummers zit toch wel de meeste kwaliteit, wie het ook zingt van de heren. De single, waar ik in 1976 echt niets aan vond, steekt er toch wel echt bovenuit. Wat is 'I'm Mandy, Fly Me' een pracht van een nummer. De echte verrassing voor mij van How Dare You!

avatar van WoNa
Father McKenzie schreef (heel lang geleden):
jammer toch, dat die band na de afsplitsing van Godley &Creme op die ene geniale single Dreadlock Holiday, niet veel meer voorstelde.

Daar ben ik het niet bepaald mee eens. De singles in 1977, 'Good Morning Judge' en 'The Things We Do For Love' en het drieluik 'Feel The Benefit' zijn echt geweldige songs. Ik heb het juist nooit zo op 'Dreadlock Holiday' gehad. Wel geestig, maar niet goed. Smaken en verschillen.

avatar van bikkel2
Het is ook maar net welke samenstelling/ periode je omarmt.
De gekte en arty fratsen van Godley & Creme tegenover de serieuzere vaak romantische symfonische pop van Stewart en Gouldman werkte prima, zoals ook op How Dare You.
Toen het eerst genoemde duo vertrok bleef er met de 2 anderen zeker kwaliteit over, maar de scherpe randjes en het experimentele verdween snel.
Ik vind, nu we het toch over Dreadlock Holiday hebben, zeker achteraf het meest frisse en leukste nummer van Bloody Tourist. Met veel plezier gebracht en niet voor niets een grote hit en naast I'm Not In Love 10CC's meest beroemde nummer.

Eens verder hoor dat smaken verschillen, maar er gaat niets boven de originele 10CC voor mij.

avatar van Roxy6
Dat geld ook voor mij, de kracht zat echt in de originele bezetting.

Daarvan was dit helaas het laatste -maar wel prachtige- wapenfeit. Teksten en muziek zijn naar mijn idee goed in balans.

Op de een of andere vreemde manier zie ik 10cc als een soort '70-jarige voorloper van Tears for Fears.
Maar dat is mijn vreemde fascinatie

avatar van LucM
De eerste 4 albums (waaronder dit album) van 10cc vind ik de beste toen de inventiviteit van Godley & Creme gekoppeld werd aan de hitgevoelige songs van Stewart en Gouldman. Na het vertrek van Godley & Creme ging het geleidelijk bergafwaarts met 10cc en Godley & Creme hebben zelden of nooit het niveau van de vroegere 10cc gehaald.

juist verwoord LucM