Genesis - Wind & Wuthering (1976)

Label: Charisma

1. Eleventh Earl of Mar (7:39)
  2. One for the Vine (9:56)
  3. Your Own Special Way (6:15)
  4. Wot Gorilla? (3:12)
  5. All in a Mouse's Night (6:35)
  6. Blood on the Rooftops (5:20)
  7. "Unquiet Slumbers for the Sleepers... (2:23)
  8. ...In That Quiet Earth" (4:49)
  9. Afterglow (4:10)
Nummer 1, 2, 3 en 6 zijn perfect. Vooral de eerste twee. De live versie van de laatste is helemaal om op te vreten zegmaar. In nederland opgenomen dacht ik.

De eerste en ook de beste uit het Collins-tijdperk.
Voor men op de commerciële tour ging.

stevie schreef:

De eerste en ook de beste uit het Collins-tijdperk.
Voor men op de commerciële tour ging.
Nou, A Trick of the Tail was eigenlijk de eerste met Collins als zanger. En wat mij betreft ook de beste. Maar na Wind and Wuthering ging het inderdaad snel bergafwaarts.

Inderdaad, je hebt natuurlijk gelijk, juiste info is belangrijk.

avatar van ChrisX
Rare is dat iedereen altijd maar Collins de schuld lijkt te willen geven voor het bergafwaarts gaan van de muziek van Genesis (voor zover je daar van mag spreken).

Vreemd want:

1. Er waren nog zeker 2 songschrijvers meer betrokken bij de muzikale richting van Genesis nl. Mike Rutherford en Tony Banks

2. De ontwikkeling naar toegankelijkere muziek was niet iets wat zich alleen maar afspeelde bij Genesis. Kijk maar eens naar ELP, Yes, Jethro Tull, Kansas. Het is heel simpel: de wittebroodsweken in de muziekindustrie (waar in alles maar kon) waren over.. er moest niet alleen geld worden verdiend, de smaak van het publiek was ook aan het veranderen.

Maar.. W&W blijft een wat mij betreft een van de hoogtepunten in de Genesis-catalogus. Het enige nummer dat ik een beetje minder vind is eigenlijk Eleventh Earl of Mar.

En ja, opgenomen in Nederland: Relight Studios, Hilvarenbeek (bestaan die nog?)

ChrisX schreef:

Dat is wel zo, maar de andere genoemde bands gingen zich bezighouden met iets toegankelijker symfo. Genesis stortte zich op al te toegankelijke top-40 muziek. Leg Stormwatch (Tull) Monolith (Kansas) of Words (ELP) maar eens naast Abacab (Genesis). Een wereld van verschil.
En als je de solo-albums van de resterende Genesisleden gaat vergelijken, zie je ook onmiddellijk wie van de leden het meest geporteerd was van top 40 bagger. En dat was toch echt Phil Collins.

Zijn de solo-albums van Steve Hacket aan te raden?

Het is hedendaags ook moeilijk om een album met 4 tracks uit te brengen, the Mars Volta moesten hun album Frances the mute van 5 naar 12 tracks veranderen, van hun platenmaatschappij om problemen te vermijden.

stevie schreef:

Zijn de solo-albums van Steve Hacket aan te raden?
Nou, niet allemaal. Ik ken ze eerlijk gezegd ook niet allemaal, maar de albums die ik ken (een stuk of 6) zijn niet alleen erg afwisselend van kwaliteit, maar ook qua muziek.
Zijn eerste soloalbum Voyage of the Acolyte is pure, prachtige symfo. Please Don't Touch is een raar mengelmoesje met mooie momenten. Defector is ook weer een mengelmoesje met vooral veel mooie instrumentals. Spectral Mornings is weer echt een toppertje. Voornamelijk symfo, en wel van de betere soort. Cured is niet bepaald wat je van zo'n titel zou verwachten. Een beetje lusteloze muzak, met een paar aardige nummers. Erg commercieel. De driedubbele livebox is wel aardig maar qua geluid vaak heel matig.

Zijn andere albums ken ik niet. Sommige schijnen goed te zijn, maar het merendeel toch niet.

Nou, doe er je voordeel mee!

Bedankt voor de tips!

avatar van ChrisX
Omtrent Hackett: zijn eerste 4 albums komen binnenkort allemaal is (mid-price?) remasters met de nodige bonustracks waaronder ik meen langere uitvoering van Hierophant (van Voyage Of The Acolyte).

avatar van Jester
Over het geheel een iets minder album dan zijn voorganger, Trick of the Tail. Wot Gorilla doet denken aan Dance on a Volcano/Los Endos, maar is haalt het niet daarbij.

Beste nummer is voor mij, hoe kan het ook anders, een nummer van Tony Banks: One For The Vine. Op de één of andere manier hebben veel van zijn nummers iets betoverends, mooi instrumentaal tussenstuk, mooie tekst, Genesis op zijn best.

dutch2
Inderdaad Jester, een prachtnummer. Daarnaast vind ik persoonlijk Blood on the Rooftops ook een echte topper. Een beetje een atypisch Genesisnummer, al was het maar omdat de tekst zich zo duidelijk in deze tijd afspeelt. Maar wat een Goddelijke melodie en wat een melancholie. Prachtig.

avatar van HiLL
Net binnen gekregen..nu nog ff wachten op Nursery Crime en A Trick of the Tail die zullen maandag wel komen.
5 stuks heb ik dan alweer van deze briljante band.

One for the Vine is natuurlijk de wonderschone topper.

avatar van Jester
Leuk dat je na Camel nu ook Genesis hebt ontdekt.

Ga zo door, zou ik zeggen.

Jester schreef:
Leuk dat je na Camel nu ook Genesis hebt ontdekt.

Ga zo door, zou ik zeggen.

Ja had ik al, ik had Foxtrot en Selling al. Genesis blijft wel beter denk ik dan Camel.

avatar van HiLL
Heel goed album met als absolute uitschieter One For The Vine...magistraal mooi. Collins zingt mooi, muzikaal nog steeds erg goed ondanks het vertrek van Gabriel. Toppertje!

shappy1010
W&W vind ik een van de mooiste Genesis albums. Qua songwriting en lyrics ook helemaal te gek. Er is al veel gezegd over de andere songs, maar Your Own Special Way is één van mijn favourites, schitterend, helemaal als je de orchestrale live versie uit Sydney hoor (uit de archive).

avatar van IMPULS
Prettig album, muziek is prima, al vind ik wel dat het hier en daar wat vlak is. Soms kabbelt een song door (Your Own Special Way is bv. toch te lang). Mogelijk is de producing daar hoofdoorzaak van. Had nog wat meer boxen uit kunnen knallen.
Maar dat wil niet zeggen dat het album niet goed is. Dat is ie wel.

shappy1010
ChrisX schreef:

Vreemd want:

En ja, opgenomen in Nederland: Relight Studios, Hilvarenbeek (bestaan die nog?)

Ik had het echt niet beter kunnen vertellen. Prachtige post.

avatar van Flipper
Wind & Wuthering is de zwanezang van Hackett en dat had meer impact in de koers van de groep dan het vertrek van Gabriel. Zoals ChrisX al aangeeft, was het ook het tijdsbeeld dat, in het kielzog van het succes van 'Face Value' van Collins, Genesis ontzettend hip begon te worden. Genesis werd 'cool' voor een heel breed publiek. Heeft Genesis daarmee zijn werkelijke achterban verloochend? Dat denk ik niet. In hun geheugen stond nog de laatste tournee met Gabriel tijdens 'The Lamb' tour, waarbij ze meestal voor halfvolle zalen speelden. De drie overblijvers hadden zeker gedacht dat het oogsttijd was en van mij mogen ze na al dat moois wat ze voor ons hebben gemaakt.

Dat ze voor halfvolle zalen speelden is hun eigen schuld.
Je kunt het ook allemaal overdrijven en de heren waren duidelijk een beetje doorgeschoten.
Heb The Musical Box en Regenesis meerdere malen aan het werk gezien maar The Lamb show had veruit het minste respons.

Vind WaW wel een keuze die te verdedigen is maar naar het commerciele toe schoten ze ook weer wat door, en zo is het altijd wat!

avatar van Flipper
Zelf ben ik ook bij de Musical Box geweest en ik vond het zeer imponerend. Voor mij was de Lamb show 'the next best thing' en gaf je een hele goede indruk hoe het toen moet zijn geweest.

Even terug bij WaW, ik kan me nog een uitzending van Theo Stokkink herinneren op Hilversum 3, waarbij midden op de dag een aantal nummers van WaW werd gedraaid.
Andere tijden (zie ook discussie bij Kino).

Het intro van Steve Hackett van 'Blood on the rooftops' blijft schitterend evenals het instrumentale break on 'One for the vine'.

Vind dit persoonlijk een van de mindere albums van genesis,in hoeverre je van minder kunt spreken.Maar ja
is natuurlijk een persoonlijke smaak,maar luister toch liever naar albums zoals tresspass,nursery cryme en foxtrot.

avatar van Waldo Jeffers
Alweer een voltreffer voor Genesis-zonder-Gabriel-maar-nog-steeds-met-Hackett. Ik vind hem persoonlijk ietsje minder dan voorganger ATOTT, maar geheel gezien bevindt dit album zich nog steeds op hoog niveau met One For The Vine als uitschieter & Your Own Special Way als minder nummer... 4,5

Overigens, het was niet meteen na dit album dat het bergaf ging: ATTWT & Duke bevatten nog voldoende symfo-nummers om de oude Genesis-fans tevreden te houden. Pas daarna ging het steil bergaf.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Waldo Jeffers schreef:

Ik geloof dat ik het op dat punt niet met je eens ben... ATTWT & Duke hebben de neiging in hun 'symfo' nummers wat krampachtig in het oude te blijven hangen (en daarmee een beetje parodie op zichzelf te worden). Ik zou me zo maar voor kunnen stellen dat ik op termijn een plaat als Genesis-1983 boven die beide verkies.

Ik had trouwens nog niks over deze plaat geschreven. Goede plaat, eerste twee nummers zijn het beste. 4*

avatar van beruk
Nee, ik ben ook klaar met Genesis na deze plaat. Toen mijn verstokte abba fan zus met Duke thuiskwam wist ik zeker dat er iets aan de hand was met Genesis.
Dit is wel een van de betere van Genesis, een beetje weemoedige sfeer hangt er omheen. Mijn favoriete Genesis hoes!

avatar van Flipper
Je hebt hier bij MuMe eigenlijk 2 kampen. De Genesis fan met Gabriel en die zonder Gabriel. Hierover is op het forum zelf een hele aparte discussie los gebarsten.

Wat ik altijd vreemd heb gevonden dat er geen discussie is over 'met en na Hackett'. Het blijkt gewoon dat het vertrek van Hackett een veel grotere impact op de groep had dan het vertrek van Gabriel.

Zelf ben ik een groot bewonderaar van Hackett en Rutherford heeft Hackett als gitarist nooit kunnen evenaren.

avatar van beruk
Ben ik met je eens, met het vertrek van Hackett verdwijnt veel symfonische creativiteit en neemt de meligheid toe. Hackett is een meester gitarist.

avatar van lebowski
Flipper schreef:

Je hebt nog een derde kamp, zij die zowel het Gabriel- als het Collins-Genesis kunnen waarderen. Dat is waarschijnlijk de groep die zijn smaak niet laat bepalen door zijn zusje

lebowski schreef:

Dan spreken we over de ULTIEME GENESIS FAN

Zelf heb ook een zwak voor al het Genesis materiaal, waarbij ik wel, vooral in de latere periode, mijn kanttekeningen plaats.

Maar ja .... ik heb ook geen zusje